tomrok Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Giant pokazał nowego aluminiowego XTC. Jak dla mnie jest ciekawie, jako dla użytkownika XTC 2010. https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-xtc-slr-29-2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Specyfikacja całkiem przyzwoita. Tylko zastanawia mnie co to za widelec Giant Crest 34 RRL? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 @bogus92 To samo miałem napisać. Wersja za 6299 zł jest naprawdę fajnie wyposażona, pod warunkiem, że ten amor to nie jakaś padaczka. Nigdzie nie znalazłem testów tego widelca, z wyjątkiem informacji prasowych. Fajnie, że ma golenie 34mm, co w tym przedziale cenowym raczej nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Produkt własny gianta. Moim zdaniem ruch w dobrą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 @Rafu różnice w wyposażeniu moim zdaniem niewielkie między tańszą a droższą wersją (głównie hamulce i korba), różnica w cenie znacząca. Mogliby się nie wygłupiać i dać manetkę XT do droższego. Opłaca się wziąć tańszy i tylko hamulce zmienić. Poza tym, bardzo interesujące rowery, przyznaję. Ramy "zapatrzone" nieco w deklowe RR XC50/100/500. Pod względem cen to także wyzwanie dla Dekla. Ciekawe jak z samodzielnym serwisowaniem tych widelców będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 31 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 (edytowane) Dodajmy, że na Gianta możemy dostać całkiem niezły rabat, więc ta najwyższa wersja będzie spokojnie do kupienia za 5400-5500. Moim zdaniem mogą narobić zamieszania w segmencie bo w zasadzie tylko Dec będzie mógł z nimi konkurować; lekka rama z boostem, świetny napęd, nienajgorsze hamulce i rzadkość w tej klasie - przyzwoite opony. Edytowane 31 Lipca 2020 przez Sabarolus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 31 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 No normalnie i mnie się spodobał. Tylko kwestia tego sztućca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 31 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Co racja to racja z rabatami na Gianta. Parę tygodni temu byłem w sklepie i zdziwiłem się, że niezłego nowego podstawowego fulla z maestro można mieć za mniej niż 8k, a dobry HT XC za około 4,5k z dropperem do tego. Rowery z 2018-19, więc nie takie wiekowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 25 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Pamiętajcie, że ten rok jest specyficzny i w tym momencie przez brak rowerów i olbrzymi popyt raczej ciężko mówić o jakichkolwiek sensownych rabatach. Rower wygląda fajnie, jednak odpycha mnie ten amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samson27 Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Wygląda bardzo fajnie... ciekawe jak będzie się sprawdzał w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Spora baza kół, szeroka kierownica, kąty na granicy akceptowalności... W sumie to idzie bardziej w Trail'a niż XC Zawody XC - przypuszczam, że wątpię... Różnica w cenie między modelami jest faktycznie zbyt duża jak na dany osprzęt. Ciekawe ile waży rama, skoro się chwalą, że jest najlżejsza w historii ( ich ) ram aluminiowych MTB... Nowy standard sztywności : "Dzięki najlepszemu w swojej klasie współczynnikowi sztywności do masy ramy..." - poczekamy na testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Ciekawe ile waży rama 1429 g w rozmiarze S. Kąty zaś takie, że nadaje się do jazdy w terenie dla MTB a nie gravela ;-) Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez KSikorski Uzupełnienie informacji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 26.08.2020 o 03:32, KrissDeValnor napisał: W sumie to idzie bardziej w Trail'a niż XC Zawody XC - przypuszczam, że wątpię... Czy mógłbyś mi to rozjaśnić? Na jakie parametry patrzysz? Patrząc w tabelkę, widzę stromy rower XC z lekko obniżonym przekrokiem. Szeroką kierownicę bym ściął w 10 minut, kąty 70/74. Porównuję do zeszłorocznego Scott Scale. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Widocznie porównuję do czego innego Po prostu ja bym go nie kupił i tyle. PS Porównaj do XTC Advanced. Głównie chodzi o długość, choć 74 stopnie podsiodłówki też mi "nie paszą" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 74 stopnie podsiodlowki ma teraz prawie kazde XC. Dla mnie jezeli chodzi o geometrie nie wyróżnia sie niczym szczegolnym, ale w pozytywnym sensie. Po prostu podaża za obecnymi trendami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart_miro Napisano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Do ok 6000 są jakieś lepsze opcje? Zastanawiam się nad tym Giantem ale widelec mnie trochę zniechęca. XC i XCM zależy mi na sportowej geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 W tych okolicach masz jeszcze Specializeda Chisela, Scotta Scale 950, Meride Big Nine Lite, Kellysa Gate i przede wszystkim Rockridera z Deca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart_miro Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Ok trzeba będzie coś wybrać a wybór trudny. Na korzyść Gianta super lekka rama i dożywotnia gwarancja. Geo też mi.pasuje kwestia tego amorka i wagi kół.choc duży plus że opony spoko i już na mleku. Decathlon odpada z tej całej grupy,nie chce nic z tej francuskiej sieciowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Chisel też ma super lekką ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Wszystkie te propozycje są dobre i warte uwagi. Pozostaje tylko kwestia preferencji i właściwego doboru ramy. Osobiście zaryzykowałbym i wziąłbym tego Gianta, bo lubię eksperymenty (nietypowy widelec). Godzinę temu, Bart_miro napisał: Decathlon odpada z tej całej grupy Sam wybrałem Chisela, ale RR XC500 nadal bardzo mi się podoba. Przegrał u mnie ze specem, który ma ramę z suportem BSA i z możliwością montażu przedniej przerzutki. Brak ograniczeń w konfiguracji sprzętu to wielka zaleta i wartość sama w sobie. RR ma wieczystą gwarancję na ramę, ma świetne koła i ogólnie jest dobrze wykonany. Dla przekonanych do napędów 1xXX to dobry wybór, nie skreślałbym go. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez KurczakNorris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart_miro Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Tak tylko napęd 1x12 mnie interesuje. Co do Gianta zastanawiam się po prostu jak to będzie z serwisem tego widelca,części itd. Dużym zaś plusem speca jest właśnie suport oraz też w zasadzie legendarna jakość ram alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Z tą legendarną jakością Speca to się wypowiem za parę latek. Natomiast waga roweru i jego zachowanie bardo miło mnie zaskakuje. Suport BSA - dla mnie bomba, bo już zmieniłem fabryczne łożyska na inne, spokojnie i bez komplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merfior Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Czy w Chiselu nie przeszkadza brak manetki do zdalnej blokady amora? Czy ewentualne dokupienie manetki ma sens/warto do amatorskich wyścigów xc? Gianty manetki mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Jeśli zamierzasz się ścigać, to bez manetki ani rusz. Mówię to z doświadczenia. Miałem Speca Epica z blokadą na goleni i bardzo często po prostu nie było czasu i możliwości bezpiecznego sięgnięcia do blokady w warunkach wyścigowych. OK, to niby sekunda, ale wystarczy do zaliczenia porządnego dzwona. W praktyce wyglądało więc to tak, że albo podjeżdżałem na odblokowanym (pół biedy), albo zjeżdżałem na zablokowanym. Jeżeli chodzi o "dokupienie", to nie jest to takie proste i tanie. Trzeba też wymienić tłumik, czyli (zależnie od modelu) jedną z najdroższych części widelca. Aha - nigdzie nie widzę podanego konkretnego modelu tego Chisela, więc piszę to bardzo ogólnie. Edytowane 15 Września 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Inne malowanie na Koreę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi