Skocz do zawartości

[opona] Zmiana opon w mtb

edico

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałbym zmienić opony w swoim rowerze, po pierwsze dlatego, że jedna z nich jest już strasznie wysłużona, a po drugie chciałbym jeździć na swoim MTB trochę szybciej 1f603.png:D Kupując rower myślałem, że więcej będę śmigać po terenie, ale pobudowali u mnie ścieżki rowerowe i jakoś więcej jeżdżę właśnie po nich. Chce sobie zmienić opony na bardziej asfaltowe, ale też takie na których spokojnie przejadę przez jakieś leśne ścieżki.

Obecnie mam gumy 27,5x1.95, wymiary obręczy 584x18.

Nie zmieniałem nigdy opon w rowerze, dlatego nie wiem czy te które sobie upatrzyłem będą pasować do mojego roweru.

Znalazłem coś takiego:

44-584 l 27.5x1.65

https://www.bikester.pl/schwalbe-road-cruiser-opona-275-k-g…

https://www.rowertour.com/p/84182/schwalbe-road-cruiser-27.5-kg-gc-ts-opona-rowerowa-drutowa-czarna-reflex#rozmiar-27.5-x-1.65 

Bardzo proszę o pomoc, możecie mi polecić też jakieś inne opony 1f642.png

Napisano

Leśne ścieżki na tak szosowej oponie? Da się, ale hamowanie i zakręcanie na sypkich drogach jest ciężkie, opona wogóle nie wgryza się w nawierzchnię.

Może conti raceking? tania szybka dużo lepsza w lekki terenie

Napisano

Kolega polecił mi semislicki, do swojego założył 26x1.75, ja szukam 27.5x1.75 ale jedyne co znajduje to kenda na allegro, a wolałbym coś lepszego tak do 70zł 

Napisano

Michelin Country Rock 27,5x1,75. Opona rodem z gravela. Śmiesznie tania, lekka, wytrzymała i komfortowa dzięki wysokiemu profilowi. Mam takowe w retro mtb. Świetne opony na szutry i leśne ścieżki, na asfalcie mogłyby być szybsze. 

Napisano
20 godzin temu, Alsew napisał:

Michelin Country Rock 27,5x1,75. Opona rodem z gravela. Śmiesznie tania, lekka, wytrzymała i komfortowa dzięki wysokiemu profilowi. Mam takowe w retro mtb. Świetne opony na szutry i leśne ścieżki, na asfalcie mogłyby być szybsze. 

to takie semislicki?

szukam czegoś takiego jak na zdjęciu poniżej to znaczy, chcialbym aby srodek byl plaski, a zeby po bokach bylo cos co też zagwarantuje przyczepność w terenie

117971019_2759931160895649_2822870228466183944_o.jpg

Napisano
2 godziny temu, edico napisał:

to takie semislicki?

szukam czegoś takiego jak na zdjęciu poniżej 

Taki problem wpisać nazwę opony w Google??? Sorry ale za Ciebie tego nie będę robił. Jak chcesz czegoś takiego jak na zdjeciu to masz Schwalbe LandCruiser 27,5x2,0

Napisano
7 godzin temu, cervandes napisał:

Dam sobie łeb obciąć, że Race Kingi 2.0 będą szybsze na twardym i dzielniejsze w terenie niż cokolwiek wymienionego w tym temacie.

No to łeb do ścięcia! Mam w jednym rowerze RaceKingi 2,0 a w drugim Michelin Country Rock 1,75, miałem LandCruisery 2,0 , miałem Hurricane 2,0, miałem Town Ride 1,75 od Conti i Race King z tych wymienionych jest na twardym zdecydowanie najwolniejszy. A na dzielności w terenie autorowi nie zależy! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...