Skocz do zawartości

[rower] Mam MTB, nie wiem na co zmienić

modessef1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Problem jak milion podobnych tutaj. Mój obecny Kross lvl a2 2013 już domaga się wymiany napędu. Zastanawiam się czy to nie jest dobry moment na zmianę roweru, bo kupno MTB w moim przypadku i tak było raczej średnio udanym pomysłem. 
Jeżdżę po Warszawie i okolicach, czyli główni ścieżki rowerowe, czasem chodnik/ulica no i utwardzone ścieżki leśne i polne. Raczej nie jeżdżę po korzeniach, dołach czy piachach no chyba, że akurat jest taki odcinek w lesie. Niemniej jak tylko mogę to uciekam z miasta gdzieś na obrzeża i staram się wtedy nie jeździć asfaltem i szukam utwardzonych ścieżek. 
Raz do roku jeżdżę na dłuższe tygodniowe wyprawy rowerowe gdzie zabieramy na rowery cały mandżur wliczając w to kuchenki gazowe, karimaty, śpiwory i namioty. Łącznie jak ostatnio ważyłem rower z dobytkiem to waga pokazała 38 kg. 
Na takiej wyprawie raczej nawierzchnia się nie zmienia w stosunku do tego co wyżej napisałem, no może poza tym, że zdecydowanie więcej wtedy asfaltu, ale jako, że śpimy na polach i w lasach to też trzeba dojechać i trochę się pokręcić po okolicy by znaleźć odpowiednie miejsce do rozbicia się. 
Moje obecne kółka 26" trochę męczą na takiej trasie. Ostatnio modne są Gravele i podoba mi się wizja posiadania baranka (chociaż rzeczywistość może być inna, bo nie miałem okazji przetestować). 
Reasumując:
Budżet:  ~4 000zł
Możliwość montażu: błotniki przód tył, porządny bagażnik rowerowy z nośnością do ~30kg, minimum jedno miejsce na bidon
Zastosowanie: 50% ścieżki rowerowe, 10% asfalt, 40% ubite ścieżki leśne i polne

Będę wdzięczny za Wasze porady w jaką stronę iść. Gdzieś w polecanych widziałem Giant Toughroad SLR 2 i podoba mi się ten rowerek, ale chyba szkoda, że nie ma baranka.

Napisano

Jest ładny ale to nie gravel. 38 kg powiadasz - to warto część z tego przenieść na przedni widelec. Ja bym poszedł w stalówkę z barankiem typ Marin 4 Corners albo Fuji Jari, Author Ronin. Choć Ronin taki jakiś wiotki mi się wydawał. 

Napisano
  W dniu 16.07.2020 o 11:22, wkg napisał:

38 kg powiadasz - to warto część z tego przenieść na przedni widelec

Rozwiń  

Tu masz rację. Nosiłem się z zakupem sakw także na przód żeby jakoś rozłożyć ciężar, ale na noszeniu pozostało. 
Fajne te oba podesłane rowerki. Poczytam jeszcze czy oba mają otwory pod montaż bagażnika oraz jakie najszersze opony założę do obręczy na jakich są.

Napisano

4 Corners właśnie jest bardzo polecany do takiej jazdy, a mocowania ma na praktycznie wszystko. Na YT dobrerowery.pl jest sensownie omówiony ten rower.

Napisano

Kolega @modessef1 jest w tej szczęśliwej sytuacji, że o 2 kg większa wagę roweru martwić się nie musi :D Choć jeżdżąc po Warszawie wolałbym mieć lżejszą al ramę i karbonowy widelec. To niestety podnosi cenę ale o wytrzymałośc Jari raczej bym się nie martwił. To, na co zwróciłbym uwagę to hamulce - wolałbym mieć hydrauliczne. 

Wszystko się rozbija o budżet. Ja zawsze pisze o Jari bo ten rower mi się po prostu niesamowicie podoba - taki youngtimer : )

Napisano

Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Zapewne kupię któryś z trójki: Marin 4 Corners, Fuji Jari, Author Ronin. Jak zacząłem szukać po tych konkretnych modelach to widzę mnóstwo wątków na forach o porównaniach tych rowerów między sobą. Mam sporo materiału do analizy. Teraz tylko czytać i wybrać najlepszy pod siebie! :)

Napisano

Marin to trochę taki amerykański Unibike :) Ma dobre koła WTB - tak jak i Fuji - dla otyłych Amerykanów :)

Co do porównania i czytania to ja jednak sprawdziłbym przymierzając się. Fuji ma lekko zawyżona rozmiarówkę - dla mnie przy wzroście 177 pasuje 54.

Napisano

Jestem 2cm wyższy, więc raczej rozmiar ten sam. Poszukam stacjonarki w Warszawie mające te modele i się przymierzę. 
W Fuji z jednej strony bardzo optycznie mi się podoba pojedynczy blat z przodu, ale z drugiej strony boję się, że może mi braknąć przełożeń przy takiej konfiguracji.

Napisano

Ale jest cała masa tych Jari, są z bardzo miękkimi przełożeniami: https://rower.com.pl/fuji-jari-1-5-1764692. Taper, sztywne osie, mocne koła 23mm, Tiagra 10s, pewnie kasetę 11-36 też obsłuży, młynek 30. 10,5 kg, rama alu z widelcem pełen karbon, mocowania na bagażnik na widelcu do 10 kg zdaje się (kiedyś pytałem),  suport BSA, na pewno zejdą coś z ceny.

Ale traktuj moje rady z dystansem - mi się ten rower tak podoba że bym go kupił i powiesił na ścianie zamiast obrazka - nie miałbym co z nim robić bo i korzenie, wykroty mi się trafiają :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.