haskii Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Witam, szukam jakichś opon do MTB 27,5". Obecne opony są już bardzo wytarte. Głównie jeżdżę w lesie i "cięższym terenie", ale zdarza się, że odpuszczę lasy na kilka dni i jeżdżę tylko po asfalcie, dlatego chciałbym coś uniwersalnego. Cena jaką chciałbym wydać to max do 100zł/szt. (potrzebuje komplet wymienić, tył i przód). Moje obecne opony to: Opona 27.5 x 2.10 COUNTRY RACER Michelin link do obecnych opon: https://szprychashop.pl/pl/p/Opona-27.5-x-2.10-COUNTRY-RACER-Michelin/359 Nie chcę wydawać większej gotówki, ponieważ w następnym sezonie raczej będę szykował się do zmiany roweru. Pozdrawiam i czekam na pomoc.
wkg Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-mezcal-pd5857/?v_Id=98793 Jeżeli "cięższy teren" to nie lepkie błoto. A jak "cięższy teren" to cięzszy teren - boto, piach, jakieś torfy to https://www.rowertour.com/p/75317/vittoria-barzo-opona-mtb-drutowa-275x2.1-czarna?gclid=EAIaIQobChMI472axqTS6gIVA6p3Ch2_pwTNEAQYBSABEgLDevD_BwE na przód a poprzednia na tył.
haskii Napisano 16 Lipca 2020 Autor Napisano 16 Lipca 2020 10 godzin temu, wkg napisał: https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-mezcal-pd5857/?v_Id=98793 Jeżeli "cięższy teren" to nie lepkie błoto. A jak "cięższy teren" to cięzszy teren - boto, piach, jakieś torfy to https://www.rowertour.com/p/75317/vittoria-barzo-opona-mtb-drutowa-275x2.1-czarna?gclid=EAIaIQobChMI472axqTS6gIVA6p3Ch2_pwTNEAQYBSABEgLDevD_BwE na przód a poprzednia na tył. No właśnie miałem na myśli błoto, piach tak jak napisałeś. Czasami jak w trakcie deszczu jeżdżę to wiadomo, że jest spore błoto to przez takie miejsca też przejeżdżam
cervandes Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Ja bym rozważył zwijane Cross Kingi. A jeśli lubisz Miśki, to masz w Deca po 109.- Force XC.
haskii Napisano 16 Lipca 2020 Autor Napisano 16 Lipca 2020 Nie mam porównania do innych opon, miśki miałem już jak rower kupowałem, także ciężko mi się wypowiedzieć na temat innych i bycia "fanbojem" danej marki
cervandes Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Ja jestem fanboyem Vittorii ostatnio, ale z tanimi wersjami a zwłaszcza drutowymi styczności nie miałem, za to Conti znam doskonale i druty i zwijane, ostatnio też sprawiłem sobie na właśnie średnie koło po komplecie Race Kingów i XKingów RaceSport. I jestem zdania, że Conti bardzo trzyma jakość bez względu na wersję wykonania opony. A XKingi (Cross Kingi) bardzo uniwersalne są, lecą dobrze na asfalcie, dają i radę w terenie.
haskii Napisano 16 Lipca 2020 Autor Napisano 16 Lipca 2020 a zwijane ciężko się zakładają? Bo druciaki to wiadomo, chwila moment i siedzą
Gość Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 A ja jestem nowym i super zadowolonym posiadaczem race kingów! Ciągle szykuję się do napisania całego referatu na ten temat!
wkg Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 38 minut temu, haskii napisał: a zwijane ciężko się zakładają? Bo druciaki to wiadomo, chwila moment i siedzą Co za różnica. Za pierwszym razem się z 5 minut pomęczysz ale za to są lżejsze. Godzinę temu, haskii napisał: No właśnie miałem na myśli błoto, piach tak jak napisałeś. Na kopny piach to właściwie nie ma rady, tylko szerokość i ciśnienie ale na błoto Vittoria Barzo jest świetna. Zresztą Cross Kingi też mają dobrą opinię ale nie sprawdzałem. To w sumie bardzo podobne opony, Barzo może nieco bardziej agresywna. Na takie luźne błotko to Mezcal też się nada, ale na takie lepkie, gliniaste, że opona wygląda jak błotna kula to nie - opony o otwartym bieżniku jak Barzo i Cross King o wiele lepiej się oczyszczą. Tyle, że na tył Barzo czy Cross King na asfalcie i na twardym będą gorsze od Mezcali.
Gość Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 6 minut temu, wkg napisał: Na kopny piach to właściwie nie ma rady, Ja ci powiem, że im więcej jeżdżę po piachu tym, bardziej widzę, że technika i obycie z piachem to podstawa. No chyba, ze piaskownica po kolana albo z ostrej górki.
wkg Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Tak, tylko ciśnienie i bieżnik też ma znaczenie - jedna myszkuje a druga nie (to o przodzie). Najfajniej mi szedł Rocket Ron na niedużym ciśnieniu.
MaxCava Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Continentale na pewno wytrzymają więcej po asfalcie niż Vittoria.
Looser Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 2 godziny temu, haskii napisał: a zwijane ciężko się zakładają? zależy też od obręczy miśki są spoko, przynajmniej wild racer i force xc, dobrze trzymają, tylko bieżnik szybko znika, ale masz możliwość tanio kupić do 27,5 w deklu zestaw Conti XK/RK też jest okay, ale RK na mokrym i błocie to tak nie bardzo znajomy bardzo sobie chwali zestaw 2x saguaro, nieco agresywniejsza niż mezcal, dobrze sobie radziły przy jego zjazdowym stylu jazdy zastanów się ile jeździsz w błocie/trudniejszym terenie, a ile na utwardzonej nawierzchni, bo nie ma opon idealnych na wszystko
wkg Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 Oj, Saguaro super ale się oczyszczają z błota tak fatalnie jak Mezcal Mają świetne trzymanie boczne poprzez wysoki ostatni rząd klocków ale niestety już nie produkowane więc są tylko leżaki magazynowe. Mezcale szybsze, cichsze i bardzo trwałe (w każdym razie zwijane).
haskii Napisano 17 Lipca 2020 Autor Napisano 17 Lipca 2020 6 godzin temu, Looser napisał: zastanów się ile jeździsz w błocie/trudniejszym terenie, a ile na utwardzonej nawierzchni, bo nie ma opon idealnych na wszystko Chyba jednak więcej przebywam na utwardzonym, bo nawet zanim do lasu dojadę to mija 10 km, w w lesie tylko na początku przez jakieś 2-3 km jest cięższe błoto, a później to już bardziej utwardzone. Lubię też w lesie pobawić się w "downhill" amatorsko, ale tam już jest bardziej utwardzony piach. Znalazłem jeszcze takie opony Schwalbe Smart Sam I promocje znalazłem na CrossKing 27,5" tylko, że jest 2,0,2,2,2,3.. a ja cały czas jeździłem na 2,1. Nie będzie problemu np z założeniem 2,2? Jakaś ogromna różnica będzie? Bo cena jest ciekawa promocja ze 100 zł na 60
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2020 Mod Team Napisano 17 Lipca 2020 Z rozmiarem 2.2 nie będzie problemu, chyba że masz już teraz mało miejsca na oponę między tylnymi widełkami w co wątpię.
haskii Napisano 17 Lipca 2020 Autor Napisano 17 Lipca 2020 Okejka, cena raczej warta rozważenia? Opona drutowana, mam nadzieję, że kurier tego nie przygniecie jakimiś ogromnymi paczkami i nie rozwali opony hah Bo do paczkomatu to wątpię, że się zmieszczą
Alsew Napisano 17 Lipca 2020 Napisano 17 Lipca 2020 25 minut temu, haskii napisał: Chyba jednak więcej przebywam na utwardzonym, bo nawet zanim do lasu dojadę to mija 10 km, w w lesie tylko na początku przez jakieś 2-3 km jest cięższe błoto, a później to już bardziej utwardzone. Lubię też w lesie pobawić się w "downhill" amatorsko, ale tam już jest bardziej utwardzony piach. To ja bym brał CrossKing/Barzo przód Mezcal/RaceKing tył. 11 minut temu, bogus92 napisał: Z rozmiarem 2.2 nie będzie problemu, chyba że masz już teraz mało miejsca na oponę między tylnymi widełkami w co wątpię. No nie jest to sytuacja z kosmosu. Lepiej się upewnić jaki tam jest zapas miejsca. 8 minut temu, haskii napisał: Bo do paczkomatu to wątpię, że się zmieszczą Składają opone w "ósemkę" i wchodzi do Paczkomatu :-)
haskii Napisano 17 Lipca 2020 Autor Napisano 17 Lipca 2020 To co ostatecznie brać CONTINENTAL Cross King (drutowane) w promocji jest za 59,99 zł? 27,5" 2,2? Chyba cena wydaje się atrakcyjna?
Looser Napisano 17 Lipca 2020 Napisano 17 Lipca 2020 rób jak uważasz, ostateczna decyzja jaki kapeć kupić należy do Ciebie a co do samej ceny, patrząc po allegro jest to mniej więcej cena obiegowa, żadna hiper promka
haskii Napisano 18 Lipca 2020 Autor Napisano 18 Lipca 2020 9 godzin temu, Looser napisał: patrząc po allegro jest to mniej więcej cena obiegowa, żadna hiper promka Racja, szczerze zapomniałem na allegro zerknąć, a tam rzeczywiście jeszcze taniej idzie dostać Do niedzieli teoretycznie mam czas bo i tak dzisiaj żadna firma nie wyśle
Mod Team bogus Napisano 18 Lipca 2020 Mod Team Napisano 18 Lipca 2020 W Centrumrowerowe.pl też są za 59,99 zł szczególnie taniej ich nigdzie do tej pory nie widziałem.
cervandes Napisano 18 Lipca 2020 Napisano 18 Lipca 2020 A sklep amsterdamka nie ma już XKingów 2.2 RaceSport za 74pln sztuka? Jeśli nie wystawiają, to może warto zadzwonić, napisać?
Lumperator Napisano 18 Lipca 2020 Napisano 18 Lipca 2020 Ja u siebie na tył dałem Maxxis Crossmark 2.1, a na przód Schwalbe Rocket Ron 2.25 i to się doskonale sprawdza w terenie i asfalcie. Opona Maxxisa jako napędowa daje mały opór na asfalcie, a Schwalbe dobrą przyczepność w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.