Skocz do zawartości

[piasta] Nowa kaseta+piasta

Kefir92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko,

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem - ważę ponad 100kg i już dwie ośki mi w rowerze poszły. Stwierdziłem, że czas zastanowić się nad łożyskami maszynowymi w tylnej piaście. Do tej pory wszystko było na kuleczkach. No i chcę to ogarnąć wszystko w miarę budżetowo. Wymyśliłem sobie taki zestaw:

Rama: rozstaw tylnych widełek 135mm

Piasta nowa: Novatec F362TS/F362TSBT, Novatec 802SB

Kaseta: CS-HG41 7rz + podkładka redukcyjna.

Moje pytanie brzmi: Która z tych piast będzie pasowała? Znalazłem na allegro tą F362TSBT, ale google mówią że ona ma 130, zamiast 135. Choć sprzedawca się upiera przy tym, że 130. Znalazłem też w innym sklepie F362TS i ta wydaje się być prawidłowa. No i trzecia opcja: 802SB. Co z nich moglibyście polecić?

Plus pytanie z gwiazdką: czy ta podkładka załatwi mi sprawę tego, że piasta jest w teorii 8rz, a ja chcę tam zapakować kasetę 7rz?

https://allegro.pl/oferta/podkladka-dystansowa-redukcja-do-kasety-7-rzedowej-7501631756

Napisano
15 minut temu, Kefir92 napisał:

Znalazłem na allegro tą F362TSBT, ale google mówią że ona ma 130, zamiast 135. Choć sprzedawca się upiera przy tym, że 130.

Przecież to piasta szosowa więc logiczne, że ma 130

Napisano

Dzięki za info :) no wiesz, na te piasty nie ma żadnych datasheetów sensowych i dawno powypadały ze sklepów - dlatego pytam ;). A pozostałe 2, która się lepiej nada? I co z podkładką? Ma to sens?

Napisano

Podstawowa to tx500( 800 )  + hg41-7 + łancuch kmc x8. ( z podkładką ) - koło ok. 130 pln, kaseta + łańcuch 85 pln, razem trochę ponad 200 pln.

Napisano

Ma, ale jest tylko na 2 łożyskach, wspomniana D032 na czterech. 

Generalnie jak chcesz piastę Novateca to każda będzie okej. 

A koło wyżej ma kiepskie szprychy, szukałbym jakiegoś na nierdzewnych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...