Abihabi87 Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Cześć, Mam pękniętą ramę w okolicach sztycy podsiodłowej, od około 2 tygodni coś stukało podczas jazdy, dopiero dziś odkryłem że to problem w okolicach siodełka bo na stojące nie stuka, potem w garażu zauważyłem pęknięcie od przedniej strony. Rama Unibike Expert 26 cali MTB hard tail ALU 6061 Rower jest z 2012 roku przejechane około 35 tys km, więc można powiedzieć że jako tako wysłużony jest. Moja waga to 70 kg. I teraz pytanie co mogę z tym zrobić ? 1. Przejrzałem sobie ceny ram na popularnym portalu aukcyjnym, ceny zaczynają się od 400 zł. 2. Czytałem gdzieś że ktoś dał ramę do spawania i to dało radę i jeździ już drugi rok, ale czytałem też że spawanie nie wiele da i wkrótce pęknie w tym samym miejscu. Pytanie tez ile taka usługa kosztuje i czy warto ryzykować ? Co mam z tym zrobić ? Generalnie na dzień dzisiejszy planuje na tym jeździć ale może być to niebezpieczne, choć sztyca jest wsadzona poniżej pęknięcia to mam obawy że podczas jazdy może się złamać i przez to upaść. Jak odchylam siodełko do tyło to widać że to pracuje i poszerza się szczelina. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2020 Jazdę zdecydowanie odpuść - chyba, że masz zadatki na domorosłego kaskadera... Szukaj nowej ramy. Cytuj
Blueforce Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Szkoda zdrowia- pęknięcie jest bardzo daleko rozwinięte, jak złamie się podczas jazdy to trudno będzie utrzymać kontrolę i może się bardzo żle skończyć. Rama stara i tania więc mała szkoda. Sztyca jest zauważalnie węższa,, więc nie ma oparcia o ścianki, lecz przy zacisku i "punktowo" na dole, nie warto się bawić za takie pieniądze Cytuj
SoloTM Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Ustaw sztycę na właściwej dla Ciebie wysokości i idź do kogoś kto spawa aluminium. Nie masz nic do stracenia. Nie musi byc pięknie pospawane, byle trzymało. Potem możesz prysnąć czymś żeby trochę ukryć nowe spawy. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Ja również bym nie dramatyzował - dał dłuższą sztycę (w każdym razie taką żeby poniżej pęknięcia znalazło się z 10 cm) dał ramę do kogoś kto spawa aluminium (koszt niewielki, kilkadziesiąt złotych) i jeździł. Kolega ma tak obspawaną podobnie wysłużoną ramę i dalej na niej jeździ. Cytuj
Abihabi87 Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Napisano 2 Sierpnia 2020 Wstępnie przymierzam się do nowej ramy (może jeszcze spróbuje z tym spawaczem, ale wolałbym w to nie iść). Mam 176 cm Mam amortyzator z prostą główką sterową, nie tapered Miski suportu hollowteck II Czy te poniższe propozycję będą kompatybilne ? Tu bym brał ramę 19` https://allegro.pl/oferta/rama-ram13-aluminium-kands-energy-26-disc-19-2kolo-8967162436 Tu bym brał ramę 18` https://allegro.pl/oferta/rama-rowerowa-mtb-26-leader-fox-factor-xc-7479149948 Jak oceniacie te ramy ? Może warto dopłacić do czegoś lepszego ? I generalnie będę musiał sztycę wymienić bo obecnie mam 31.9 a teraz wszędzie jest 27,2 cm Cytuj
slavi Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 jeżeli ta sztyca jest ustawiona na wysokości do jazdy ... to za chwilę będziesz mial to samo 1 Cytuj
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Dokładnie, nie zlikwidował przyczyny, tylko zalepił skutki. Cytuj
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Napisano 5 Sierpnia 2020 Czyli rozumiem że za wysoko mam ustawioną sztycę, w takim razie muszę kupić dłuższą bo na obecnym ustawieniu jeżdżę od 8 lat, a pamiętam że miałem też wyżej ustawione ale wtedy miałem otarcia w kroku więc opuściłem. Cytuj
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 No poza max nie wychodzić, a najlepiej jak jest jeszcze niżej niż max. A sztycę wyjąć możesz ? Cytuj
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Kurde, mój błąd, tam jest MIN, nie MAX. Więc jest OK. Z komórki nie widziałem dobrze. Cytuj
slavi Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) ale co Wy z tym MAX ??? ... sztyca jest jest ledwo w rułkę podsiodłową wsadzona. musi się urwać UNO-jpg Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez slavi Cytuj
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Też prawda. Mamy na myśli to, żeby nie przekraczać minimalnego insertu wewnątrz ( czy maksymalnego wysunięcia ) jak zwał tak zwał Może na jednej sztycy będzie max a na drugiej min Cytuj
Blueforce Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Też myślę, że kreska to minimalne wsadzenie, sztyca jest ŹLE wsadzona, za mało rury w ramie. Po takiej naprawie kupiłby najdłuższą, jaką znajdziesz. Cytuj
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Nie ważne czy pisze ,,min " czy ,,max " , na sztycy jest jeden znaczek który ma być schowany w ramie . Ta sztyca jest ewidentnie za dużo wyciągnięta . Cytuj
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Tak przyłożyłeś tą miarkę że nic z tego nie wynika . Wygląda że znaczek jest 10 cm od końca czyli standard . Widać też sztyca była wyciągnięta wyżej . Cytuj
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 A , chyba już rozumiem zamysł autora . To tylko 400 . Cytuj
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 8 minut temu, slavi napisał: ale co Wy z tym MAX ??? ... sztyca jest jest ledwo w rułkę podsiodłową wsadzona. musi się urwać UNO-jpg Fail do potęgi zrobiłem Może dlatego,że mam na tyle sam długą sztycę,że nie zwracam uwagi na to. Cytuj
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Napisano 5 Sierpnia 2020 Ta sztyca ma 35 cm jest wsadzona na około 6 cm, to co kupować 40 cm ? Cytuj
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 40 albo 42 ( chyba takie są ) . Inna sprawa czy rama nie jest za mała skoro tak wysoko musisz wyciągać . Cytuj
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Napisano 5 Sierpnia 2020 Teraz, WaGiant napisał: 40 albo 42 ( chyba takie są ) . Inna sprawa czy rama nie jest za mała skoro tak wysoko musisz wyciągać . Rama 19 unibike expert, a ja mam 176 cm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi