Skocz do zawartości
  • 0

Zwrot roweru

Gość Rower

Pytanie

Gość Rower
Napisano

Od zakupu roweru moja dziś dokładnie 3 miesiące. Czy mam prawo do zwrotu/wymiany roweru którego rama dla mnie nie pasuje?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu 1.08.2020 o 16:12, MaxCava napisał:

Pojeździj do końca X i wtedy oddaj.

Ale serio... na początku jeździłem mało i żaden ból mi nie doskwierał, teraz jest masakra.

Napisano

Jeżeli kupowałeś przez internet - masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Jeżeli stacjonarnie - nawet 14 dni zależy od dobrej woli sprzedawcy - zgodnie z prawem może nie przyjmować zwrotów/wymian wcale. https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/zwrot-towaru/

Co innego jeżeli zakupiony towar jest wadliwy. Jeżeli jesteś konsumentem (czyli de facto nie kupowałeś na firmę), praktycznie z automatu chroni Cię dwuletnia rękojmia (czyli odpowiedzialność sprzedawcy za wady rzeczy sprzedanej). Do tego producent może (ale nie musi) udzielić gwarancji na dowolny okres czasu.

Natomiast w opisywanym przez Ciebie przypadku (rower jest sprawny, ale nagle stał się niewygodny) pozostają Ci 2 opcje:

• Sprzedać rower 
  • Dogadać się ze sprzedawcą na "polubowne" rozwiązanie sprawy (pozostawienie używanego roweru w rozliczeniu i wzięcie nowego za dopłatą; podmiana ramy, zapewne również za dopłatą itd.). No ale sprzedawca może równie dobrze nie chcieć się bawić w tego typu kombinacje i wtedy pozostaje Ci tylko opcja nr 1.
Napisano

Jest też trzecia opcja, najtańsza i najbardziej realna do zrealizowania. Odnalezienie i wyeliminowanie przyczyny "niewygodnosci" roweru, czymkolwiek ona jest

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...