szybszy Napisano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Wyjeżdżając gdzieś, czy planując trasę staram się zaliczyć miejscowe atrakcje... zazwyczaj naturalne szczególnie kamieniołomy, wyrobiska, żwirownie, urwiska, punkty widokowe, plaże/kąplieliska itp Każdy ma jakieś swoje preferencje. Ja potrzebne szczegóły odnajduję i wspieram się: - od niedawna www.mapy.cz z wieloma szczegółami, również do wygenerowania pliku gpx - po trosze www.openstreetmap.org z dokładniejszą mapą tylko w smartfonie, bo online nie zawiera nie wiadomo czemu wielu szczegółów - wcześniej było to po trosze www.Osmapa.pl (tylko wirtualnie, bo nie da się używać off-line; strona regularnie ma jakieś ALE i potrafi się koszmarnie powolno ładować) Jednak korzystając nawet z powyższych trzech wielu miejsc zwyczajnie na mapkach nie ma... Chciałbym się wesprzeć jeszcze jakimś portalem z mapką , na której naniesione są takie punkty. Kiedyś gdzieś widziałem coś podobnego do: https://fotopolska.eu/109868,obiekt.html?map_z=15 ale nie potrafię sobie przypomnieć czy to było to czy coś innego. Kojarzycie może ? Ewentualnie czego używacie ? Co do właściwości samych map, piszmy proszę w dedykowanym wątku: Spoiler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Mapa Turystyczna Traseo Geocaching - z komputera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 http://mapa.polskaniezwykla.pl/ Na mapach google jest zaznaczonych mnóstwo rzeczy, też czasem warto korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalD Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Klasyczne mapy topograficzne i/lub turystyczne, oraz ortofotomapy (widok "satelitarny"). Można włączyć odpowiednią warstwę na geoportalu, a turystyczne kupić. W przypadku Polski południowej/centralnej polecam krakowskie Wydawnictwo Compass. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Komoot jest odpowiedzią na twoje zapotrzebowanie. Jest tam społeczność tzw. turystów rowerowych. Używam polecam i nawet kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybszy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 DZIĘKUJE !!! Mapa Turystyczna w miarę, ale brak opisu atrakcji i foto po najechaniu na ikonkę Traseo płatne i nie wiadomo do końca za co... bo map darmowych ogrom ; a poza tym nie widzę możliwości wyświetlania wszystkich zapisanych przez użytkownikó tras dla danego obszaru... każdy opis trzeba przeglądać oddzielnie. Geocaching - jak mapa turystyczna http://mapa.polskaniezwykla.pl/ zapowiada się ciekawie, ale mapa nie wyświetla sie w 3 różnych i aktualnych wydaniach Firefox . Zgłosiłem do admina. TO zresztą Demart, który tworzył fajne papierowe mapy ! Jestem dobrej myśli. Zapomniałem dopisać, oczywiście do tego google maps, tradycyjne papierowe. Compass podobnie jak Demart. Geoportal nie zawiera atrakcji turystycznych... na dodatek po pewnym przybliżeniu przełącza się irytująco w widok satelitarny, ale za to z bardziej szczegółowymi zdjęciami niż na mapach satelitarnych google !!! To bardzo cenna uwaga ! Komoot, nie widzę na razie powodów żeby płacić... za niewiadome. Bo chyba nie ma jak spróbować ? Możesz przesłać zrzuty ekranu z okolicy w promieniu 2,5 km od pinezek:https://en.mapy.cz/s/kohohubulohttps://en.mapy.cz/s/muhobucepa Najlepiej z komputera, w drugiej kolejności z urządzenia mobilnego. Koniecznie z włączonymi atrakcjami. To co jest dostępne bez logowanie, opła i z poziomu komputera:https://www.komoot.com/discover/Smardzewice/@51.4768050%2C20.0258770?sport=hike&distance=16.1&map=true Ogólnie pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o dokładność i szczegółowość map. Atrakcje jeśli są zaznaczone to podobnie jak we wcześniej wymienionych produktach... zatem potwierdza się nie ma powodów żeby przepłacać Dobrym testem będzie sprawdzenie czy na danej mapie / przewodniku zawarte są atrakcje takie jak uroczy przełom i rozlewisko Luciąży tuż przed wpłynięciem do zalewu Sulejowskiego: https://en.mapy.cz/s/dubecajezu To miejsca nie popularne i na odludziach. Całe szczęście, bo jeszcze nie rozdeptane. Na szczęście zazwyczaj dostępne tylko pieszo, rowerem lub kajakiem M.in. dla nich przemierzam pola i łąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Teraz, szybszy napisał: Geocaching Serio wiesz na czym ta zabawa w ogóle polega? https://opencaching.pl/ co do dwócg pozostałych apek nie wiem jak długo z nich korzystałęś żeby mieć tak czarno-białę zdanie, a one są jednymi z lepszych. Teraz, szybszy napisał: To miejsca nie popularne i na odludziach. Całe szczęście, bo jeszcze nie rozdeptane. Tak, też mam takich ale dośc dużo u siebie, bardzo czysta woda i bardziej dzikie niż te na zdjęciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybszy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Mniej więcej wiem o co chodzi w geocachingu.. niestety takie gry mnie nie interesują zbytnio. Nie ma jak wysortować po województwie: https://opencaching.pl/Cache/newCaches żeby sprawdzić co ciekawego jest w zasobach. Konkretnie które apki ? Mało ludzi = czysta woda + brak śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Zobacz jeszcze Kamap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 10 godzin temu, szybszy napisał: Chciałbym się wesprzeć jeszcze jakimś portalem z mapką , na której naniesione są takie punkty. Kiedyś gdzieś widziałem coś podobnego do: https://fotopolska.eu/109868,obiekt.html?map_z=15 To byłoby najlepsze ale na zasadach Open nie ma typowych nawigacji, na przykłąd Here Maps albo Maps.me. Tak podlinkowałem częściowo komercyjne apki, bo tam ludzie pracują żeby rozwijać bazy danych o nowych atrakcjach. Dlatego podlinkowałem geocaching, bo to nie tylko zabawa, ale też dołączone .gpx po zalogowaniu z lokalizacją wielu tysięcy atrakcji. Tworzone przez ludzi dla ludzi bezpłatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybszy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Strona Kamap, nie wyświetla ogólnej mapy , co wg mnie przekreśla każdą pomoc związana z tym tematem. Sprawdźcie u siebie czy http://mapa.polskaniezwykla.pl/ wyświetla mapę czy jest awaria. To może być to czego szukam. Here Maps i maps.me nie wyświetlają atrakcji na mapie. https://www.geocaching.pl/ sprawdzę po zalogowaniu i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Teraz, szybszy napisał: Here Maps i maps.me nie wyświetlają atrakcji na mapie. Bo Ty szukasz czegoś specyficznego, i włąśnie temu służą projekty Open. Here i Maps.me mają lokalizacje zabytków na przykład, ale to większe miejscowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, szybszy napisał: Faktycznie pusto tam, sielanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Teraz, MaxCava napisał: Faktycznie pusto tam, sielanka. Znam jeszcze lepsze wręcz bez ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 He, He. Takie to mam na 2 rzekach, jednej 150 metrów od domu, drugiej 1,5 km Aluzji nie pojąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Ale Ty się nie chwal, bo wiesz że ludzie zdepczą wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 He,He. Nie tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Przecież komoot jest w wersji bezpłatnej na jeden rejon. Przeszedłem przez wiele aplikacji i stwierdziłem jedno. Coś co jest bezpłatne zwykle kosztuje czas i nerwy. Rozumiem że gwoździe wbijasz kamieniem. Ja wole zatrudnić cieślę a czas spożytkować na kontakt z naturą korzystając z podpowiedzi innych którzy też cenią swój czas. Takich miejsc jest sporo nawet wokół dużych aglomeracji. Trzeba tylko chcieć się ruszyć a nie gonić za idealną apk która wskaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 A jak zgubiłeś igłę w stogu siana to co robisz? Taka apka/strona byłaby bardzo przydatna. Najlepiej ze zdjęciami, krótkimi opisami, kategoryzacjią, bo każdy inaczej pojmuje "atrakcje". Coś jak dawne Gastronauci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalD Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Mam nadzieję że nie dożyję czasów kiedy wszystko będzie obfocone i opisane, z setką "apek" prowadzących za rękę do atrakcji, czy innego produktu turystycznego. Z turystyką indywidualną (leśną/survivalową/speleo/rowerami/... ) związany jestem do wczesnej młodości, pracuję w turystyce od prawie 20 lat i to co obserwuję od lat dłuższych kilku przeraża. Autentycznie przeraża. Czy naprawdę musicie mieć wszystko podane na tacy? Zabijacie to co jest najprzyjemniejsze, czyli samodzielne poszukiwania w literaturze (mam na myśli książki/artykuły popularnonaukowe i naukowe, nie kolorowe przewodniki ze spisem opłaconych atrakcji) i coś co można nazwać prywatnymi odkryciami. One dają olbrzymią frajdę i nie ważne że przed Nami już x pokoleń to miejsce odnalazło. Net/przewodnik może być inspiracją, z mapy topograficznej wspomaganej "satelitą" i lub LIDAREM wyczytasz mnóstwo szczegółów, a jak porównasz współczesne opracowanie z np. WIG-ówką to będzie jeszcze ciekawiej. Warto sięgnąć do map geologicznych, do map NID-u i wielu innych źródeł. W stopce jest link do mojego blogu - to nie są trasy z "apek". Sam sobie ułożyłem na podstawie klasycznych map, informacji znalezionych w źródłach, wiedzy własnej i często też jazdy gdzie oczy poniosą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 No bez przesady, ja ze swoją wada wzroku musze czasem mieć podane na tacy, a tutaj mowa o osobliwościach, a nie o atrakcjach w turystyce ogólnej, i o tym zagajał autor tematu. W okolicy mam ruch PTTK ale wolę robić po swojemu, bna przykład obszary Natura 2000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalD Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 No to "osobliwości" będą w opracowaniach typu "mydło i powidło" tak na 100% O PTTKu i inszych organizacjach nic nie pisałem, wręcz przeciwnie. Chodzi o samodzielne odnalezienie tego co ciekawe, czy to w "błądząc" terenie, czy to czytając, analizując treść mapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 11 godzin temu, szybszy napisał: To miejsca nie popularne i na odludziach. Całe szczęście, bo jeszcze nie rozdeptane. Na szczęście zazwyczaj dostępne tylko pieszo, rowerem lub kajakiem M.in. dla nich przemierzam pola i łąki. To chyba jedno z bardziej zadeptanych, znanych i obfotografowanych ale singielek fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Było o geocachingu, a ja nie wiem co może być ciekawego jeszcze dla mnie gdy od dziecka mieszkam na wsi. Tu chyba raczej chodzi o styl życia, a to czy ktoś ma podane na tacy, co ma to znaczenie, byle nie niszczył tego co święte i ważne dla nas wszystkich. Nie ma co uogólniać. A to "kultowe" dla tego etmatu zdjęcie wyżej, miejsc jak tysiące, i wbrew pozorom ludzie wolą dzisiaj Majorki, COsta del sol etc. a woda jest czysta, spotkac można węża i inne atrakcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 36 minut temu, MichalD napisał: Z turystyką indywidualną (leśną/survivalową/speleo/rowerami/... ) związany jestem do wczesnej młodości, pracuję w turystyce od prawie 20 lat i to co obserwuję od lat dłuższych kilku przeraża. Autentycznie przeraża. Czy naprawdę musicie mieć wszystko podane na tacy? Zabijacie to co jest najprzyjemniejsze, czyli samodzielne poszukiwania w literaturze (mam na myśli książki/artykuły popularnonaukowe i naukowe, nie kolorowe przewodniki ze spisem opłaconych atrakcji) i coś co można nazwać prywatnymi odkryciami. One dają olbrzymią frajdę i nie ważne że przed Nami już x pokoleń to miejsce odnalazło. Ty tak wolisz, a kto inny woli inaczej. Dlaczego uważasz, że twój sposób jest lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.