Skocz do zawartości

[Za duża rama] Romet Rambler rama 21

adix.m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od razu mówię że nie jestem ekspertem w tym temacie więc chciałem was dopytać o kilka rzeczy. Jeżdżę teraz drugi sezon rowerem Romet Rambler z ramą 21 i kołami 27.5. Mam 180 wzrostu i 80 wagi. Kiedy kupowałem rower to myślałem że się obniży siodełko lekko i będzie dobrze, ale jeździ mi się po prostu źle bo czuję że jest za duży. Gościu w sklepie wtedy mówił że jest okej ale chyba niezbyt dobrze jednak mi doradził. 

Chciałem dopytać co lepiej zrobić - wymienić ramę (nie wiem czy samą ramę by się wtedy wymieniało czy koła też trzeba mniejsze, czy jak) na mniejszą czy po prostu sprzedać cały rower i kupić coś innego? Budżet około 1300 jezeli cały rower. 

Proszę o jakieś sensowne porady 

Napisano

No to powtórzę się z ostatniego takiego samego tematu. Jak już nie można kupić roweru pod siebie to lepiej kupić lekko mniejszy niż większy. Człowiek już nie urośnie.

Za 1,3 tyś nie zaszalejesz z nowym rowerem. Kup ramę pod koła 27,5 przełóż wszystkie graty i tyle. Do zrobienia nawet dla laika rowerowego o ile ma jakąś smykałkę do mechaniki i kilka narzędzi rowerowych oraz poczyta w internecie.

Napisano

Okej czyli kupić ramę pod koła 27.5, a jaką byście polecili do mojego wzrostu? Wielkość, model itp jakie polecacie? 

Napisano

To znaczy? Pewnie oczywiste pytanie, ale sorki bo nie za bardzo wiem o co chodzi, więc wkleję specyfikację. Po prostu nie sięgam do ziemi tak na pewniaka przy minimalnym ustawieniu siodełka i jeżdżąc po mieście jest to masakrycznie denerwujące

• Koła: 27,5
  • Rama: alu 6061
  • Widelec: SR Suntour M3030 27,5”
  • Napęd: 21
  • Manetki tył, przód: Shimano STEF-51 7 speed  / Shimano STEF-51 3 speed
  • Przerzutka tył, przód: Shimano Altus M280 Shimano TX50
  • Mechanizm korbowy: SR Suntour XCC 42 / 34 / 24 170 mm
  • Hamulec tył, przód: Promax TX-123D / Promax TX-123D
  • Opony: Romet 27,5×2,25
  • Obręcze: aluminiowe dwukomorowe
  • Piasta tył, przód: aluminiowa
  • Kaseta / wolnobieg: Shimano TZ21 14-28T 7 speed
  • Kierownica: aluminiowa sztyca: aluminiowa 27,2 mm 300 mm
  • Mostek kierownicy: aluminiowy 90 mm
  • Siodło: Romet
  • Pedały: Feimin FP-804
  • Waga: 14 kg
Napisano

Chodzi o to, że jeżeli jesteś w stanie zmieścić się na wysokość - tzn, obniżasz siodło i możesz normalnie pedałować, to drugim objawem za dużego roweru jest za daleko odsunięta kierownica, co możesz skorygować mostkiem - chiński mostek o długości 45mm kosztuje ~30zł.

Różnica wysokości pomiędzy ramą 21" a 18" to tylko 7.5cm, więc powinno się dać ustawić wysokość siodła dla kogoś o wzroście 180cm.

Napisano

Właśnie chodzi bardziej o wysokość niż odsunięcie od kierownicy, bo z tym problemu nie ma. Na minimalnym ustawieniu siodła sięgam do ziemi połową stopy, co jest bardzo niewygodne, pedałować niby mogę normalnie, ale wsiadanie/zsiadanie oraz zatrzymywanie się np. przy światłach jest nieciekawe, bo nie sięgam do ziemi całymi stopami a jedynie połową

• Mod Team
Napisano

Nikt jeżdżący trochę na rowerze, przy mniej więcej prawidłowo ustawionej wysokości siodełka, nie sięga do ziemi całą stopą ( nie mówiąc o obu ) na postoju...
To jakieś dziwne przyzwyczajenie rodem z BMX chyba :icon_wink:
Powiem więcej, często widuję osoby, które mają za wysoko ustawione siodełko, lub nawet względnie poprawnie, a nie dotkną ziemi nawet czubkiem buta bez zsiadania z siodełka.
Osobiście nie jestem fanem siodełka wywalonego w kosmos, ale jestem przyzwyczajony, że mogę się podeprzeć powiedzmy palcami stopy bez zsiadania.
Dodam, że też mam 180 cm wzrostu, rower na kołach 27.5", a jeżdżę na ramie zaledwie 17"...
Tobie jednak raczej nie polecam takiego rozmiaru, żebyś nie doznał szoku ;)
Osoby o tym wroście powinny celować w okolice 18 -19", zwłaszcza jeśli rower ma być użytkowany w terenie.
Zapytam z ciekawości : ile masz miejsca w kroku, kiedy stoisz nad ramą :icon_question:

Napisano

Ja tam bym wolał mieć zdrowe kolana, niż opierać sie całą stopą na ziemi siedząc tyłkiem na siodełku. 

Może dobrze Ci doradzono rozmiar, tylko masz mylne pojęcie o prawidłowej pozycji, w tym wysokości siodła. Własnie wysokość siodła ma wpływ na komfort, a przede wszystkim eliminowanie kontuzji kolan, a tej wysokości nie ustawia sie pod powierzchnię styku stopy z podłożem ;) 

Jest jeszcze opcja źle dobranego typu roweru, do preferowanego stylu jazdu... po prostu są ramy, geometrię, które są dla każdego i do każdego typu jazdy.

Napisano

@KrissDeValnor Może masz rację, niekoniecznie z BMX ale z mniejszego roweru... :D Kiedy stoję nad ramą to dotykam ją kroczem. 

Cytat

Osoby o tym wroście powinny celować w okolice 18 -19", zwłaszcza jeśli rower ma być użytkowany w terenie.

W takim razie myślisz, żeby zmieniać ramę?

• Mod Team
Napisano

Częściej spotykane są 19", choć z tego co pamiętam, to np. Cube powinien mieć 18", tyle że to już dość rekreacyjna geometria - mniejsza długość górnej rury, więc musiałbyś się wcześniej przymierzyć w sklepie do danego modelu, a potem ewentualnie szukać ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...