pazdziochhh Napisano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Witam, mam swoim rowerze do wymiany klocki, a przy okazji tylną tarcze. Co kopic do mojej wagi ? oczywiście nie za pieniądze z kosmosu, tylko coś przystępnego. Klocki chyba wybiorę żywiczne wzmacniane od Szajbajka, wolał bym ceramiczne ale maja słabą siłe hamowania, choć zastanawiam się czy na przód takich nie wrzucic, bo strasznie piszczą przy hamowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Przy tej wadze to 180ka będzie lepsza. Klocki metal. Tarcza Shimano RT 76/86. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 No to zapewne musiał bym szukacadaptera do hamulca ? Moje hamulceto Tekto Gemini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Co do większej tarczy, jaki tam masz widelec? Bo jak zwykły uginacz od Suntour, to nie bardzo 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Ja myslalem o wiekszej tarczy na tył, ale tam na pewno nie wjedzie wieksza, z przodu mam karbonowy widelec. Poprostu kupie tarcze 160 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Głównie hamujesz przodem i jak już większa tarcza to na przód. Wymień sobie hamulce na jakieś mocne, od SLX w górę, do tego dobre klocki metaliczne, np koolstop czy Swissstop i różnica będzie zauważalna. Tak, nie będzie tanio, ale w świecie rowerów tak już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 No dobra, a jaki adapter dobrać do Tektro Gemini aby tarcze 180 wstawic na przód? Co do nowego hamulca myslałem, ale chwilo brak pracy, więc nie chciał bym 400 pln w rower wsadzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Masz mocowanie PM? To PM z 160 na 180mm. A hamulec możesz przedni tylko wymienić, to z niego jest około 70% siły hamowania, ale klocki też mają spore znaczenie, a metaliki od Koolstop to z 70zł, od Swissstop z 90zł pewnie. Jest spora różnica pomiędzy tymi od Shimano vs Swissstop, jakościowa i cenowa(z 2x). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 25 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 a taki XT ? https://allegro.pl/oferta/hamulec-hydrauliczny-deore-xt-bl-t785-b-br-m785-9301353566 tutaj za 350 SLX z adapterem na 180mm https://allegro.pl/oferta/hamulec-przod-shimano-slx-br-m7100-1000mm-radiator-9595042302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 @pazdziochhh oba są na przód, a Ty chyba masz wątek o tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2020 No tak, ale już wyżej temat zszedł na przód Sprawa wygląda nastepująco, zabrałem się za odpowietrzanie z przodu oraz z tyłu. Z przodu minimalne bąbelki powietrza, z tyłu było zdecydowanie więcej. Tylko żę po tym zabiegu hamulce strasznie piszczą i prawię wogóle nie hamują . Na przodzie zostały stare klocki, z tyłu zostały założone nowe. Zaciski i tarcze odtłuszczone po odpowietrzaniu, jaka może byc przyczyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Nie zalałeś klocków olejem/płynem? Wtedy odtłuszczanie nic nie da. Ewentualnie możliwe jest złe odpowietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2020 4 godziny temu, bogus92 napisał: Nie zalałeś klocków olejem/płynem? Wtedy odtłuszczanie nic nie da. Ewentualnie możliwe jest złe odpowietrzenie. Klocki były wyjęte i wysadzony klin od zestawu do odpowietrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2020 A czy można łączyć komponenty? Walcze z odpowietrzeniem tylnego hamulca, i musi byc coś nie tak z klamką, na początku twarda, po chwili miękka. Na 100 % dobrze odpowietrzone. Czy mogę włożyć tam klamkę slx ? A zacisk zostawić tektro Gemini? Na przód chyba zainwestuje w SLX ale tył chcę zostawić ale naprawić. Niestety z przodu wejdzie mi tylko 160 mam, brak miejsca przy widełkach. Foto https://zapodaj.net/d54583410f54d.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Hamulce Tektro masz na olej, czy DOT? Bo są na to i na to. Co do odpowietrzenia, to masz pewnie zacisk zapowietrzony, a nie klamkę. ps, co to za rower? To szosa na widelcu karbonowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2020 2 godziny temu, phoe napisał: Hamulce Tektro masz na olej, czy DOT? Bo są na to i na to. Z tego co mi wiadomo to na olej Rower ro Specialized Comp Sirius na Tiagrze https://www.specialized.com/pl/pl/sirrus-comp-carbon-disc/p/65570?color=&searchText=90915-5102 Ale jak zacisk odpowietrzyc, przepycham płyn góra/ dół po pare razy. Mam go rozebrac na cześći pierwsze ? Zastanawiam sie czy nie kupic na przód tego zestawu A do tego kupić tarcze RT 76 i jakies dobre klocki ? własnie które są dedykowane koolstopa czy swissa do SLX ? któe to metaliczne ? jakoś połapac sie nie moge. Chyba można jeszcze jakies radiatorki zastosować? Warto ten zestaw za 150 kupić ? Czy może kupic na początek samą tarcze z klockami na przód ? A to co z przodu bo w miare hamuje przełozyć na tył, czyli tarcze, klocki i zacisk. Musze koniecznie w tym tygodniu temat zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.