Skocz do zawartości

(opona MTB) porada kupna opony "uniwersalnej"

ksiecYT

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć rowerowi maniacy! Wychodzę do Was z prośbą o doradzenie mi przy kupnie opony 26cali do roweru górskiego. Jeżdżę 85-90% asfalt a resztę stanowią leśne ubite trasy czasem mokre gdy uciekam w deszczu. Obowiązkami tej opony którą kupię to musi długo wytrzymać ( nie ścierać się zbyt szybko) i to chyba najważniejsze. Drugą rzeczą na której mi zależy to opory toczenia nie mogą być przesadnie duże. Oczywiście nie wykluczam w plusach do tego trzymania w zakrętach w lesie jak i na asfalcie ze względu że lubię sobie czasem przycisnąć i nie chciałbym się zabić hahah. Obecnie używałem Continentali Cross King zwykłych zwijanych 26x2,2 i jestem z nich zadowolony ale mogły wytrzymać dłużej ponieważ dość szybko się starły:(. Myślałem nad Maxxis Ikon 26x2,20ale trochę przeraża mnie ich niski bieżnik. Wyglądają jakby ich bieżnik wytrzymał 1000km i by się skończył:/. Drugim moim typem był Schwalbe Smart Sam 26x2,25 lub 26x2,10 ale jakoś tak nie mogę skusić się do Schwalbe może wybijecie mnie z tego urazu:). Trzecim typem są Continentale RaceKing 26x2,20 ale znowu-przeraza mnie ich niski bieżnik gdy są nowe oraz słyszałem dużo złych opinii na temat ich papierowych Ścianek bocznych więc nie wiem czy warto się pchać w nie. To teraz kryteria-jedna opona nie może być droższa niż 100zł. Fajnie jakby była zwijana w tej cenie ale to niekonieczne. Podbijajcie ze swoimi propozycjami oraz z opiniami na temat opon wypisanych przeze mnie wyżej. Interesują mnie porady wyłącznie osób które są bardzo zaawansowane i miały styczność z tymi oponami. Czekam na Wasze wiadomości:). Pozdrawiam wszystkich!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...