Sabarolus Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Pojawiła się informacja o nowym modelu Exceed od Canyona: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/18518/nowa_generacja_xc_canyon_exceed_2021 W mojej opinii nic rewolucyjnego, ot kolejna iteracja znanego modelu. Po przejrzeniu tabelki z geometrią to co przykuło moją uwagę to przede kosmicznie długie rury podsiodłowe. Dla rozmiaru M i reach 435mm mamy podsiodłówkę 458! Dla porównania: Specialized Epic: Reach=430mm, podsiodłówka=430mm Giant XTC: Reach=435mm, podsiodłówka=431mm Kiedy doda się do tego fakt, że górna rura łączy się z podsiodłówką w jej najwyższym punkcie, a nie jak to do tej pory było 3-4cm poniżej to wychodzi nam niezły trzepak, który nawet na zdjęciach przypomina bardziej rower do CX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 3 minuty temu, Sabarolus napisał: Kiedy doda się do tego fakt, że górna rura łączy się z podsiodłówką w jej najwyższym punkcie, a nie jak to do tej pory było 3-4cm poniżej to wychodzi nam niezły trzepak, który nawet na zdjęciach przypomina bardziej rower do CX Bo to jest trzepak ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Teraz, Alsew napisał: Bo to jest trzepak ;-) to takie pójscie pod prąd chyba, bo obecnie raczej idzie się w przeciwną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Teraz, Sabarolus napisał: to takie pójscie pod prąd chyba, bo obecnie raczej idzie się w przeciwną stronę. Jak się dobrze zapłaci to i tak dostanie się super recenzję i nawet ci wagę zaniżą :-) 8,8 kg bez pedałów... idę sprzedać nerkę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Tak, w którejś "recenzji" przeczytałem, że co prawda rower jest znacznie wyższy niż konkurencja, ale pozwoliło to ładnie połaczyć tylny trójkąt z przednim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Myślicie że XL nie będzie za mały dla kogoś kto ma 198 wzrostu? Spece i Gianty w rozmiarze XL są za małe, w Treku też w XXL muszę celować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 @kilohaszu Myślę, że XL-ka powinna być ok, ale prawdopodobnie z mostkiem 90-100mm. Miałem Treka Superfly XXL i miał podobne wymiary, jak Exceed XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 S podsiodłówka 415mm , przekrok 803mm, górna rura 575mm M podsiodłówka 458mm, przekrok 828mm, górna rura 596mm Czyli znając swoje preferencje przy wzroście 176cm i noga 82 cm musiałbym kupić rozmiar S, zamontować mostek 100mm, a przekrok w zasadzie i tak byłby na styk... Dzięki postoję ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Skąd masz dane o długośi górnej rury? Nigdzie nie mogłem tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Może ze strony Canyona? https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-5/2636.html? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 no popatrz, a tam nie szukałem, tylko spojrzalem na to co zachwyceni recenzenci wrzucali, ech debil jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 W dziwną stronę poszedł canyon skracając górną rurę gdzie wszyscy wydłużają, a podsiodłową wydłużył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 W dniu 20.08.2020 o 13:06, siejak1 napisał: W dziwną stronę poszedł canyon skracając górną rurę gdzie wszyscy wydłużają, a podsiodłową wydłużył Reach jest większy o 10 mm więc z tym skracaniem to tak nie do końca. Górna rura jest krótsza bo kąt podsiodłówki jest teraz 75 stopni i sama podsiodłówka też jest dłuższa, np w M-ce o 18 mm. Ale dziwi fakt że górna rura łączy się tak wysoko z podsiodłówką i teraz przekrok jest słaby. Przy mojej nodze 84 cm ledwo starczy zapasu w sugerowanym rozmiarze M. No i sama rama w wersji podstawowej CF czyli tej "dla ludzi" jest cięższa aż o jakieś 300 gramów. Chyba stary Exceed lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2020 7 godzin temu, jaro0011 napisał: Ale dziwi fakt że górna rura łączy się tak wysoko z podsiodłówką i teraz przekrok jest słaby. Przy mojej nodze 84 cm ledwo starczy zapasu w sugerowanym rozmiarze M. Zgodnie z ich kalkulatorem osoba 175cm i 83cm przekroku powinna brać S'ke. Patrząc na przekrok ma to sens, jednak wtedy rower będzie krótki... Trzepak po prostu, ma sens dla bardzo wysokich gdzie przekrok nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi