Fiszek Napisano 10 Sierpnia 2020 Napisano 10 Sierpnia 2020 Witam od roku mam problemy z hamulcem przednim tarczowym hydraulicznym w moim Romet Orkan 5.0 z 2016r ciągle hamulec albo nie hamował albo cylinderek się zapiekał i nie odbijał. W końcu straciłem cierpliwość i chciałbym wymienić zacisk na tarczowy ale mechaniczny możecie mi doradzić co kupić żeby nie władować się w koszta 300+? Jedyne kryterium to ma hamować pasować do obecnej tarczy i być niezawodnym.
MikeSkywalker Napisano 10 Sierpnia 2020 Napisano 10 Sierpnia 2020 A nie prościej zmienić hamulec na inny, ale też hydrauliczny? Problem nie jest w hamulcach hydraulicznych w ogóle, tylko z Twoim konkretnym egzemplarzem. Nawet proste, podstawowe hamulce Shimano działają parę lat bezproblemowo.
Fiszek Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Napisano 11 Sierpnia 2020 9 godzin temu, MikeSkywalker napisał: A nie prościej zmienić hamulec na inny, ale też hydrauliczny? Problem nie jest w hamulcach hydraulicznych w ogóle, tylko z Twoim konkretnym egzemplarzem. Nawet proste, podstawowe hamulce Shimano działają parę lat bezproblemowo. Parę lat? to czemu mam ciągle problem? Nie mam ani czasu ani kasy żeby 3 razy w roku robić poprawi z hamulcami z Vbrakeami nigdy nie miałem problemów a wyczynowo (downhill) nie jeżdżę żeby pchać się według mnie w drogie hydrauliki. Nie mnie to jaki zacisk polecisz na przód ? W serwisie powiedzieli że ta impreza mnie 300zł będzie kosztować. Aha to nie jest tak że jeżdżę regularnie chciałbym ale pracuję za granicą , ostanio rower stał pół roku i chcąc się przejechać okazało się że tłoczek się zacisnął i nie odbija prawidłowo
m0d Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Fiszek napisał: wyczynowo (downhill) 1 godzinę temu, Fiszek napisał: Parę lat? to czemu mam ciągle problem? Bo masz felerny zacisk, z którym nie zrobiłeś od razu porządku? :) Kwestia w tym, że mechaniczne tarczówki nie są ani dobre ani tanie. Kup najprostsze hydrauliczne Shimano MT200, zainstaluj i po sprawie. Za te pieniądze nie dostaniesz nic mechanicznego co byłoby choćby zbliżone pod względem siły hamowania a jednocześnie jak to klęknie to bez żalu kupisz kolejny. Same klocki do wyższych modeli kosztują tyle co ten kompletny hamulec.
MikeSkywalker Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 Właśnie tak. Kompletny hamulec MT200 kosztuje poniżej stówki, tyle co zacisk mechaniczny. Działa o niebo lepiej.
MaxCava Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 7 godzin temu, Fiszek napisał: W serwisie powiedzieli że ta impreza mnie 300zł 300 złto kosztują M7000
Fiszek Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Napisano 14 Sierpnia 2020 Czyli co brać tego MT200 ? Dobre to ? Trwałe?
MikeSkywalker Napisano 15 Sierpnia 2020 Napisano 15 Sierpnia 2020 Najprostszy, najtańszy hamulec Shimano. Każdy droższy jest lepszy, ale ten działa i to w zupełności wystarcza. I trwały tak samo jak inne tanie hamulce - masz dwa lata gwarancji, jak zacznie cieknąć wymienią, potem naprawa jest nieopłacalna.
Fiszek Napisano 8 Września 2020 Autor Napisano 8 Września 2020 K dziękuję za pomoc W takim razie zamówię ten zacisk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.