Szym3kSzym3k Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Witajcie, Potrzebuję pomocy w wyborze ochraniaczy na kolana. Budżet to 250 zł. Jeżdżę po lasach, na moich trasach nie ma przeważnie kamieni, natomiast dużo korzeni i chciałbym się zabezpieczyć przed upadkiem na czymś takim. Długość moich wypraw to 2 - 3 godziny, więc nakolanniki muszą być przewiewne i żeby boga się w nich nie pociła, ale też jest ważne żeby nie zsuwały się z nogi. Doradzicie coś? Pozdrawiam, Sz.
Rafu Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Szukałem niedawno w miarę tanich i lekkich ochraniaczy i coś takiego: https://endurastore.pl/ochraniacze_kolan_singletrack_lite_ii_2020,37,839.html Nie miałem jeszcze okazji w nich pojeździć, bo musiałem wymienić na większy rozmiar, ale chyba lżej się nie da, zwłaszcza w tym budżecie.
Szym3kSzym3k Napisano 27 Lipca 2020 Autor Napisano 27 Lipca 2020 @Rafu rzuciłem na nie okiem w internetach. Według Ciebie przy uderzeniu w korzeń dadzą radę? Mają jakieś panele boczne chroniące z boku? Nie są za duże? Wyglądają jakby były od połowy uda do połowy łydki.
Rafu Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Są dość długie, ale akurat na mojej nodze nie sięgają do połowy łydki. Z tego co zauważyłem, to krótsze będą takie zapinane na rzepy, ale pewnie kosztem przewiewności i wygody. Jakieś tam boczne panele mają, ale są one dość cienkie. Kupiłem je z myślą o takiej umiarkowanej ochronie typu gleba na singlu, więc mam nadzieję że dadzą radę. Jutro powinienem mieć już ten większy rozmiar, to może napiszę coś więcej i wrzucę jakieś foto.
Szym3kSzym3k Napisano 27 Lipca 2020 Autor Napisano 27 Lipca 2020 @Rafu jaki rozmiar wziąłeś i jakie masz wymiary nogi? Daj znać jak je sprawdzisz.
Rafu Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 To Ci od razu napiszę info, jakie dostałem z Endura Store. Generalnie stronie Endury (tej international) jest info, że dla obwodu uda 52-60 rozmiar M-L, powyżej 60 L-XL. Obwód uda niby się mierzy 10 cm poniżej krocza. Wyszło że mam prawie 60, więc zamówiłem M-L, bo bałem się, że mogą się zsuwać. Okazało się że z wielkim trudem mogę to na nogę wcisnąć, nie wspominając już o jakiejkolwiek wygodzie. Napisałem do sklepu prośbę o info na temat wymiarów (szkoda że po czasie) i ewentualną wymianę na L-XL. Dostałem takie info: OCHRANIACZE KOLAN SINGLETRACK LITE 2020 M/L: Obwód u góry: 36-48cm Obwód u dołu: 28-37cm OCHRANIACZE KOLAN SINGLETRACK LITE 2020 L/XL: Obwód u góry: 40-57cm Obwód u dołu: 33-45cm No i faktycznie, jak zmierzę obwód nogi w miejscu , gdzie przychodzi ochraniacz, to powinienem od razu brać L-XL.
Szym3kSzym3k Napisano 28 Lipca 2020 Autor Napisano 28 Lipca 2020 @Rafu a myślisz że przed korzeniem dadzą radę ochronić?
Gość Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 Polecam POC vpd Air , lekkie , wygodne i przewiewne. VPD to materiał , który utwardza się przy uderzeniu o twardą powierzchnię, poziom ochrony to jeśli dobrze pamietam.. dwójka. Używam też ION , te mają dodatkowo twardą skorupę , w miarę wygodne..
Szym3kSzym3k Napisano 28 Lipca 2020 Autor Napisano 28 Lipca 2020 @Kemusiczyli ochrona chyba taka sama jak w tych Endura i ten sam rodzaj ochrony tzn. utwardzającą się gąbka. Przy głębie w korzeń dadzą radę? Na 2-3h do lasu będą wygodne? Jaki masz rozmiar i wymiary nogi?
Gość Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 Nie wiem jaki jest poziom ochrony w danym modelu Endura.. tutaj jest 2 czyli chroni z przepuszczalnością do 9 kn ,czyli granica pękania kości, sprawdź w internecie. POC są komfortowe i mam je na znacznie dłuższe wypady . U mnie rozmiar L , góra to 60+ ale to nie ma znaczenia , nakolanniki nie są długie. Na trasy gdzie dużo kamieni i ryzyko rozcięcia ochraniacza , zakładam z dodatkową sztywna wkładką od ION. Powodzenia !
Rafu Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 Tu i tu jest pianka/gąbka. Endura nie podaje żadnego info na temat poziomu ochrony, więc trudno to porównać z POC. Obstawiam że POC lepiej chroni, bo szwedzi są znani ze swojego podejścia do bezpieczeństwa, ale też cena 100 zł wyższa. Pewnie to lepszy wybór, jeśli mieści się w Twoim budżecie.
Gość Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 @Rafu myślę , że dla kolegi @Szym3kSzym3k , Endura ..są równie dobre . Pozdrawiam
Szym3kSzym3k Napisano 28 Lipca 2020 Autor Napisano 28 Lipca 2020 @Rafu myślę że to co napisał @Kemusijest w 100% prawdą. Na moje potrzeby jedne i drugie będą wystarczające. POC znalazłem za tyle https://allegro.pl/oferta/ochraniacze-na-lokcie-poc-joint-vpd-l-air-czarne-9517913563?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook. 70 zł różnicy. Tu chyba wygoda będzie miała priorytet.
Rafu Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 @Szym3kSzym3k To, co wysłałeś, to ochraniacze na łokcie. Przed chwilą odebrałem z paczkomatu moje we właściwym rozmiarze i są całkiem wygodne. Jutro je przetestuję na rowerze.
Szym3kSzym3k Napisano 28 Lipca 2020 Autor Napisano 28 Lipca 2020 @Rafu właśnie widzę, nie ta ofertę skopiowałem https://allegro.pl/oferta/ochraniacze-na-kolana-poc-joint-vpd-air-knee-r-l-9532069798?utm_medium=app_share&utm_source=facebook @Kemusi w tej ofercie napisane jest że mają pierwszy poziom ochrony.
Gość Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Tu jest opis... https://www.pocsports.com/eu/joint-vpd-system-knee/20377.html
Szym3kSzym3k Napisano 29 Lipca 2020 Autor Napisano 29 Lipca 2020 @Kemusi to który model masz? Bo najpierw piszesz o JOINT VPD Air a link dajesz do JOINT VPD. Różnica w cenie dwukrotna.
Rafu Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Ja zrobiłem dzisiaj test i ochraniacze są całkiem wygodne, ale jest w nich gorąco. Nie wiem czy w POC'ach nogi się mniej POCą ale ja byłem poza moją strefą komfortu termicznego. Też mam otwory (chyba) wentylacyjne w tych wkładkach piankowych jakieś, ale nie wiem czy to coś daje. Mimo tego myślę, że w zastosowaniu trailowym jest to do zaakceptowania.
Gość Napisano 30 Lipca 2020 Napisano 30 Lipca 2020 ...materiał poglądowy, wybierz właściwy ..też się POC-i
Szym3kSzym3k Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Napisano 11 Sierpnia 2020 @Kemusi chyba zdecydowałem się na POC bo są mniejsze. Wydaje mi się, że będą mniej krępowały ruchy. Powidz mi jakie masz wymiary nogi i jaki rozmiar wziąłeś?
Gość Napisano 13 Sierpnia 2020 Napisano 13 Sierpnia 2020 Wymiarów nie podam ,bo teraz nie mam jak..kupiłem rozmiar „L” i jest ok. Na dłuższych trasach POC (air) jest mniej krępujący od ochraniaczy z dodatkową sztywną wkładką, czasami używam , góra POC dół ION . Prawdę powiedziawszy..rzadko używam ochraniaczy i pełnego hełmofonu , wożę w plecaku na wszelki wypadek..
Szym3kSzym3k Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Napisano 13 Sierpnia 2020 @Kemusi@Rafu @Kemusikiedy ewentualnie mógłbyś się pomierzyć?
Rafu Napisano 17 Sierpnia 2020 Napisano 17 Sierpnia 2020 Właśnie wróciłem z Bielska/Szczyrku i muszę przyznać, że ochraniacze się raz przydały Kolana całe, ale skręciłem kostkę. Na tamtejsze trasy full face i twarde ochraniacze nie są przesadą.
Gość Napisano 23 Sierpnia 2020 Napisano 23 Sierpnia 2020 @Rafu ..a gdzie dokładnie, jeździłeś ? @Szym3kSzym3k wyżej podałem.. rozmiar nad kolanem 60+ , dół 37 Przepraszam, ze tak późno odpowiadam ,nie zauważyłem ..
Rafu Napisano 23 Sierpnia 2020 Napisano 23 Sierpnia 2020 Daglezjowy, Twister, Rock'n'Rolla, Cygan, Cyganka, Hip Hopa Air i Flow. Na czerwone w Szczyrku się nie zapuściłem, bo to chyba jeszcze nie mój level. Byłem tam pierwszy raz i z pewnością tam wrócę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.