Clip Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 powoli wszystko zmierza w stronę napędów 1x12 Ile waszym zdaniem wytrzyma kaseta sram 10-50 przy założeniu jazdy na 2-3 łańcuchy Jest jednoczęściowa więc nie ma mowy o wymianie pojedynczych koronek a całość kosztuje 700zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksu12 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Każda kaseta jest rozbieralna. Na pewno taka kaseta wytrzyma krócej niż kaseta w napędzie 2x/3x , ponieważ są większe przekosy łańcucha, często jeździsz na małych zębatkach które się najszybciej zużywają ponieważ siła rozkłada się na mniej zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 5 minut temu, koksu12 napisał: Każda kaseta jest rozbieralna Ta... Nie wiesz, o czym mówisz. Wiadomo - można wybić piny, kupić nową kasetę Eagle i w ten sam sposób wymontować z niej koronki...tylko po co? SRAM to nie Shimano, kasety Eagle nie są rozbieralne, nie ma do nich wymiennych koronek. @Clip - jeśli zamierzasz wymieniać napęd na 1x12, idź w Shimano. Zdecydowanie taniej w zakupie i eksploatacji. A ile Ci taka kaseta pożyje... Chyba wszyscy chcieliby znać odpowiedź na to pytanie! Ja np. przegapiłem zmianę łańcucha i po 700 km kaseta GX Eagle nie przyjęła nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 700km to mi miesięcznie wychodzi, czasami lepiej słabo to wygląda, wstępnie myślałem o decathlonie ale tam króluje sram chyba żeby potem wrzucić jakiegoś suntoura przy cenach decathlona składanie czegokolwiek samemu mija się z celem. za 7500 jest reba rl, rama karbon i właśnie sram 1x12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Dojedziesz to sobie zmienisz. No i Tobie statystycznie posłuży 2x więcej niż koledze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 to może inaczej teraz mam 1x9 deore xt taki sram bedzie mniej trwały? kaseta kosztuje 200zł ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Mi gx eagle z 2 łańcuchami zmienianymi co 2tyg. [zawsze zakładam ten krótszy] Wytrzymuje sezon wyścigowy + treningi ok. 10k km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 To jeszcze pytanie o FTP, bo to różnie wygląda ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 2 godziny temu, Clip napisał: 700km to mi miesięcznie wychodzi, czasami lepiej słabo to wygląda, wstępnie myślałem o decathlonie ale tam króluje sram Można spróbować kaset od chińczyków. Za około 250zł da się kupić kasetę 12s 10-50 lub 9-50. Wiadomo, masa większa, stopniowanie inne ale zawsze to jakaś alternatywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 U mnie obecna kaseta GX Eagle wytrzymała na dzień dzisiejszy 5715km. Obecnie trzeci łańcuch. Pierwsze dwa wymieniane co 1200km. Trzeci kręci się już ponad 3000km. Póki co jeszcze działa. Sam jestem zdziwiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 No i znowu wychodzi na to, że ze mną jest coś nie tak. ¯\_(ツ)_/¯ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 18 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Dodam do porównania jeszcze SLX 10-51. Zrobione mam na niej ponad 3k km, nie pamietam dokladnie. Na ten moment stan bardzo dobry, nie widze jakiegoś spadku trwałości względem kaset 10/11 rzędowych. Jeżdze na łańcuchu SLX i też oceniam go wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Ale na jednym cały czas ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 18 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Mam 2, przekładam co 3-4 tygodnie. Po 1,5k na każdym mam wyciągnięcia ok 0,4% z tym, że jezdze kadencyjnie no i jestem wagi piórkowej - 66kg w tej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 To dużo zmienia, ja 83 Myślę, że to się zużywa z kwadratem wagi co najmniej - a właściwie naprężeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Nie znam się, ale się wypowiem. Nie mam 1x12 tylko 1x11 XT, ale generalnie moje rozważania i wątpliwości były całkiem zbieżne z Twoimi w chwili, gdy budowałem rower. SRAM - niedostępne koronki i nierozbieralne kasety. Odpada. Shimano: po zakupie przejechałem na jednym łańcuchu bez żadnej zmiany 2800km i napęd zaczął przeskakiwać na 13T. Łańcuch KMC X11. Za 100pln zreanimowałem kasetę kupując jej 5 najmniejszych koronek. Do tego dwa nowe tanie Sramy PC1110 i trzy KMC X11. Sramy się migusiem wyciągnęły, tandeta, po 1000km były dłuższe niż ten pierwszy KMC po 2800km! Potem wsadziłem i rotowałem trzema KMC i tak dojechałem do ponad 12000km. Czyli zrobił napęd kolejną prawie dychę i NIE SKAKAŁ. Aktualnie zreanimowałem niedawno kasetę znów zestawem 5szt małych koronek za stówkę i tym razem postawiłem na 4szt łańcuchów XT żeby się przekonać jak się mają do KMC. Test trwa. Jak się przesiadałem z 3x8, na którym raczej nie oszczędzałem, to myślałem ŁOLABOGA te 1x11 XT to będzie pieruńsko drogie, rodziny nie wyżywię, prund odetną i będzie dramat. Tymczasem se kręcę i się śmieję, bo koszty owszem, są wyższe i wydaję pewnie ze dwa razy więcej niż wydawałem, ale czymże jest 340pln za zestaw koronek i 4 łańcuchy KMC X11 raz na 10000km? To samo będziesz miał w 1x12 - koronki do 8100 można kupić, kosztują niewiele, zreanimujesz dół kasety a to on dostaje po dupie od wyciągniętego łańcucha najbardziej. Gdybym dziś kupował 1x12, co zresztą rozważałem - to bym kategorycznie nie poszedł w SRAMa. Biedny nie jestem, ale wydawanie dwu czy nawet czasem trzykrotnie więcej na eksploatację przy dużych przebiegach - pierniczę, po co mi to? Nowoczesne napędy pracują bajecznie, 1x to moim zdaniem prawdziwa rewolucja w świecie rowerów jak wejście hydraulicznych tarczówek czy amortyzatorów. Jeździć, kosztów się nie bać, a jeśli robi się duże przebiegi, to policzyć ile będzie kosztowało utrzymanie w dłuższej perspektywie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 odkopie temat. Padło na Decathlona. Rower odebrany 30 kwietnia. Napęd Sram Eagle GX 10x52 Pierwsze 5 stówek pękło. Można by powoli zacząć rotacje łańcuchów. Co najlepiej kupić? I ile? 1 czy 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Maja 2021 Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Trzy łańcuchy wystarczą. Ja jeżdżę na 4 ale tylko dlatego, że o jednym zawsze zapomnę ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 NX 100PLN GX 160PLN X01 > 220PLN ma jakiś sens mieszanie grup? Czy do GX brać GX i tyle? Czy może jakiś KMC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 18 Maja 2021 Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 X01 jest ponoć trwalszy https://cyclingtips.com/2019/12/the-best-bicycle-chain-durability-and-efficiency-tested/#most-durable-12-speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 dobry materiał ! jeżeli te testy faktycznie są wiarygodne to trzeba koniecznie brać XO1 3 razy dłuższa żywotność plus wolniejsze zużycie kasety warte jest tych extra 60zł (x2 żeby być precyzyjnym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 X01 i XX1 jest znacznie wytrzymalszy od niższych grup. Przetestowane osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 ale XX1 to już chyba nie sensu? grubo ponad 3 stówy, ta sama wytrzymałość wagi już nie porównywałem ale ile będzie realnie różnicy? 20g? Czy są jakieś inne aspekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 KMC X11 kosztuje 112zł pudełkowy, do niedawna można było kupić OEM za 70zł. IMHO 3xKMC będzie jeszcze trwalsze niż jeden X01. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Ale 11-kowy łańcuch do napędu x12 podejdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.