pablo201_5 Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam, Mam rower Kross TRANS 9.0. Rower wyposażony jest oryginalnie w dynamo w piaście o nap. 6 V i mocy 3 W. Oryginalnie były w nim zamontowane lampki: P: AXA Blueline 30 w wersji Switch, T: AXA Blueline Steady Po roku przednia lampka przestała świecić- zepsuł się przełącznik. Zamieniłem ją na AXA Blueline 30 w wersji Steady. Wytrzyma według mnie tez ok. roku i znowu zepsuje się przełącznik. Jest narażony na zalanie w deszczu, brud i kurz. Po wymianie oświetlenia na konfigurację: P: AXA Blueline 30 w wersji Steady T: AXA Blueline Steady tylna lampka nie ma funkcji podtrzymania podczas postoju. Wymieniłem ją na nową, jednak nadal jest to samo. Pierwsze pytanie- ktoś ma pomysł dla czego tak się dzieje? Moja teoria była taka, że lampka przednia "podbiera" energię z tylnej lampki podczas postoju, jednak to jest zły trop, bo: -tylna lampka zasilana jest via przednią lampkę. Podpinałem obie lampki równolegle, i nic to nie pomogło, -wpinałem tylną lampkę do przedniej przez diodę, zaporowo w kierunku przedniej lampki, nic to nie pomogło. Drugie pytanie- jakie oświetlenie polecacie do w/w roweru? Chętnie zrezygnuję z produktów AXA bo nie mam po tych akcjach pozytywnej opinii o ich produktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fasol Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Najlepiej by było jakbyś sprawdzić miernikiem jakie wartości daje dynamo podczas pracy. Nie jestem elektronikiem i się za bardzo nie znam na takich rzeczach ale możliwe że dynamo samo z siebie nie pracuje tak jak należy? Może dało za wysokie napięcie (choć to mało prawdopodobne) i kondensator od tylnej lampki po prostu nie wytrzymał? Może miałeś pecha i kupiłeś lampkę z "martwym" kondensatorem. Problem także może być w samym połączeniu i przy zatrzymaniu się dynama, kondensator się momentalnie rozładowuje. Podczas jazdy oba światła działają? Co do innych producentów to ja u siebie mam zamontowane lampki busch+müller i jak na razie jestem zadowolony. Również działają na dynamo, i osobiście w ogóle nie bawię się włącznikiem. Jeżdżę z włączonymi światłami non stop. Jak na razie po roku czasu użytkowania nie mam z nimi problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.