Accent_Szaj Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 5 minut temu, Elmapeto napisał: Nie lubię hałasu metalików. Żywiczne też hałasują Teraz, Adrid napisał: Na metalikach nigdy nie jeździłem Są dużo mocniejsze, ale musisz je rozgrzać. Nie kupuj tylko klocków shimano, a kup sobie EBC złote Co do hamulców zdajesz sobie sprawę, że klamki z nowej grupy 61xx mają inne mocowanie i trzeba zmienić również manetki? 2 godziny temu, Adrid napisał: czy warto dopłacić te 100-150 PLN więcej do M6120 czy wystarczy M6100 Moim zdaniem wystarczy 6100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) @Accent_Szaj To teraz z innej beczki - jak rozmawiałem z ludźmi o wymianie na M61XX to mówili, że klamki dadzą radę się zmieścić ponieważ manetki jakie mam do biegów nie mają tzw. telewizorków - czyli podglądu biegów Wiem, że klamki można montować za pomocą obejmy do kierownicy więc nie wiem co by tutaj przeszkadzało w ewentualnym montażu. Czyli M6100 szukać na jakieś dobrej promocji bo w sklepie gdzie kupowałem rower zaśpiewali za komplet coś koło 650 pln + koszty wymiany Gdzie znów dzisiaj szukając hamulców znalazłem na przód M6120 za ok. 370PLN oraz M6100 na tył za ok. 280 -> Pytanie czy nie kupić i wyjdę wtedy tyle samo co za komplet M6100 w sklepie ?? Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Adrid Dopisanie zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: mówili, że klamki dadzą radę się zmieścić To źle Ci powiedzieli. Ja się o tym przekonałem na własnej skórze . Miałem manetki M8000, tam można zdemontować telewizorki, co uczyniłem. Lipa jest taka, że jest albo za daleko, albo za blisko. Poszukam jeszcze zdjęć jak miałem to zamontowane, ale wytrzymałem cały tydzień z takim ustawieniem Ps. Ja bym wybrał 2 opcje zakupu (6120+6100) w innym sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 @Accent_Szaj Co masz na myśli za daleko albo za blisko ? Z chęcią zdjęcia zobaczę Dlatego właśnie zapytałem się od razu czy mogę z swoimi hamulcami przyjechać i zrobią montaż - odpowiedział brzmiała, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 4 minuty temu, Adrid napisał: Co masz na myśli za daleko albo za blisko ? Jak przesuniesz manetkę na kierownicy pomiędzy mocowania klamki, to przełączniki za daleko wychodzą na chwyty. Jak Dasz ją przed mocowania, to ujdzie, ale musisz sięgać do przełączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 @Accent_Szaj Chyba w takim wypadku muszę udać się do sklepu i dopytać o wszystko bo zaczynam się teraz obawiać tego wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: obawiać tego wszystkiego To była jedyna opcja ustawienia tego, ale i tak można było klikać tylko od przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Bo to rozumiem, że problem pojawia się gdyż mocowanie - obejma - jest bardziej pośrodku klamki aniżeli na jej początku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 A nie jest to przez to że te heble mają dodatkową podporę która zapiera się na kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 No to nie napawasz optymizmem - czyli mówisz, że w drugą stronę to znów manetki za daleko ? A to jakie niby manetki trzeba kupić żeby to się z sb zgrało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 @Accent_Szaj Ale patrząc na wygląd klamek MT200 oraz M6100 to jeśli dasz na odwrót czyli obejma klamki a potem manetki to nie będzie 1 do 1. Bo obejma z M6100 jest przesunięta o tyle, że to powinno się zgrać jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: że to powinno się zgrać jakoś Rozumiem twój optymizm, bo byłem dokładnie w tej samej sytuacji i dokładnie tak samo myślałem, że jakoś to będzie ale... Niestety nie będzie Masz 2 punkty styku klamki z kierownicą Jak widać na zdjęciu, jest to jedyna możliwość ustawienia manetki by można było jakoś w miarę OK to klikać Mając obejmę pomiędzy tak jak na zdjęciu nie ma możliwości jej przesuwania(jedynie z klamką). 11 minut temu, Adrid napisał: jakie niby manetki trzeba kupić żeby to się z sb zgrało z Serii x1xx Bądź z mocowaniem I-spec-ev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Aż żal mi dupę ściska ale ile dałeś za manetki ? Bo zaraz się okaże że chciałem zaoszczędzić na klamkach a będę musiał kupić i klamki i manetki Więc wyjdzie mi na to samo - co racja manetki sb już sam wymienię i wsadzę nowe kolorowe pancerze na linki hahah A że się zapytam to co zaznaczyłem to co to jest ? Bo na obejmę gripa mi to nie wygląda Jak by tego nie było to może i by dało radę przesunąć. Ale to już gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 @Accent_Szaj A jak by zrobić taki mix - Klamki M6000 a zaciski BR-M6120 na przód i BR-M6100 na tył ? Nie zgra to się wtedy ładnie ? Na Bikester mają wszystko i wychodzi 784,96 PLN za taki mix - ale przewody tutaj musiałbym brać stare bo to tylko klamki i zaciski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, Adrid napisał: Klamki M6000 a zaciski BR-M6120 na przód i BR-M6100 na tył ? Nie zgra to się wtedy ładnie ? Bez problemu, taki mix będzie OK. Możesz jeszcze policzyć z klamkami BL-MT501, to M6000 bez napisu Deore, ale prościej je kupić i są tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 12 godzin temu, Adrid napisał: Ale to już gdybanie To, o co pytasz to jest dzwonek . Co do ustawienia, to jest to jedyne w miarę. Ja zdjąłem dzwonek i przesunąłem klamki, to dźwignie za bardzo wchodzą na gripy. Tak źle i tak nie dobrze. Ta poprzednia opcja będzie naprawdę dobra. Nawet jak zmienisz same klamki, to odczujesz znaczną poprawę. Ps. Na tamtym forum nikt nie odpowie Tu masz powód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) @Accent_Szaj ale to powiedz czy na tym ustawieniu da się jeździć normalnie ?? I co znów masz na myśli poprzednia opcja tj. 6120 przod i 610p tyl ?? No właśnie ostatnio miałem sytuację że nie potrafiłem się tam zalogować już wiem czemu .... Powiem ci że różnica na klamkach jedynie 15 pln sztuka xd Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Adrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Problem jeszcze tego typu że przewody są strasznie drogie pytanie czy będą mogły zostać stare xd Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Adrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Kupno hebli z osobnych części to głupota... za komplet br-m6120 plus br-m6100 zapłacisz 650zł... składane wyjdą drożej... dodatkowo przewody które chcesz wykożystać te z mt200 są słabsze... porzuć ten pomysł. Zdrowiej i taniej wyjdzie nawet jak kupisz nowe manetki i odsprzedasz obecne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 @abdesign czyli kupić normalnie m6120 na przód i m6100 na tyl plus manetki na i-spec i odsprzedac aktualne i hamulce od razu tez ?? Czy lepiej zostawić sb na przyszłość ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Tylko Ty możesz wiedzieć czy do czegoś jeszcze w życiu użyjesz hamulców które właśnie uznałeś za takie które Ci nie odpowiadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 @abdesign bardziej chodziło mi o takie sytuacje awaryjne gdzie serwisy zamkniete a coś się stanie i trzeba podmienić na ten dzien dwa w takim sensie się pytałem xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 26 minut temu, Adrid napisał: czyli kupić normalnie m6120 na przód i m6100 na tyl plus manetki na i-spec i odsprzedac aktualne i hamulce od razu tez Ja dokładnie tak zrobiłem. Zakup nowych(komplet na I-spec-ev) i sprzedaż starych. W M6120 są przewody BH-90, więc nie podejdą Ci te co masz . Tzn podejdą, ale się nie zaleca. Ja na pewno bym ich nie zostawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Zmieniaj na co chcesz byle na obejmy. Bo inaczej przy kolejnej zmianie zmienisz pół roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 No to chyba nie zostaje nic innego jak wymiana całego "kokpitu" No ale może wpierw hamulce, a potem manetki. Prawie 1000 to sporo na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi