merfior Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Cześć, Na razie marzę i się rozglądam, ale chciałbym się już jakoś ukierunkować. Obecnie jeżdżę na Tribanie 520. Jestem lekki, mieszkam na Mazowszu, więc mam płasko. Lubię sobie kilka razy w sezonie wystartować w triathlonie i wtedy interesuje mnie, żeby tu nie było specjalnie kompromisów, bo bardzo lubię się wtedy pościgać. Lubię również przy okazji wypadu wakacyjnego zabrać rower i podjechać pod jakiegoś hardcora. Albo założyć 32mm i poszaleć po lasach (zdarzy mi się trafić na jakieś błoto). I w tych dwóch przypadkach nie jest dla mnie kluczowe, żeby było idealnie, ale żeby się dało. Myślałem początkowo o rowerze czasowym, ale jednak skłaniam się do: - szosy aero typu canyon Aeroad czy Bianchi Aria - szosy uniwersalnej ale bardziej opływowej typu canyon ultimate, giant tcr advanced czy Trek emonda do których bym mógł założyć lemondkę i przesunąć siodło w przód zmieniając geometrię. Chciałbym też w miarę możliwości rower z kołami karbonowymi na wyższym stożku (oczywiście bez przesady). Tarcze niby nie są mi potrzebne, ale ze względu na koła karbonowe i wypady w góry i las myślę, że jednak wezmę tarcze. Budżetu nie mam określonego, ale 10 - max 15 tys. zł. Nie zależy mi aż tak bardzo na maksymalizacji jakości do ceny. Chcę, żeby wszystko pasowało i było ładnie. Nurtuje mnie kwestia możliwości znacznego przesunięcia siodła w przód. Mam okrągłą sztycę fast forward profile design, która razem z lemondką daje wg mnie fajną pozycję. W Bianchi Aria jest fajna możliwość przesunięcia siodła poprzez zmianę ustawienia jarzma sztycy. Canyon ultimate ma z tego co widzę sztycę okrągłą, więc mógłbym wykorzystać moją sztycę FF. Ciekawi mnie natomiast czy coś da się zrobić w rowerach, które mają sztyce spłaszczone, jak Giant TCR czy Canyon Aeroad albo mają to inaczej rozwiązane (emonda). Czy w tego typu rowerach można coś zrobić? Czy producenci oferują jakieś akcesoryjne sztyce albo co? A może olać to przesuwanie siodła? Tylko że w takim Tribanie to idealnie się sprawdza. Może macie jakieś sugestie co do konkretnych rowerów? Canyon Aeroad i Bianchi nie wiem czy nie przesada do moich zastosowań (a model sprzedaży Canyona jednak chyba trochę odstrasza). Giant ma dużo miejsca na oponę. W wersji pro team ma karbonowe koła (chociaż to już 16 tys. się robi). Ale ma sztycę opływową i trochę rażą te kable (w porównaniu do innych ładnie schowanych). Emonda podoba mi się ale mogłaby być lżejsza. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Jeżeli jesteś naprawdę lekki to koła na większym stożku mogą być męczarnią kiedy mocniej powieje. Aeroad ma np. już w standardzie koła 58mm. Jak wrzuciłem do swojej Emondy koła 60mm to przy swoich 66kg parę razy byłem bliski zakończenia jazdy w rowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merfior Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 To prawda, aeroad ma rzeczywiście trochę za duży stożek. Giant ma optymalny - 42mm. Dla kół myślę, że spokojnie mógłbym zejść z ultegry do 105. Tylko co z tą sztycą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Jeśli sztyca nie jest okrągła to jesteś skazany na rozwiązania od producenta, jeśli ten nie oferuje elementów z innym offsetem to jej nie wymienisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lor3ddr8d Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 W Treku masz sztyce jako nasadkę rury podsiodłowej. Offset jest do wyboru 5 i 20 mm. Nie wiem ile ważysz ale u mnie na stożku 50mm i wadze 76 kg aż tak nie ściąga jak wiatr jest stały, a nie porywisty to daje radę nad tym zapanować. No i 50'tka już fajnie utrzymuje prędkość przelotową Jak chcesz cos uniwersalnego to może Emonda SL5 + koła np. Evanlite New disc 50 mm (około 1500g). W 15 k się zmieścisz ale do Emondy max to opony 28c, choć 30 też by się pewnie zmieściły, no i w szuter bym jej nie zabrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Do Aeroda chciałbyś założyć opony 32 mm i '"poszaleć po lasach"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.