Skocz do zawartości

[Licznik Kross KR307] problem z obwodem koła przy oponie 29 x 2.40

Burito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, usiłuję skonfigurować licznik KROSS KR307 dla koła 29x2.40. Instrukcja kończy się na 29x2.30, który wynosi 2326 mm.

Pozostałe:

29x2.10 wynosi 2288,

29x2.25 wynosi 2321,

29x2.30 wynosi 2326,

29x2.40 wynosi ???

Próbowałem obliczyć według opisu ale wychodzi jeszcze mniej. Może ktoś konfigurował ?

6 godzin temu, Blueforce napisał:

Kalibracja lilcznika do prędkości z gps nie jest złym pomysłem- u mnie wychodziły identyczne.

A jak niby chcesz skalibrować licznik wg. gpsa? ( z endomondo ) ;)

Jedyną słuszną metodą jest poprawne wpisanie obwodu koła i tyle.

Na smartfon pobierasz apikację poazującą prędkosć, mocujesz do kierownicy, jedziesz gdzieś jednostajnie, jeśli licznik rowerowy pokazuje:
wolniej- zwiększasz podany obwód o tyle procent( np 20 kmh/17kmh =1,17, obwód zwiększasz o 17 %) ie wynosiła różnica w prędkościach, próbujesz jeszcze raz i powinno być dobrze

Dzielenie włosa na czworo - różnica między 2282 a 2300 to przecież niecały procent (~0,78%).  A jak jeszcze czujnik standardowo na przednim kole które w czasie jazdy ciut myszkuje, to i tak całą tę "dokładność"  można sobie w d... okładność wsadzić :)

Jak ktoś chce mnieć najdokładniej  to obwód koła wpisac i tyle. Oczywiście wolny kraj - można sobie wpisywac dowolną wartość, 1,2,5, a nawet 10 % inną niż właściwą ;)

Myszkowanie przedniego koła to wciąż koło się obraca i pokazuje właściwą wartość przejechanego dystansu. I to dopiero drobiazg w porównaniu nawet z 0,78 % no chyba, że ktoś jeżdzi tylko uphille po bardzo krętych  singlach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...