arek_wro Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Mi w zupełności wystarcza Spark w wersji RC. Myk-myka sobie dokupiłem, do tego w wersji bezlinkowej, więc mogę go w każdej chwili wyjąć i wsadzić lekką sztycę karbonową. Co do twinlocka, to nic się nie rozregulowuje i nic nie trzeba regulować. Ustawiasz ciśnienie i tyle. Jednocześnie blokujesz lub utwardzasz przód i tył. Może ci się ewentualnie linka poluzować, przez co blokada nie zadziała, ale to nie jest kwestia twinlocka.
wkg Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Dzieki ! wrzuć może jeszcze proszę linka do tej sztycy. Ta oryginalna sztyca ma offset ?
arek_wro Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Oryginalna jest zdaje się bez offsetu, albo z jakimś minimalnym. https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-vyron-elect-v2-dropper-post-671908
wkg Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Fiu , fiu ... nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest na ANT+ Jaka szkoda, że mam średnicę 30,9
wkg Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Wiem, ale nie przełożę ich do Sparka jak już na tyle się kiedyś opiję, że go kupię
Mod Team safian Napisano 10 Lipca 2020 Mod Team Napisano 10 Lipca 2020 Kolejny raz sugeruję założenie nowego tematu, albo przejście na priv
mike78 Napisano 10 Lipca 2020 Autor Napisano 10 Lipca 2020 fajnie ze sobie pogadaliscie, jesli nikt nie ma nic do dodania to temat do zamknięcia..
wkg Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Przede wszystkim odpowiedzieliśmy na twoje pytanie - dosyć szeroko i z różnych punktów widzenia.
Blueforce Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 nagraj trasy na strawie z jednym i drugim kompletem, zrób sprint, na płaskim w tym samym miejscu spróbuj najszybciej jak się da, też jakiś sprint pod górkę i zobaczymy jakie są naprawdę różnice, jak mówimy masa da ci w najgorszym przypadku 2x 400 gram= tak jakbyś miał masę roweru i ciebie o 1 % większą więc bardzo mała różnica powinna wyjść, jeśli nie to jest coś z piastami czy hamulcami
Blueforce Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 nie wierze w spadek z 28 na 22 kmh więc jakiekolwiek pomiary pomogą.
mike78 Napisano 10 Lipca 2020 Autor Napisano 10 Lipca 2020 6 minut temu, Blueforce napisał: jeśli nie to jest coś z piastami czy hamulcami pytalem o piasty - przejscie z kulek na maszynę. Kolo jakby slabiej się kręci, czy ktos mial takie odczucia? To moje pierwsze w zyciu maszynowki, przejechaelm ponad 100km i o ile kolo zakreceone w rekach lekko sie obraca, to na rowerze jest ciezko. Nowa piasta, co moze byc nie tak? Hamulce są ok, nic nie haczy/hamuje dodatkowo.
Blueforce Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Zatem piasta to dobry trop. Jeśli pod obciążeniem jest ciężej, czujesz że jest inaczej to coś jest nie tak. Z przodu jak i z tyłu ciężko chodzi? czy jest luz? Może film z dźwiękiem jak kręcisz kołem lużno, a potem pod obciążeniem prowadzisz po ziemi.
mike78 Napisano 10 Lipca 2020 Autor Napisano 10 Lipca 2020 z przodu lekko szla, z tyłu.. ciezko mi powiedziec. po prostu odczucia kulki-maszyny to na kulkowych lepiej/latwiej sie jezdzilo mimo ze pewno sie zaśmiejecie.
wkg Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Przecież teraz też masz kulkowe Zrób jak Ci poradzili - zdejmij łańcuch, rozkręć koło i zobacz jak się kręci. Potem to samo z łańcuchem.
SoloTM Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 Jak ma novateca 31/42 to maszyny ma. jeśli po zaciśnięciu piasty koła obracają się z oporem i nie jest to wina hamulców to problem leży w łożyskach/spasowaniu. Oczywiście nie zacisnąłeś "na chama" ?
SoloTM Napisano 10 Lipca 2020 Napisano 10 Lipca 2020 No tak, ale tu chodzi o te 2 typy łożyskowania bez szczegółów Piasty typowo kulkowe są bardziej podatne na zwiększony opór przy mocniejszym zaciśnięciu zacisków kół, ale novatec to nie jest jakiś super mega produkt, błędy się zdarzają, choćby w samym łożysku.
mike78 Napisano 12 Lipca 2020 Autor Napisano 12 Lipca 2020 W dniu 11.07.2020 o 01:20, SoloTM napisał: Jak ma novateca 31/42 to maszyny ma. jeśli po zaciśnięciu piasty koła obracają się z oporem i nie jest to wina hamulców to problem leży w łożyskach/spasowaniu. Oczywiście nie zacisnąłeś "na chama" ? nie jestem he-manem, zacisniete tak zeby dac radę beznarzedziowo zdjąć kolo.
bobik314 Napisano 14 Lipca 2020 Napisano 14 Lipca 2020 Ja dorzucę swoje doświadczenie. Miałem Schwalbe X-One 33mm i zamieniłem na Schwalbe marathon supreme 40mm (faktycznie na obręczy maja szerokość 36mm). Waga wskoczyła o 300g na parze chyba. Różnica w przyspieszeniu jest bardzo widoczna. Pamiętam jak na zjeździe Morasko->Poznań na starych 50km/h nie było problemem teraz 44km/h to norma. Dlatego różnica wagi jest według mnie istotna a ważę ponad 100kg.
Mod Team safian Napisano 14 Lipca 2020 Mod Team Napisano 14 Lipca 2020 No, no, jeszcze szersza opona pogorszyła aerodynamikę, to też dodatkowo spowalnia Zobacz sobie jakie różnice robi sama guma, nawet między najlepszymi oponami w tym samym rozmiarze i w tym samym ciśnieniu potrafią być spore różnice, więc nie ma sensu porównywanie tak różnych rozmiarów i pewnie zupełnie innych ciśnień. https://www.bicyclerollingresistance.com Jeżeli na zjeździe wzrost masy Cię spowalnia to chapeau bas
wkg Napisano 14 Lipca 2020 Napisano 14 Lipca 2020 Prawdę mówiąc takie pomiary są bez sensu. Tą samą trasę przy bezwietrznej pogodzie mogę zrobić ze średnią 24 jak i 27 - zależy od dnia, nastroju, motywacji diety ...
bobik314 Napisano 14 Lipca 2020 Napisano 14 Lipca 2020 Pamiętam że dość mocno patrzyłem i różnica była związana stricte z różnicą wagi. X-one 33mm to 370g za sztukę Marathon supreme 40m to 490g chyba https://www.bicyclerollingresistance.com/tour-reviews/schwalbe-marathon-supreme-2016 https://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-supreme Czyli w sumie o 240g więcej. Rowerek ma raczej dobre koła DT Swiss R24 Spline Disc https://road.cc/content/review/152949-dt-swiss-r24-spline-db-wheelset waga 1810g za parę chyba Czyli przyrost masy o 240g/1810g - 13% Tylko nie żałuję zmiany. Bardziej potrzebuję komfort jazdy i bezpieczeństwo przed przebiciem. Jeżdżę głównie turystycznie na dłuższe trasy nim. Przyspieszenie to fun.
wkg Napisano 14 Lipca 2020 Napisano 14 Lipca 2020 No to ja na turystycznych trasach nie widzę najmniejszej różnicy - tylko przy mocnym depnięciu po wyjściu z zakrętu. Jak ta masa zacznie już się kręcić to się kręci. Mam dwa komplety różniące się o pół kilograma. Różnicę na oponach to widzę. Mezcal płynie, Barzo trzyma na zakrętach, Saguaro śpiewała (baaaardzo lubiłem), Peyote znika w oczach, AKA cienko śpiewała, Rapid Robowi powychodziły druty a Rocket Ron Lite Skeen dziurawi się co chwila : ) 19 minut temu, bobik314 napisał: Pamiętam że dość mocno patrzyłem i różnica była związana stricte z różnicą wagi. Ale na co patrzyłeś dokładnie ? Na pomiar mocy ? Jak jedziesz tą samą trasę po kółku to zawsze masz tą samą średnią ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.