MD11 Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 Rozglądam się za lekkimi kołami do gravela. Widzę, że DT Swiss oferuje do tego typu zastosowań obręcze o szerokości wewnętrznej 24mm, wysokości 25mm i wadze 565g lub 530g. Gotowe koła GR 1600 mają po 24 szprychy, dopuszczalną masę zawodnika 130kg i ważą 1811g. Ale jak wchodzę na strony sprzedawców kół, to widzę, że jako koła do gravela proponują tam również koła na obręczach, które wyglądają na przeznaczone do MTB: VYTYV, asymetryczna, 23x18.5mm, 28 szprych, 1520ghttp://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=61_109&product_id=833&sort=rating&order=DESC albo tutaj na dole DT XR331, 20x18mm, 1551g, 28 szprych, dopuszczalna masa 110kg (jak klikam to link się nie otwiera, więc może to pomyłka?):https://lemonbike.eu/najlepsze-kola-do-gravela-2020/ Czy w takim razie te obręcze również nadają się do gravela? Dodam, że ważę poniżej 80kg, nie jeżdżę w trudnym terenie i chciałbym założyć opony 38mm.
SoloTM Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 Pewnie, że się nadają. Każde od mtb się nadają. Od trekinga tez. Od Ciebie tylko zależy co kupisz, ile obręcz będzie ważyła, jakiej będzie szerokości i jak będzie wyglądała.
Dokumosa Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 W gravelu masz mniejsze obciążenia niż w mtb więc jak najbardziej.
Pazuzu Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Trochę odkopię ale pytanie pasuje ... Wg producenta maksymalne ciśnienie dla obręczy XR 331 to 3,5 Bar-a. Ta wartość dotyczy się tylko w przypadku zalania mlekiem czy dla dętki też?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Nie ma różnicy, poza tym, że bezdętek z mlekiem nie pompuje się do takich ciśnień ( przynajmniej docelowo )...
Pazuzu Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Te wartości graniczne są faktycznie takie wymagane czy można je nagiąć? Potrzebowałbym użyć ciśnienie około 5 bar na dętce.
abdesign Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Nagiąć... zależy ile. Z doświadczenia osobistego wiem że nabita na 4 daje radę... tyle że jeździły tak kruciutko ze dwa tygodnie - po asfalcie na szosowych szerokich oponach 32c teraz mają rozsądne 2 - 2,5bara i opony CX. Te obręcze to zresztą trochę klasyka w stosunkowo tanich kołach do cyclocrossu. Moje żeby wbić opony CX na ranty - żeby się równo wstrzeliły chwilowo były pod ciśnieniem 5barów. Czy mleko czy dętka to bez znaczenia to ciśnienie rozpychające boczne ścianki, w przypadku obręczy ważącej realnie ciut poniżej 380gram czyli o cieniutkich profilach ma znaczenie. Przy 5barach i jeżdżeniu na nich masz sporą szansę na zniszczenie tych obręczy. Jeżeli te 5 bar to tylko do ułożenia gumy to tyle "statycznie" ta obręcz chwilowo wytrzyma.
JWO Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 1 godzinę temu, abdesign napisał: Przy 5barach i jeżdżeniu na nich masz sporą szansę na zniszczenie tych obręczy. Jeżeli te 5 bar to tylko do ułożenia gumy to tyle "statycznie" ta obręcz chwilowo wytrzyma. Jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy że obręcze maja też limit ciśnienia . Ja mam Sun Ringle TR25 (tubeless, ale uzywam z dętkami) i zawsze pompuje conajmniej do 5.5 bar. Przejechały powyżej 4kkm i nic sie nie dzieje. Chyba będzie trzeba spuścić trochę z tonu.
kipcior Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Mam XR331 i też nie wiedziałem o limicie Jazdę z 4 bar wytrzymują, choć rzadko tyle miałem, z tyłu zwykle 3-3.5. Opony 38mm na których pisze, że max to 4 bar.
Dokumosa Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Weźcie pod uwagę, że tabela max ciśnien od DT przedstawiona powyżej w rzeczywistyości uzależnia max cisnienienie od wielkości założonej gumy (co jest logiczne ze względu na to, że siła (działająca na obręcz) jest proporcjonalna do ciśnienia i powierzchni na którą ciśnienie oddziaływuje). W przypadku gum typowo gravelowych raczje nikt nie będzie stosował obreczy o szerokości wewnętrznej 25mm a raczej coś pokroju 18-21mm) więc i dopuszczalne ciśnienie znacznie rośnie (6-8bar). Dla obręczy mtb jak np. XR331 producent podaje ciśnienie dopuszczalne dla najtrudnieiszego przypadku tzn. opony mtb o szerokości max. co można założyć na tą obręcz. Przy węższych oponach ciśnienie to jest proporcjonalnie większe.
Pazuzu Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Potwierdzam że napis na obręczy nie uwzględnia węższych opon. Trzeba trzymać się tabeli którą umieścił Sobek82 .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.