Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana korby Suntour Zeron

Adam2626

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W moim Dartmoor Blackbird Intro 2020 urwałem gwint i trzeba wymienić korbę na nową. Chciałem zamówić identyczną jak miałem domyślnie (Suntour Zeron), ale jest wszędzie soldout, więc zacząłem szukać zamienników i znalazłem Suntour Aion.

I tutaj zaczynają się prolemy, na stronie gdzie znalazłem Aion'a napisane jest, że długość linowego łańcucha to 52, a dla Zeron'a 50mm (patrz załącznik) - czy w takiej sytuacji część będzie pasować do mojego roweru? W internecie znalazłem info, że różnica do 5mm powinna być ok.

Postanowiłem jeszcze sprawdzić na stronie producenta i tutaj w przypadku długości ramion 175mm, długość łańcucha to 53mm.

Fajnie, gdybby jeszcze ktoś mi potwierdził, czy suport i gwint będzie się zgadzać? W jednym przypadku są łożyska Hollowtech, w drugim BSA

2020-07-26_23h01_42.png

2020-07-26_23h01_24.png

Napisano

Złe tłumaczenie. To nie długość tylko linia łańcucha. Linia łańcucha to jest to jak daleko jest wysunięty łańcuch od środka ramy.

Patrzę, że ten rower nie ma boosta także lepiej byłoby zostać przy linii 50 mm

Napisano

Prawde mówiąć jestem już troche zdesperowany - rower kupiłem prawie 2 miesiące temu a jeździłem 3 razy... :)

Jeżeli nie oznacza to dla mnie jakiś krytycznych niedogodności to jestem gotów trochę tą linię zmienić. Co w praktyce oznacza zmiana linii o 2mm?

No i co z tym suportem, będzie pasować?

Napisano

O właśnie, to jest bardzo dobra porada patrząc na to, że te korby suntora są zadziwiająco drogie, jak na produkt drugiej kategorii względem shimano.

Napisano

Dobra, w sumie to jest dobra okazja, żeby zrobić upgrade, ale nie widzę nigdzie korby SLX 7000 z zębatką, a ta moja jest fixed.

Znalazłem DARTMOOR ROCK V.2 ale znów nie jestem pewien, czy będzie pasować u mnie. Według Velo u mnie jest BSA/Euro73, a w serwisie mówili mi coś o Hollowtech. 

Potwierdzi ktoś, czy będzie pasować? Chętnie poznam też opinie na temat tej części.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...