Gość Napisano 11 Września 2020 Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Ty @KrisK tak, to bardziej sugestia dla nowych użytkowników jak @kregiel Tak, OSM jest nieraz zbyt optymistyczne przez co mapy Garmina też bo na nich bazują (przynajmniej częściowo). Z drugiej strony sam widzisz, że UMP wyznacza trasę po prawie-ekspresówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qazxsw Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Cześć. Ja korzystam z Openfietsmap (mam Edge 800, sprawdzałem Velomap ale u mnie dziwnie generuje trasy). Dla tych co nie znają tej mapy wyjaśniam, że jest to mapa przeznaczona tylko dla rowerów i nie nadaje się do nawigacji w samochodzie. Np. przy ustawieniach wyznaczania trasy dla samochodu, najszybszej trasy, z unikaniem dróg płatnych i włączonych autostradach wyliczana trasa prowadzi głównie przez trasy i drogi dla rowerów oraz drogi o niskiej kategorii. Włączenie dróg płatnych uwzględni przy wyliczaniu trasy również drogi o wyższej kategorii. Jako, że mapa Polski pojawia się na stronie http://garmin.openstreetmap.nl/ dość rzadko, postanowiłem skompilować ją samemu, przy okazji część spolszczyć, odrobinę zmienić wygląd oraz dodać szlaki. Jakby ktoś chciał to jest tu (dane OSM z 10.10.2020):https://drive.google.com/drive/folders/ … c-0I3bDt_B Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Porównałem sobie mapy Garmina i OSMapę dla swojej okolicy, i wróciłem do mapy Garmina. Na moje oko drogi i ścieżki są w obu mapach prawie te same i tak samo sklasyfikowane, co nie dziwi, bo główne źródło danych przecież jest to samo. Natomiast mapy Garmina mają tę zaletę, że są po prostu czytelniejsze i lepiej dopasowane do małego ekraniku urządzenia. Z OSMapy wgrałem natomiast mapę szlaków, to akurat jest przydatne. Garmin po lewej, osmapa po prawej: Garmin po lewej, osmapa po prawej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qazxsw Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 A jak z nawigacją na mapach Garmina? Prowadzi po drogach dla rowerów? Na moim Edge 800 testowałem jakąś starą mapę Garmina i było z tym kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Jeśli jest DDR na trasie to tak. Bywa to uciążliwe bo potrafi prowadzić DDR po drogiej stronie ulicy. Nie zawsze to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Jak obecnie wygląda jakośc map pl TOPO?. Jestem na zakupie licznika i nie wiem czy dopłacać 100zł do tej mapy w eazymut. Czy moze lepiej wrzucic Polsko-VasaM lub osm ogonki plus szlaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi