Skocz do zawartości

[po kolizji] Na co zwrócić uwagę?

mrpoldon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem dziś nieprzyjemność spotkać się czołowo z innym kolarzem. Mniejsza o samo wydarzenie - martwię się samym sprzętem. Pacjent to Kross Vento 5.0, z oględzin to przekręcona kierownica, klamkomanetka wygięta (?) do środka, koła do centrowana. Oddałem rower do serwisu, czekam na informacje.

Na jakie elementy powinien zwrócić uwagę czy nie zostały uszkodzone w mniej widoczny sposób? Wiem, że serwis niby powinien to wychwycić, jednak boję się, że coś będzie gdzieś zgięte, wygięte, naruszone i może doprowadzić do większych kosztów. 

Czy te uszkodzenia, o których napisałem na wstępnie zmniejszą w jakiś sposób integralność roweru? 

https://imgur.com/gallery/ThpFGLU

• Mod Team
Napisano

Na tych zdjęciach to praktycznie żadnych uszkodzeń nie widać, nawet otarć na owijce czy klamkomanetkach.

No ale przy czołówce to poza przednim kołem na uszkodzenia narażony jest widelec i rama, szczególnie w okolicy główki i łączenia z dolną rurą.

Napisano

Przy dobrych wiatrach to klamkomanetkę wystarczy wyprostować ( jeśli nie jest skrzywiona np dźwignia ) dokręcić ( lub nie ) Koło wycentrować, owijkę wymienić ( lub nie ) Kierownicę wyprostować. To wersja najbardziej optymistyczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...