zekker Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 3 godziny temu, MaxCava napisał: Zwykły klient nie wymaga dostępności i szybkiego działania ( wydajności ) ? Oczywiście, że wymaga i będzie marudził ale przy awarii nie traci kasy. No chyba że mylimy pojęcie zwykłego klienta z konsumentem lub "biznesmen" myli usługi konsumenckie z biznesowymi i myśli, że jak zapłaci za najtańszy hosting, to będzie mu działał jak premium.
Mod Team durnykot Napisano 26 Lipca 2020 Mod Team Napisano 26 Lipca 2020 Zwykły klient= zwykły posiadacz konta typu Icloud czy Google drive ( czy jak to się w Guglu nazywa ). Dla mnie jako zwykłego klienta liczy się dostępność miejsca w chmurze na "byleco",a nie szybkość. W pracy chcę mieć stabilność, miejsce i szybkość . Plus dobry CS ,który pilnuje tematu oraz pewność,że dane będą bezpieczne. Pomijam dostęp do danych z toitoijki na polu, bo to jest "must have". W domu jak mam problem ze zrzuceniem zdjęć na chmurę to jakoś nie płaczę. W pracy jeśli nie zrzucają mi się dane lub nie zapisują na czas to jest dramat. Nie porównujmy więc Janusza czy też Złomlux-Zakład skupu złomu z Garminem -każdy z tych podmiotów inaczej rozumie szybkość i dostęp do danych.
MaxCava Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 @durnykot Chyba mylisz pojęcia z hostingiem i usługami z tym związanymi ( współdzielony, vps, dedyk ) z kontami w chmurach, kontach typu icloud/googiel drive. Bo jeśli chodzi o to pierwsze, to nawet Janusz mający współdzielony za 100 pln / rok na rodzinnego bloga robi awanturę jeśli serwer mu nie działa nawet 2-3 godziny ( bo ma w opisie SLA 99,5% i nie może być to więcej bo żąda zwrotu za jakąś częśc miesiąca ). I mówię to z doświadczenia, taki Janusz jest bardziej awanturujący się niż korporacja. 55 minut temu, zekker napisał: pojęcie zwykłego klienta z konsumentem lub "biznesmen" myli usługi konsumenckie z biznesowymi Z ciekawości, możesz wskazać jakie to są konta konsumenckie, jakie biznesowe ? Bo pierwszy raz widzę jakiś taki sztuczny podział. Serwer, to serwer, jedynie co je różni to parametry maszyn i to ilu userów jest na jednej maszynie.
MikeDozer Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Pewnie teraz szukają jak długo w tył backupów mają ukrytą tykającą bombe. Co im z backupem jak ten sh*t nadal tam siedzi.
MaxCava Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Przy takich bazach danych jakie mają to stado speców ma robotę na długie tygodnie.
Mod Team durnykot Napisano 26 Lipca 2020 Mod Team Napisano 26 Lipca 2020 @MaxCava, ja nie jestem specjalistą od hostingu czy tych innych rzeczy ,które wymieniłeś. Jestem odbiorcą usługi i w sumie nie interesuje mnie nazwa techniczna. Jako "zwykły Janusz" korzystam z możliwości trzymania danych na tej całej "chmurze" i nie bardzo mnie interesuje jak szybko się to dzieje , w pracy korzystam z konta na AWS wrzucając tam dane ściągnięte z baz danych, na AWS archiwizuję dane i podpinam AWS RS jako źródło danych do autoraportów -tu mnie interesuje wszystko- od szybkości poprzez stabilność do ilości miejsca. Nie interesuje mnie czy to hosting czy inne coś. Interesuje mnie efektywność. Jeśli mam problem z wrzuceniem danych na konto w AWS to jestem zły. Jeśli widzę ,ze archiwum jest OK to jestem zły mniej. Przypinając to do Garmina- jeśli jako ich klient nie mogę czegoś zrobić to jestem zły. Jeśli zaś wiem ,że archiwum jest i odzyskam dane- jest zły mniej. Z puntu widzenia Garmina martwiłbym się wizerunkiem w dwóch sprawach: - obecna sytuacja ,gdzie użytkownicy Garmina nie mogą nic ( brak ustawienia alarmu ,bo serwer nie odpowiada to śmiech na sali ) - teoretyczna przyszłość, gdzie się okaże ,że archiwum przestało istnieć. Jeśli naruszyłem etykietę IT nazywając inaczej coś co się tak nie nazywa to ..........cieszy mnie irytacja IT
MikeDozer Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Dziwne, u mnie w FR945 normalnie ustawiam alarmy offline. W jakim to garminie potrzeba do tego internetu?
wkg Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 21 minut temu, durnykot napisał: - teoretyczna przyszłość, gdzie się okaże ,że archiwum przestało istnieć. Ja na szczęście wszystkie .fit-y mam wciąż na Edge-u i wrzucone do TP. Chyba je jeszcze przerzuce na dysk zewnętrzny - taka moja chmura bez dostępu do netu W sumie przerzucenie jednego .fit-a na komputer czy do strawy to kilkanaście sekund - mnie jakoś ta awaria nie zabolała. Segmenty stravy by mnie zabolały ale liczę, że jakoś się uporają z tym problemem i trzymam za nich kciuki !
Mihau_ Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Ja tam sobie robiłem trasy w gc i to mi najbardziej przeszkadza. Od jutra mam urlop, bez roweru, mam nadzieję, że ogarną temat
MaxCava Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Godzinę temu, durnykot napisał: ja nie jestem specjalistą od hostingu czy tych innych rzeczy ,które wymieniłeś. Jasna sprawa, nikt nie musi wiedzieć wszystkiego. Jednak w związku z tym nie rozumiem dzielenia zwykłych klientów i biznesowych pod kątem otrzymywanych usług bo i zwykły klient może sobie kupić konto za 800 usd/miesiąc + obsługa drugie tyle, jak i firma kupić hosting za 49 zł netto / rok. I to i to działać powinno bez większych problemów, bez względu na to czy dla biznesmena, czy Janusza.
FigoiFago Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 U mnie zaczęła działać aplikacja Connect IQ a i inne usługi zaczynają działać https://connect.garmin.com/status/ Udało mi się zsynchronizować aktywności i nie tylko poprzez aplikację Garmin Express. Widzę, że dane historyczne nie zostały usunięte.
Gość Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 18 godzin temu, MaxCava napisał: Przecież dokładnie o tym napisałem. Ale standardy mają takie jak Ty, to co jaw dwóch krótkich zdaniach, Ty w 5 długich tłumaczysz, a potem i tak przyznajesz to co ja. Ech... Napisałeś, ze wyjaśnienia Garmina stek bzdur i że to była awaria, chociaż wytłumaczyłam że "outage" znaczy co innego https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/outage. Weź się trochę zastanów
JWO Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Ja u siebie nie zauważyłem żadnych problemów. Nawet dane biegowe z przed czterech lat cały czas są dostępne. Podobnie jak dane z poprzedniego tygodnia.
wkg Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Posprzątali po awarii - zdarza się. Teraz się będa pilnować : )
zekker Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 15 godzin temu, MaxCava napisał: Z ciekawości, możesz wskazać jakie to są konta konsumenckie, jakie biznesowe ? Bo pierwszy raz widzę jakiś taki sztuczny podział. Serwer, to serwer, jedynie co je różni to parametry maszyn i to ilu userów jest na jednej maszynie. Konkretów nie podam, bo się nie rozglądałem ale chyba nie chcesz mi powiedzieć, że najzwyklejsze konto dla prywatnej osoby ma takie same gwarancje, co dla klienta korporacyjnego? Zwykłe najtańsze konto ma gwarantowane prędkości, dostępność, czas naprawy, przełączenie na zapasowy serwer? Poza tym nie sprowadzałbym chmury do hostingu, bo to trochę tak jakby pakiet biurowy, czy środowisko programistyczne sprowadzać do dysku twardego, bo na nim są zapisane. 15 godzin temu, MaxCava napisał: taki Janusz jest bardziej awanturujący się niż korporacja Bo jest bez krawata Ja tutaj widzę dwóch januszy, klienta typu "ja płacę, ja żądam" oraz usługodawcę, który mami zwykłego konsumenta parametrami biznesowymi, a jak przychodzi co do czego, to rozkłada ręce. Tak to wygląda jak sprzedaje się usługi poniżej kosztów, bo jakoś to będzie.
cervandes Napisano 27 Lipca 2020 Autor Napisano 27 Lipca 2020 No, zaczyna odżywać. Udało mi się sparować licznik z telefonem, odpalić live track, do pełni szczęścia brakuje mi aktualizacji softu i mapy w liczniku.
MaxCava Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 3 godziny temu, Thomlodz napisał: Napisałeś, ze wyjaśnienia Garmina stek bzdur i że to była awaria... Chłopie napisałem, że kłamią aby PR uratować, bo nie była to awaria tylko włam. Widzę, że uważnie czytasz. Godzinę temu, zekker napisał: Zwykłe najtańsze konto ma gwarantowane prędkości, dostępność, czas naprawy, przełączenie na zapasowy serwer? Tak, ma to. Realnie żadna różnica, co najwyżej w parametrach technicznych. A czy SLA wynosi 99, czy 99,9 to tak naprawdę jeden pies.
Gość Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 8 godzin temu, MaxCava napisał: Chłopie napisałem, że kłamią aby PR uratować, bo nie była to awaria tylko włam. Widzę, że uważnie czytasz. Dyskusja z Tobą mija się z celem
MaxCava Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 44 minuty temu, Thomlodz napisał: Dyskusja z Tobą... Zejdź ze mnie. Napisałem dokładnie to co potem Ty cytując mnie. Czego nie potrafisz zrozumieć ? Tego, że powieliłeś mój wpis tylko innymi słowami, a potem przekręcasz, że ja niby tego nie napisałem ? Prześledź wpisy, a jak bardzo chcesz to na PW powklejam cytaty po koleji - może będzie Ci łatwiej. Pozdrawiam M.
Charvel Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 Wy tu pitu pitu, a Garmin się w końcu "przyznał" Garmin Ltd. was the victim of a cyber attack that encrypted some of our systems on July 23, 2020. As a result, many of our online services were interrupted including website functions, customer suport, customer facing applications, and company communications. We immediately began to assess the nature of the attack and started remediation.
Gość Napisano 28 Lipca 2020 Napisano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, Charvel napisał: Wy tu pitu pitu, a Garmin się w końcu "przyznał" Może przetłumacz na polski, bo niektórzy "eksperci" na forum opacznie zrozumieją
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.