Skocz do zawartości

[Manetka alfine] problem z ustawieniem

artek04

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z manetką alfine 11 , mianowicie działa prawidłowo, tzn. zmienia biegi płynnie od 1 do 11, tylko wskaźnik żle pokazuje biegi .

W miejscu gdzie powinien być 1 bieg tzn. całkowicie po prawej stronie tam w ogóle wskaźnik nie dochodzi.

1 bieg jest na wskaźniku gdzie powinien być już drugi ( na fotce jest pokazane) potem kolejno zmieniając w górę-w lewo 10 bieg jest całkiem po lewej stronie, 11 bieg to wskaźnik nie ma już miejsca w lewo się przesunąć.

Zdemontowałem górną pokrywę, tzn, wskaźnik, wszystko wygląda ok, cieniutki trzpień jest osadzony w rowku tam gdzie powinien, linka jest wyregulowana prawidłowo, na 6 biegu dwie żółte kreski się stykają...

Co może być nie tak?

IMG_20200709_192250 - Kopia.jpg

Rozebrałem na tyle, że zdjąłem wyświetlacz, zdjąłem te białą część która ma w sobie rowek w którym "chodzi" bolczyk od wskazówki wyświetlacza, tam jest wszystko chyba na swoim miejscu, zdjąłem pokrywę dolną , natomiast nie rozbierałem dokładnie manetki bo obawiam się potem czy ją poskładam dokładnie te sprężynki które są wewnątrz...

Powiem ci tylko tyle, że w moim Deore M6000 też jest wskazówka jakoś przesunięta. Kiedy mam 9 bieg to wydaje się jakby to już 10, ale jednak wskazówka idzie dalej i jakby się już chowa pod plastikiem. Jeżeli dobrze zmienia biegi to chyba nic z mechanizmem nie jest nie tak.

Cześć,

Mam ten sam problem w nowym rowerze. Najpierw zareklamowałem to w ramach gwarancji w sklepie w którym kupiłem rower (we Wrocławiu). Nic nie zdziałali. Później dałem to do naprawy do jednego z najbardziej kompetentnych serwisów w całej Polsce jeśli chodzi o piasty wielobiegowe (BeatBike w Warszawie). Próbowali coś wskórać, ale nic nie wyszło. Dostałem od nich info, że mają inny rower z tą nową manetką i to samo. Podobno wada fabryczna nowych manetek. Ta sytuacja miała miejsce w marcu. Możliwe, że Shimano już ogarnęło temat i wymieniają w ramach gwarancji.

• 2 lata później...
W dniu 19.07.2020 o 12:14, artek04 napisał:

Rozebrałem na tyle, że zdjąłem wyświetlacz, zdjąłem te białą część która ma w sobie rowek w którym "chodzi" bolczyk od wskazówki wyświetlacza, tam jest wszystko chyba na swoim miejscu, zdjąłem pokrywę dolną , natomiast nie rozbierałem dokładnie manetki bo obawiam się potem czy ją poskładam dokładnie te sprężynki które są wewnątrz...

A w jaki sposób zdjąłeś wyświetlacz (tą białą część ze skalą) ? Pytam się, bo mi ta część wypadła - nie widzę aby była gdziekolwiek pęknięta, ale nie mogę za żadne skarby świata jej włożyć z powrotem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...