korb59 Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 cześć Mam pytanie jako laik w temacie. W zeszłym roku kupiłem używaną szosówkę Corratec. Ostatnio dokupiłem do niej tzw. Lemondkę bo rekraacyjnie startuje w triathonie. Mam jednak problem z montażem. Na standardowy uchwyt lemondki kierownica jest zbyt cieńka. Dołożone do lemondki były takie metalowe podkładki jednak z nimi już grubość jest za duża i nie można tego zamontować na kierownicy. Kombinowałem z jakimiś podkładkami i w miarę się to trzyma ale nie jest to zbyt stabilne. Czy możecie coś doradzić jak to podmontować solidnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 28 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Dobrze, że mamy 2020 i produkowany jest tylko jeden rodzaj lemondek oraz kierownic. Dzięki temu bez zdjęć i jakichkolwiek szczegółów każdy bez problemu będzie mógł pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korb59 Napisano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 hej wolałbym " jak dorzucisz zdjęcia będzie łatwiej z oceną sytuacji" ale OK Dobrze, że sarkazm ( a może poczucie humoru) jeszcze w społeczeństwie nie zaginął w tym 2020 bo pewnie byłoby juz całkiem smutno :-) jak tylko będę w stanie to z pewnością dorzucę zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Tam gdzie łapiesz łapą rurka kierownicy szosy ma przeważnie 24,mm. A mocowanie na mostki może mieć 25,6 mm, 26 mm, 31,8 mm i tam przeważnie łapie lemodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korb59 Napisano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Rzeczywiście bliżej mostka kierownica jest szersza i tam pewnie by spasowali ale jak tam przesunę ramiona lemondki to właściwie na siebie najdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Tak po inżyniersku, to może odwrotnie założyć obejmy łapiące rurki lemondki? Tzn. żeby uchwyty do kierownicy dać bliżej mostka, a te obejmy wsadzić od zewnątrz. Chyba że wtedy pręty będą za bardzo spod łokcia wychodzić i nie będzie wygodnego chwytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korb59 Napisano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Temat załatwiony. Rozsunąłem ramiona lemondki o jakieś 2-3 cm. Tam średnica kierownicy jest już mniejsza i dobrze się spasowało na metalowych podkładkach załączonych w zestawie. Teraz trzyma porządnie. Dziękuję z pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.