PawelW84 Napisano 13 Lipca 2020 Napisano 13 Lipca 2020 Cześć. Potrzebuję porady. Zrobiłem ostatnio serwis bębenka. Po złożeniu zauważyłem, że po zamontowaniu koła piasta jest jakby za krótka w związku z czym po domknięciu zamykacza sięga do siebie tylne widełki. Niestety powoduje to że koło nie jest w osi ramy, tzn że odległość po lewej i prawej stronie tylnych trójkątów nie jest identyczna. Postanowiłem skasować to za pomocą podkładek. Teraz piasta pasuje idealnie na szerokość w widełki, nie ściska ich, koło jest w osi widełek ale z jednej strony ośka zrobiła się trochę za krótka Obręcze to: producent: Alexrims model: DH19 materiał: aluminium wzmacniane, trzykomorowe kapslowane ze wskaźnikiem zużycia otwór na wentyl: AV (samochodowy) wymiary: szer. wew. - 18mm, szer. zew. - 24.6mm, wysokość - 19mm kolor: czarny Piasta tył: producent: Novatec model: NT-F362SBT rodzaj łożysk: 2 łożyska maszynowe bębenek: stalowy, oznaczenie 'S1C', 8/9/10s oś: CrMo, 10x145mm, na zacisk długość mocująca (O.L.D.): 135mm korpus: aluminiowy kolor: czarny Czy tak może zostać ?? Czy czymś to grozi ?? Samozamykacz się zamyka koło się nie przesuwa ale wolał bym go jednak nie zgubic. A może ja coś żle złożyłem ?? Tylko z kolei jęśli pomanewruje podkładkami to mi koło chyba ucieknie z osi widełek Na forum znalazłem bardzo podobny problem, ale ten wątek jest dla mnie jakich chaotyczny
PawelW84 Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Napisano 14 Sierpnia 2020 Trochę pomęczyłem się z tą piastą i udało się. Koło jest teraz w osi widełek. Po rozebraniu i czyszczeniu bębenka musiałem źle ją złożyć Od strony kasety powinna być: tulejka dystansowa, 2 podkładki grube + 1 cieniutka 1mm którą dołożyłem dodatkowo Od strony kasety cienka podkładka, uszczelniacz, konus, kontra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.