macia22 Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Powoli pojawiają się informacje o nowej kolekcji Scotta. Mnie najbardziej interesuje Spark. Na pewnym włoskim forum przeczytałem, że geometria zmienia się nieznacznie. Skok powiększony do 130 w przypadku Sparka i do 110 w wersji RC. https://www.cyclelab.com/promotion/2021-scott-bike-range Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Rama chyba ta sama, a zmiana geometrii wynika pewnie jedynie z nieco większego skoku. Pojawiały się plotki, że Scott pokaże w tym roku zupełnie nowego Sparka. Wygląda na to, że poczekamy na to do roku olimpijskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Według mnie dziwnym ruchem jest totalna zmiana specyfikacji Sparka/Geniusa 940 - dotychczas to była najwyższa konfiguracja w alu, a teraz dostajemy bardzo podstawowy konfig w carbonie. Cieszę się, że udało mi się jeszcze załapać na "przed-pandemiczny" model 2020 Na tej stronce jest chyba większość modeli na 2021: https://www.grasca.si/gorsko-kolo-scott-spark-940-2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeśli dobrze pamiętam, to 15 września miała być premiera. Slepy już od kilku tygodni mają na stanie wybrane modele z MY2021. A tu cennik:http://www.rowery.com.pl/bez-kategorii/cennik-rowerow-scott-2021/ Wychodzi na to, że z rowerów szosowych zostaje tylko jeden - najniższy - model na hamulcach obręczowych - Addict 30. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 To może ja napisze kilka słów o Scale 950 czyli najwyższym aluminiaku w hierarchii. Posiadam ten model z roku 19 więc jestem na bieżąco... To że rowery z roku na roku drożeją to już każdy wie i w tym temacie wszystko zostało napisane. Model na rok 2021 jest o 3 stówki droższy ale ma gorszą manetkę i kasetę deore vs slx, także niższy model korby? Hample były Mt501 a są M4100. Waga 12.2kg vs 11.6kg. Nawet mój rocznik na NX czyli bardzo ciężkiej kasecie miał 11.9 kg. Na tyle ile mam wiedzy (czyli bardzo mało) to jedyny pozytyw względem poprzedników to malowanie. Nie wiem jak u konkurentów ale tutaj słabiutko w tym roku. Szczerze powiedziawszy gdybym chciał na dzień dzisiejszy zmienić rower z zyskiem w doznaniach to tylko modele z ceną +10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Producenci chyba zakładają, że 2021 będzie taki sam popytowo jak obecny albo i lepszy. Oby się nie rozczarowali, bo sporo ludzi kupiło rower na wiosnę tego roku i kilka lat nimi pojeżdżą. Może być tak, że magazyny za kilka miesiące będę zapchane i zaczną się promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 @przemeg, Na zapchane magazyny bym nie liczył, bo jak chcesz kupić teraz coś z kolekcji 2021, to przy zamówieniu dzisiaj, rower dostaniesz w marcu-kwietniu. Nie wiem tylko czy to wynika ze zmniejszonych mocy produkcyjnych, czy zwiększonego popytu. A producenci wywęszyli łatwy zysk i popłynęli z cenami... Tyczy się to nie tylko Scotta, bo pytałem w sklepach również o inne marki (Trek, Spec, Giant). Cieszę się, że kupiłem mojego Geniusa z rocznika 2020, bo w 2021 większość modeli ma jakieś dzikie konfiguracje sprzętowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weteran Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Modele 2021 od kilku dni są na oficialnej stronie Scotta: https://www.scott-sports.com/pl/pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 13 Września 2020 Udostępnij Napisano 13 Września 2020 W dniu 12.09.2020 o 09:53, adamsanders napisał: Waga 12.2kg vs 11.6kg. Te pekielne korporacje W 2016 kupiłem rower, w którym widelec pod koło 27,5 na goleniach 32 mm ważył 1750g. 5 lat później w XC (ten sam budżet) króluje RS Judy na goleniach 30, waga ponad 2 kilo. Producenci zaczynają wstawiać RS Judy do wszystkiego co się rusza, tak samo jak hamulce MT200 Nawet w bardzo wysokich budżetach powszechne są MT400, zapomnij chociaż o Deore. Hamulce musisz sobie kupić sam, chwilę przed pierwszym wyjazdem w góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2020 To tak jak z samochodami - cywilna wersja jest ze 200 - 300 kg cięższa od tej przygotowanej do sportu... Z biegiem lat auta również stawały się cięższe i droższe ( w rowerach niby jest na odwrót, choć powyższy przykład świadczy o czymś innym )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Są też na drugiej polskiej stronie Scotta (jak oni to ogarniają?), tym razem z cenami. Ogólnie wszystko podrożało https://www.scott.pl/start# Za wiele chyba się nie pozmieniało, kilka tańszych Scale'i dostało sztywne osie i 1x. Aluminiowe grawele też na sztywnych osiach. Najtańszy Spark RC jest już karbonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Scale 910 AXS jest nieźle odjechany, w opisie dumnie się preży AXS, a to na kasecie NXa idzie Weż to później człowieku upgraduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) Śmiech na sali z tym modelem. Korba Stylo (to jest coś między SX a NX?), koła Alexrims+Formula (już nawet nie Shimano jak w latach poprzednich!), kaseta NX. Ale jest X01 AXS! I 15,5k. Ciekawe, czy są chętni na tę wersję... Moim zdaniem trzeba być totalnym idiotą, żeby kupić coś takiego w takiej cenie. Edytowane 22 Września 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 No właśnie się zastanawiam dla kogo to jest robione i jedyne co mi przychodzi do głowy to dla kogoś kto chce nie za bardzo się zna i chce się pokazać przed znajomymi, którzy znają się jeszcze mniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Ja tam jestem fanem marki ale to co odje... w tym roku to jest niepojęte. Tu serio nie ma w czym wybierać i każdy jeden model ma min. jedną dwie padaki które na dzień dobry trzeba zmienić. Jaki jest koszt manetki NX vs GX żeby do pełnej grupy tej drugiej ładować tą pierwszą? 20 zł w detalu? A hample mt200 w wyższych modelach? to są te z długimi klamkami? Jeszcze ten wszędobylski karbon z sezonu na sezon na coraz gorszym osprzęcie. Została jeszcze jakaś topowa marka która proponuje alumiaka XC na pełnym XT albo GX za normalne pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/551/bignine-700 Prawie pełny Xt poza tarczami i piastami. Cena mniej fajna. Ja bym kupił rower z najtańszym osprzętem i z czasem ulepszał. Ciekawe jak zmieni się oferta meridy oraz krossa(level mają mieć boosta ponoć) na 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) No cena bardzo zachęcająca Ja 2 lata temu dałem za swojego Scotta równo 3tysie mniej a waży tyle samo co ta Merida. Pewnie napęd 2x12 winduje wagowo. Czytając forum z postu na post utwierdzam się w przekonaniu że rower na napędzie NX kupiony w połowie 2019 to był bardzo dobry wybór. Z jednej strony cieszę się z dobrego ruchu natomiast z drugiej współczuję tym którzy teraz albo mieli albo mają dylemat kupna nowego sprzętu. Znam panujące prawa rynku, ale z całego serca życzę producentom aby się obsrali w tym roku...i to na rzadko Edytowane 22 Września 2020 przez adamsanders Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) Dla mojej dziewczyny kupiliśmy rok temu Scale'a 940 z rocznika 2019 i uważam, że to była ostatnia sensownie skonfigurowana 940-tka (pełen NX, Fox Rhythm). Potem był SX i Judy, teraz jakiś mix. Z tego co widzę, to najsensowniej nadal wygląda Scale RC 900 Team (mam MY2019). W 2020 był sensowny, teraz też jest sensowny. I podrożał "tylko" 800 zł względem mojego. edit: A nie, sorry - ona ma 930-tkę. Ale i tak w 2020 ten model był na SX. Teraz jest na Deore z przerzutką XT i droższy o 1200 zł... Edytowane 22 Września 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1570/bignine-limited Ja na tego polowałem ale nie było rozmiarów. Chyba najlepsza oferta na alu HT z boostem. Jedynie te hamulce do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Dobra dobra, ciekawe ile ta Merida będzie kosztować w tym sezonie, bo że będzie droższa to raczej pewne. Akurat w tym przedziale cenowym Scott ma całkiem rozsądny model, przynajmniej jak na markowego producenta: https://www.scott.pl/produkt/1181/7570/Rower-Scale-965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco_10 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, some1 napisał: Dobra dobra, ciekawe ile ta Merida będzie kosztować w tym sezonie, bo że będzie droższa to raczej pewne Mało tego, że nie będzie droższa to nawet o 100 zł tańsza https://www.facebook.com/merida.polska/photos/a.173596085983840/3450689734941109/ Edytowane 22 Września 2020 przez Deco_10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 No to fajnie, widać że SLX'a wymieszali w tym roku z Deore, ale przynajmniej podzielili się oszczędnościami z klientem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Scott już nie podaje masy ? Wygląda fajnie, nie powiem Podstawowa sensowna Merida to 500 Lite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) Podaje, przynajmniej na scott-sports. Rodzina RC w sumie, źle nie wygląda. Scale RC 900 Team na pełnym XT nawet nawet. Edytowane 22 Września 2020 przez Shadow3m dodatkowe zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 34 minuty temu, Shadow3m napisał: Scale RC 900 Team Ten to akurat wygląda jak Accent Peak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi