PawelW84 Napisano 30 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Cześć Chciałbym wymienić blokadę amortyzatora w moim Rockriderze XC 500 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html z tego Decathlonowego Combo Lock https://www.decathlon.pl/dwignia-comboloc-1-linka-2-p-id_8524778.html na normalną blokadę Rock Shox. Mój widelec to REBA RL 100 MM TAPERED BOOST ROCK SHOX https://www.decathlon.pl/widelec-29-reba-100-tape-boost-id_8599978.html z motion control Przeszukując internet znalazłem kilka manetek w różnych cenach. Poplocka za 134 zł Puschlocka za 159 zł ( słyszałem o nim negatywne opinie) Poplocka z regulacją kompresji Onelocka za 199 zł Możecie coś polecić na lewą stronę kierownicy ? Znalazłem w sieci info że powinna pasować do niego równiez manetka od Suntour https://allegro.pl/oferta/manetka-blokady-skoku-amortyzatora-suntour-8518856184 Ktoś jest w stanie to potwierdzić ? Zauważyłem również że obecnie amortyzator bo załączeniu blokady nie usztywnia się całkowicie tzn jest ewidentna różnica między zablokowanym a odblokowanym ale mimo wszystko ugina się przy mocnym naciśnięciu. Czy to jest prawidłowe ?? Manewrowałem długością linki ale przekroczenie punktów narysowanych na kapslu powoduje że amor znów sie odblokowuje. W kolegi SR Suntour XCR 32 RLR - air blokada trzyma w 100% Edytowane 30 Lipca 2020 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Przerabiałem ten sam temat w moim XC500. 1. Poplock nie pasuje (ciąg jeśli dobrze pamiętam 16 mm). 2. Pushlock pasuje, ale jest zbyt awaryjny (ciąg 10 mm) 3. Poplock z regulacją kompresji (to samo co zwykły Poplock). 4. Onelock - pasuje, nie psuje się, jest najdroższy i niestety największy, ale to akurat w napędzie 1x nie przeszkadza, do tego wydaje się najwygodniejszy do blokowania (ciąg 10 mm). 5. Manetka Suntour nie pasuje, mimo wszelkich opisów ciągnie około 50% linki jaką powinna i tym samym nie blokuje amortyzatora (ciąg około 5-6 mm). Amortyzator po zablokowaniu będzie miał niewielkie ugięcie, jako zabezpieczenie przez dobiciem, jest to normalna sprawa. Zarówno zbyt mała jak i zbyt duża ilość ciągniętej linki przez manetkę nie powoduje jego zablokowania. Podsumowując do bieżących modeli RS pasują tylko 3 manetki blokady już stary i awaryjny Pushlock, dobrze działający Onelock oraz najnowsze dzieło Twistlock. Z pozostałymi pozostaje rzeźba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 No i Onelock jest chyba najładniejszy, chociaż szkoda że z lewej strony będzie nad kierownicą :/ A ty z którego korzystasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ja korzystam z Onelocka. Onelock ma dwie wersje, lewą i prawą. Ja mam pod kierownicą po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Właśnie znalazłem https://piwnicarowerowa.pl/manetka-blokady-rockshox-oneloc-prawa,3,1288,3108 https://www.cyklomania.pl/rock-shox-manetka-oneloc-sprint-prawa-gora,id4066.html Ten z cyklomania powinien być po lewej na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Tak, jeśli z prawej podają na górze to z lewej będzie na dole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Jak sprawdzają ci się te twoje gripy ESI GRIPS RACER'S EDGE RED Nie brudzą się nadto, nie wycierają ?? Na fotkach w necie wyglądają dość tandetnie :/ Mógłbyś podrzucić fotkę kierownicy z nimi ?? Jak je oceniasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Na ten moment za krótko na nich jeżdżę, żeby coś szczególnego powiedzieć. Brudzą się jak każde inne, ale łatwo się je czyści. Racers Edge są dosyć twarde w porównaniu do chińczyków za 15 zł. Na pewno mają lepszą przyczepność od nich. Jeśli będę w pobliżu roweru postaram się zrobić fotkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Dzisiaj byłem przy rowerze, więc zrobiłem zdjęcia ESI Racers Edge. Zdjęcia zmniejszone, w razie potrzeby na PW mogę podesłać w lepszej rozdzielczości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 16 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Czołem Panowie mam takie pytanie bo w tej badziewnej combomanetce z decathlonu są 3 pozycje: odblokowany, częściowo zablokowany i zablokowany . Czy ta manetka RockShox OneLoc też daje 3 pozycje, czy tylko 2 (zablokowany/odblokowany). Bogus pokażesz fotkę jak wygląda ta manetka po montażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 16 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 (edytowane) Ja wywaliłem blokadę, rower o 140g lżejszy i nic mi się nie plącze bezsensownie na kokpicie Ksztowało to około 90 złotych. No i nie zapominam jej wyłączyć Edytowane 16 Lipca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 16 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Szkoda tylko ze nie możesz jej teraz włączyć jak pompujesz pod górę na stojąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 16 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Nie mam w sumie potrzeby. Dmucham ciut mocniej. W sumie prawie nigdy nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 @seczuan Oneloc ma dwie pozycje (otwarta i zamknięta). Fotkę mogę ogarnąć, ale dopiero w sierpniu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 17 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 18 godzin temu, seczuan napisał: Czołem Panowie mam takie pytanie bo w tej badziewnej combomanetce z decathlonu są 3 pozycje: odblokowany, częściowo zablokowany i zablokowany . Czy ta manetka RockShox OneLoc też daje 3 pozycje, czy tylko 2 (zablokowany/odblokowany). Bogus pokażesz fotkę jak wygląda ta manetka po montażu ? Masz fotki w Google W standardzie do amortyzatora jest dołączana prawa manetka, która po montażu po prawej stronie jest nad kierownicą a montując po lewej będzie pod, pod kciukiem jak manetka od przerzutki. Są dwie łopatki, jedna na sprężynie do naciśnięcia aby go zablokować, druga do zwolnienia tej pierwszej na odblokowaniu amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turzol Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Podłącze się pod temat. Chciałbym zamontować manetkę blokady amorka w wersji SID SL 2021. Czy istnieją manetki pod sramowskie obejmy MMX (Matchmaker) ? Zależy mi na tym aby manetka była jak najbardziej "minimalistyczna" i integrowała się z kokpitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Ale wiesz, że jeśli teraz masz blokadę na koronie, to musisz też wymienić tłumik, tak? Koszt to jakieś 900 zł + manetka + usługa wymiany i montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turzol Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Cytat Ale wiesz, że jeśli teraz masz blokadę na koronie, to musisz też wymienić tłumik, tak? Koszt to jakieś 900 zł + manetka + usługa wymiany i montażu. Mam wersje z blokadą za pomocą manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisałeś, że chciałbyś ją zamontować, a nie wymienić na inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turzol Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Ok dla jasności, mój SID jest zdjęty z Treka Supercaliber gdzie była dwustopniowa manetka Foxa. W moim rowerze manetki nie ma. Widziałem że DT Swiss robił kiedyś fajne i lekkie manetki do swoich amorów, ale nie da się już jej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Wolf Tooth ma fajne manetki, ale one są do sztyc opuszczanych i nie wiem, czy będą działać z amorem - musiałbyś poszperać. Jest wersja pod MatchMaker X. https://www.wolftoothcomponents.com/collections/dropper-levers/products/remote?variant=20300138437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Nie zadziała, bo manetka do sztycy nie blokuje się pozycji otwarta/zamknięta. Jedyna manetka blokady kompatybilna z Matchmaker jaką znam to nieszczęsny Pushlock. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi