Skocz do zawartości

[Obrecze] Wymiana obreczy na nowe- porada

Wirdo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, planuje wymianę kol w dwóch rowerach tj. Merdia big nine 100 i Kross level b2 (oba modelowo 2015rok). Rowery mają założony napęd 10s deore. Widelce zostaną wymienione najprawdopodobniej na RS Recony. Moje pytanie jest jakie kupić do tych rowerów obręcze 29cali. Myślałem od DtSwiss 1900 ale nie mam pojęcia jaki rozmiar piast będzie pasował. Musze kupic QR czy mogę przejść na thrubolta? Co byście polecili? Rowery aktualnie są na oryginalnych obręczach, przebieg 9k+, używane w górzystym terenie na szutrze i asfalcie głownie.  

Napisano

Moj blad, chodzi mi o kompletne kola, a dopytuje sie o standard piasty bo nie wiem jak z montazem. Rama ma swoje lata i nie wiem co tam sie zmiesci, czy jest mozliwosc jakis przejsciowek.

Napisano

Polecam swissy... proste m1900 (obręcze w zależności od szerokości m442, m462 lub m502, piasty 370, szprychy champion) lub nieco droższe m1700 (obręcze te same, piasty 350, szprychy competition). W piastach 370 są zapadki w 370 sprzęgło star-ratchet i to jedyna istotna różnica pomiędzy tymi kołami. Koła można konwertować beznarzędziowo zmieniając end-capy pomiędzy QR a TA (tak więc tył bym robił na QR a przód zostawił na TA i kupował widły z TA). U Ciebie koła bez boost. Koszt (raczej szukając po aukcjach) kompletu m1900 od 1000zł w górę, m1700 1400 w górę. Lepsze (i lżejsze) koła to składaki od 1800/komplet np. dt xm421 i piastach 350.

Napisano

Super dzieki wielkie za porade. A jak jest z rozmiarowka? pomierzyc tylny widelec i kupic taki rozmiar, czy sa jakies adaptory?

Napisano

Nie bardzo rozumiem o jaką rozmiarówkę chodzi... obręcze do tego typu rowerów polecam o szerokości wewnętrznej 25mm (czyli będzie to oznaczane np. M1900-25 albo w opisie) ale nie będzie wielkiej tragedii jesli będzie to 22,5mm (starsze wypusty wspomnianych kół). Odnośnie piasty tył to masz w obu rowerach QR 135. Koła DT są sprzedawane zwykłe w wersji 142x12 (148x15 nie będą pasować) i będziesz potrzebował end-capów do QR (koszt 60-120zł) ale czasami można kupić już z zamontowanym e-c pod QR a czasami komplet ma dorzucone adaptery. Odnośnie piasty przedniej - wszystko zależy od standardu osi jaki będziesz miał w widelcach. Polecam jednak pójść w oś 15x100. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...