Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @Accent_Szaj Powiedz ale jedno - jaki ty masz napęd ?? Bo nie potrafię znaleźć kompletu manetek na napęd 2x10 I Spec Ev - zaraz się okaże, że nie mogę zrobić zmiany hamulców bo będzie wiązało się to z zmianą napędu jeszcze..... PS: Nie chce na pewno manetek z "monitorkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 To chyba żadna nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @wkg to kurde z innej beczki - jakie jestem w stanie wsadzić hamulce lepsze niż MT200 bez zmiany napędu i manetek ??? Bo uśmiech znika coraz szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Nie wiem jaki masz system ISPEC, zresztą jakoś tego nie śledzę. Ja manetki zmieniłem na XT na obejmy więc mogę założyć każde. Od tego czasu ISPEC-e jeszcze ze dwa razy się zmieniły, nic albo prawie nic do niczego wstecz nie pasuje. Przynajmniej mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Podeślesz link do tych twoich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Dobra - inaczej: Czy to się wszystko zgra z sb ? 1. https://allegro.pl/oferta/hamulec-shimano-deore-br-m6120-przedni-okl-met-9520519748 2. https://allegro.pl/oferta/hamulec-tyl-shimano-deore-br-m6100-okl-zyw-1700mm-9480452730 3. https://www.bikester.pl/shimano-deore-sl-m4100-rapidfire-plus-shift-lever-10-speed-i-spec-ev-right-1236372.html 4. https://www.bikester.pl/shimano-deore-sl-m5100-rapidfire-plus-shift-lever-2-speed-i-spec-ev-left-1236384.html Szkoda tylko że nie ma z tej samej grupy manetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @wkg W mt200 to kolega nie ma żadnego ispeca . @Adrid chcesz poprawić... mniej inwestując ale jednak żeby było dobrze? Kup sobie na początek zacisk/zaciski mt420 są po 175zł. Jak będzie mało kupisz klamki pokroju mt501 i już. Będzie niemal dokładnie to co dostajesz kupując m6120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @abdesign przewody z MT-200 podejdą pod MT420 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Tak, stracisz z tymi zaciskami i słabszymi przewodami w stosunku do m6120... stawiam oszałamiające 3% na sile... Na klamkach mt501... bo na obecnych klamkach to dużo więcej, ale też poczujesz poprawę. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, abdesign napisał: @wkg W mt200 to kolega nie ma żadnego ispeca . A, to super, dzięki za korektę ! W takim razie może wszystko kupić, SLX, Magurę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, abdesign napisał: Tak, stracisz z tymi zaciskami i słabszymi przewodami w stosunku do m6120... stawiam oszałamiające 3% na sile... Na klamkach mt501... bo na obecnych klamkach to dużo więcej, ale też poczujesz poprawę. A ewentualnie to podejdzie -> BR-MT520 ? Czy tu już znów wchodzi już cały I Spec II ? i nic nie wyszło z tego znów. Wtedy zostaje tylko Klamka MT501 a zacisk MT420 ?? Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Adrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Tak i wiele innych też.... Najpierw to sobie na pytanie odpowiedz następujące: tanio zakres minimum albo raz a dobrze tak żeby na przyszłość układ był elastyczny... to Twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) @abdesign Dlatego podesłałem te 4 linki bo moim zdaniem to mam upgrade do końca tego roweru Bo kupił bym od razu manetki - bo widzę, że z nimi najgorzej aby były bez monitorków Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Adrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 1. SLX M7000 front 2. SLX M7000 tył Taniej się nie da a jest bardzo przyzwoicie. +fracht jakieś 40zł. Do tego klocki półmetaliczne i bez kłopotu ustawiasz to z manetkami na obejmę i masz w pompce wydumki szimanowe co do ergonomii klamek jakimi nasz zaszczycają co roku ... ;-) Warto się też pokusić o tarczę 180mm na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, ahaja napisał: 1. SLX M7000 front 2. SLX M7000 tył Taniej się nie da a jest bardzo przyzwoicie. +fracht jakieś 40zł. Do tego klocki półmetaliczne i bez kłopotu ustawiasz to z manetkami na obejmę i masz w pompce wydumki szimanowe co do ergonomii klamek jakimi nasz zaszczycają co roku ... ;-) Warto się też pokusić o tarczę 180mm na przód. Tarcza na przodzie już dawno 180 (od nowości nawet) tylko teraz mam już SM-RT64. A tutaj opcja zakupu się ponad 1k pln - dość dużo i w dodatku 2 tłoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 2 godziny temu, Adrid napisał: Dobra - inaczej: Proszę Cię bardzo, bez kombinacji https://allegro.pl/oferta/hamulec-hydrauliczny-shimano-bl-m6000-br-m6000-kpl-10037766388 Nie kombinuj z tymi 4 tłoczkami . Bedziesz zachwycony i wydasz niespełna 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 (62,01EU x2) + 9,90EU ... +- 600zł. Te dwa tłoczki dadzą radę z półmetalikami. Zawsze zacisk można zmienić na 4 tłoki na przodzie ale klamki zostaną a to się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @Accent_Szaj Cała ta moja dywagacja na pewno nie ma na celu zdenerwowania Was jak co. Po prostu temat tak drążę, gdyż no.... moja waga to ok. 125kg Stąd moje ciągłe dążenie do tematu zacisku 4-tłoczkowego Teraz, ahaja napisał: (62,01EU x2) + 9,90EU ... +- 600zł. Te dwa tłoczki dadzą radę z półmetalikami. Zawsze zacisk można zmienić na 4 tłoki na przodzie ale klamki zostaną a to się liczy. Przepraszam - jakoś źle policzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: 4-tłoczkowego Dobre klocki,oraz tarcze i nie zauważysz różnicy, ale jak mimo to się uprzesz, to w najgorszym wypadku kupujesz https://allegro.pl/oferta/zacisk-hamulca-shimano-acera-br-mt420-hydrauliczny-10038427588 ale dalej mieścisz się w około 600zł( bo zacisk M6000 sprzedaż ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 I dość mądrze robisz rozważając przy swojej wadze te 4-tłoczki... wystarczy co już padło na przód - to dużo zmieni na plus w Twoim przypadku, zauważysz wbrew temu co koledzy piszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @Accent_Szaj hmyyyy Coraz więcej opcji się pojawia To fajnie - czyli chyba najlepsza opcja z tego wszystkiego to będzie tak naprawdę M6000. Bo tarcze już mam jak pisałem SM-RT64 więc na żywicznych już była różnica przy samej zmianie tarczy, natomiast w górach były momenty gdzie brakowało mi tego momentu hamowania. Stąd też te 4 tłoczki potrzebne (chyba). Bo skoro zmiana samych hamulców pomoże i będzie odczuwalna różnica, to chyba nie ma co kombinować dalej co nie ? Jedynie pytanie jeśli mam 180mm z przodu to jakiś adapter dokupić muszę do tych hamulców - bo coś tam piszą o nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: jeśli mam 180mm Jeśli masz już adapter, to zostaje ten co masz. Widzę, że kolega @abdesign źle mnie zrozumiał. Chodzi mi o to, że jak wsadzi dobre klocki(np.EBC złote), to te heble będą świetne i postawią jego 125Kg kufer dęba , czyli @Adrid w pierwszej kolejności kup sobie dobre klocki do tych M6000, a potem jak uznasz, że jednak dalej jest Ci mało, to wtedy kup sam zacisk, ale też licz się z wymianą klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Kurcze, wydaje mi się, że ja tam z przodu nie mam żadnego adaptera - sam zacisk. Stąd moje pytanie czy do tego kompletu trzeba coś dokupywać. Hmy rozumiem, że te dobre klocki to np. te -> https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-ebc-shimano-deore-metaliczne-9818195269?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=CjwKCAiAxeX_BRASEiwAc1QdkbO8_AVyPeHh76ONjYoVy4899XzA1czw6JrqRTihsJ4S-r2ez-H1qBoCzVYQAvD_BwE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Jak nie masz adaptera to masz 160mm tarczę. Do 180mm i do 203mm są potrzebne odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 21 minut temu, Adrid napisał: że te dobre klocki to np. te Tak,te Zrób zdjęcie obecnego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi