Skocz do zawartości

[Suport] Problem z wykręceniem plastikowej nakrętki

maullido

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Jestem posiadaczką starego holenderskiego Locomotiefa. Chcąc odnowić rower, muszę wykręcić suport, jednak napotkałam problem w postaci plastikowych "nakrętek" (nie znam ich fachowego nazewnictwa). Nakrętka od strony napędu jest bardziej zniszczona, przy próbach odkręcania plastik niszczy się jeszcze bardziej. Z tego co rozumiem (możliwe, że źle myślę) plastikowe są tylko nakrętki, natomiast miski są już metalowe.
Pozostaje pytanie: czy możliwe jest wykręcenie suportu bez rozwalenia plastikowych elementów - jeśli tak, to w jaki sposób? 
Jeśli nie da się uniknąć zniszczenia, to w jaki sposób najlepiej dobrać się do suportu?

IMG_20200725_214232.jpg

IMG_20200725_214321.jpg

7 godzin temu, eloo napisał:

to wygląda jak suport wciskany, dość popularny w holenderskich rowerach. Trzeba go wybić dużym młotkiem albo zawieźć na prasę

Czyli z plastikową tuleją muszę się pożegnać i doszczętnie ją rozwalić przy wybijaniu, a później wymienić na lepszą wersję?

+ Rozumiem, że skoro jest to suport wciskany, to w mufie nie ma gwintu, więc nie muszę się martwić o jego uszkodzenie?

Możesz zmierzyć wewnętrzną średnicę mufy (nawet zwykłą linijką) - suporty wciskane miały trzy średnice: 35, 38, 40 mm. Tylko w przypadku tego najmniejszego rozmiaru może być podejrzenie istnienia gwintu (bo gwint angielski BSA ma zbliżony wymiar). Pozostałe to na pewno suporty wciskane. 

Choć i tak ja nie spotkałem nigdy misek wkręcanych o takim kształcie. Jest albo wewnętrzny wielowpust pod klucz, albo zewnętrzne wcięcia (np. plastikowe miski Kinex, Thun).

Tam, gdzie wyłamały się kawałki miski powinno być już widać wewnętrzną powierzchnię mufy suportu i czy jest tam jakiś gwint. Według mnie na 99% nie ma.  

Nowe suporty wciskane na wymianę są dostępne w cenie 40-60 zł.

https://allegro.pl/kategoria/czesci-suporty-16440?string=sunrace wciskany&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-4-0717

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...