Skocz do zawartości

[Piasta] Novatec d041/d032 vs D791sb i D792sb vs Shimano -co wybrać?

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Zastanawiam sie, czy wobec niewielkich różnic w wadze (wersja pod shimano 6 srub i QR), kaseta 10rz, którą wybrać piastę do złożenia koł ważących ok 2000g

1. novatec NT-D041SB i D032sb - stalowe, piszą ze nie do zajechania, najcięzsze ale roznica niewielka

2. novatec D791sb i D792sb -aluminium, niby wytrzymale, lzejsze ale droższe.

3. shimano uszczelniane łożyska kulkowo-stożkowe klasy deore - wszyscy mowia ze jak nowe kola to na "maszynowkach" , ktos opowie sie za tym rozwiazaniem ?

Szukam raczej budzetowych rozwiązań

CZy ktos mial do czynienia z powyzszymi lub musial wybierać i na co sie zdecydowaliscie?

• Mod Team
Napisano

Shimano na kulkach odpada od razu. Jedynie od XT w górę jest w miarę jakość dobra, ale i tak po co zachód z serwisowaniem, jak maszynówki są bezobsługowe. Wybieraj miedzy 1 a 2, zależnie jak liczy się dla ciebie waga. Do alu bębenka oczywiście kasetę trzeba na pająku. Ja bym brał opcję 1. Zresztą takie piasty mam, tylko rebrandowane przez Dartmoora, i rzeczywiście skubane nie do zajechania.

Napisano

opcję 1 mialem , kola wyszly cięzkie ok 2500g. teraz szukam opcji zeby wazyly do 2100g czyli nie byly ciezsze od obecnych no i tez nie pod tysiaka jak na 791sb.

sprawdzielm i jednak roznice są wyraźne:

D041SB-15     210g
D042SB (D032SB) 491g

D791SB 155g
D792SB 274g

co znaczy " Do alu bębenka oczywiście kasetę trzeba na pająku " ?

Napisano

do crossa wiec 28/29, opony max 1,6

Wiec to byloby tak:

Piasta przód: Novatec D791SB
Piasta tył: Novatec D792SB
Szprychy: 32 Sapim lub DT Champion 2.0 zadne tam lightowane
Nyple: mosiezne

Obręcze: tu nie wiem, bo DT kolo 500g kosztuja wiecej , rozwazam

chcę kapslowane i z otworem na AUTO a nie prestę, co u DT wlasciwie nie istnieje poza obrecza 545d ktora wazy 600g (mialem to kowadlo)

Mozna to rozwiercac, ale jaki to ma wplyw na pozniejsze uzytkowanie?

DT R 500 495 g /cross road
DT X 412 465 g cross country

myślałem o x392 ale skladacze kol odpisali " x392 440 g to wyjątkowo nieudana obręcz od DT, X412 zdecydowanie
> lepiej się zachowuje. Ko ła na x392 to loteria, niestety dość często obręcz sie krzywi lub pęka
"

Alex Rims MD19 - troche wezsza, ale trzykomorowa i kapslowana

Alex Rims MD21 -szersza, a waga ta sama 500g

Znacie inne obręcze warte polecenia ? waze 70kg, wożę sakwy. Jazda glownie asfalt, ale czsem za kolegami na mtb muszę zjechac po kamlotach bo innej drogi nie ma ;)

Chce sie zmiescic w wadze do 2100 i bujam sie z tematem. No i zeby wydac w okolicy 800 max 900zł (to chyba jakby mialy ważyć 1700;)

• Mod Team
Napisano
36 minut temu, mike78 napisał:

co znaczy " Do alu bębenka oczywiście kasetę trzeba na pająku " ?

2.jpg.64a9880b7da260d45563daa821c211bd.j

Od zwyklej robią się wżery w bębenku.

comment_qszjEuPwgRGnMnYeEMl5McSMVGYakDYv

Zresztą, nawet w przypadku kasety na pająku najmniejsze zębatki są luzem i wżery i tak się robią.

Napisano
29 minut temu, Dokumosa napisał:

Kaseta może być zwykła N792 ma insert stalowy zapobiegający nacinaniu bębenka. Obreczy nie rozwietcaj jak chcesz auto to kup sobie 2 adaptery nakręcane na wentyl.

dzieki, a D772 tez to ma bo waga podobna moze jakis skladacz będzie mial. Kasetę mam HG62.

z tą prestą to co czytam to ludzie narzekają, naprawdę tak ciezko kupic teraz obręcz pod zawor av?

Napisano
16 godzin temu, mike78 napisał:

Chce sie zmiescic w wadze do 2100 i bujam sie z tematem. No i zeby wydac w okolicy 800 max 900zł (to chyba jakby mialy ważyć 1700;)

Ja mam D791/792, obręcze Sunringle TR25 i szprychy DT, waga "katalogowa" 1890g

Napisano

Dobra a nie patrzac na wagę,  wybor miedzy

1. novatec NT-D041SB i D032sb - stalowe, piszą ze nie do zajechania, najcięzsze ale roznica niewielka

2. novatec D791sb i D792sb -aluminium, niby wytrzymale, lzejsze ale droższe.

Ktore beda wytrzymalsze ,bardziej trwale, mniej bezobslugowe? zamontuje kasete HG62

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...