- 0
Status znaku P-23
-
Podobna zawartość
-
- 4 odpowiedzi
- 1 133 wyświetleń
-
- 0 odpowiedzi
- 6 651 wyświetleń
-
- 0 odpowiedzi
- 4 973 wyświetleń
-
- 2 odpowiedzi
- 3 090 wyświetleń
-
[wycieczka] Kaszubska Marszruta - długi weekend w Borach Tucholskich
Przez szy,
- Drogi rowerowe
- Swornegacie
- (i 8 więcej)
- 14 odpowiedzi
- 4 941 wyświetleń
-
Pytanie
Gość Adam
Od jakiegoś czasu zdarza mi się być zatrzymanym przez innych rowerzystów, którzy twierdzą, że jadę po złej stronie drogi dla rowerów - tzn. jadę w innym kierunku niż powinno się po danej drodze. Probówałem odszukać podstawy prawnej i jednoznacznego określenia tego, co określa kierunek ruchu na drodze dla rowerów ale już od tego kręci mi się w głowie. Pytanie, kilkuczęściowe, jest takie:
a) czy znak P-23 wyznacza kierunek ruchu? W jego opisie dostępnym w internecie nie znalazłem takiej funkcji tego znaku. Pisze się najczęściej coś takiego "Znak P-23 "rower" oznacza drogę lub jej część (pas ruchu) przeznaczoną dla ruchu rowerów jednośladowych." nie wspominając o tym, czy wyznacza on kierunek. Proszę o podanie podstawy prawnej.
b) czy w przypadku, gdy po obu stronach jezdni znajduje się droga dla rowerów, załóżmy że bez P-23, to mam obowiązek korzystać z tych dróg zgodnie z kierunkiem ruchu na jezdni? Tu również zależałoby mi na poznaniu podstawy prawnej.
c) czy w jakikolwiek inny, prawnie umocowany, sposób wyznacza się kierunek ruchu drogi dla rowerów (wiem o znaku F-19 i o "sierżancie" ale oba chyba stosuje się na jezdni a nie na drodze dla rowerów będącej częścią chodnika)?
Dzięki za jakiekolwiek wskazówki!
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.