Adrid Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Witam, Piszę do braci i sióstr rowerowych z problemem, który odkryłem wczoraj. Dnia wczorajszego postanowiłem zrobić dłuższy wypad w nowych butach spd. Wyszło ogólnie 65km. Problem pojawił się na ostatnich km gdzie ból w stopach był tak potężny ze musiałem zejść z roweru. Już dawno czytałem że drętwienie stóp to z powodu zbyt mocnego wiązania więc poluzowalem trochę i minęło. Ale wczorajszy ból był całkiem inny. Dzisiaj zacząłem szukać problemu i wydaje mi się że problemem są wystające śruby z bloków. Widać to na załączonych zdjęciach. Śruby oryginalne z bloków wkrecone z taką siłą jaką podaje producent i tak wystają ? Jest to ok 2-3mm. Kółeczka z śrub odbiły się juz na naklejce oraz na wkładce z butów. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się takiego problemu ?? Buty to Shimano ME4 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 (edytowane) Odwróć te blachy : ) Albo spiłuj Edytowane 6 Lipca 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Nie jestem pewien ale blacha z drugiej strony ma taki jakby kołnierzyk przy każdym z 4 otworów więc znów one mogą powodować podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 To spiłuj : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Czyli potem znów będzie zabawa z ustawieniem bloków jak odkrece śruby hahahaha ew ze pojedynczo będę wykrecać i szlifowal xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 No cóż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 No to poczekam jeszcze 2 dni może ktoś miał podobnie i coś innego się udało zrobić ale szczerze to myślałem o spilowaniu właśnie śrub i tyle xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Nie musisz czekac dwoch dni, kup nowe buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 (edytowane) 39 minut temu, Adrid napisał: Czyli potem znów będzie zabawa z ustawieniem bloków jak odkrece śruby bloki wrzynają się w buty od wewnętrznej zewnętrznej strony, będziesz miał idealne wzorki do umieszczenia tak samo jak było ja bym odwrócił te blachy, może się okazać że wyjdzie 'na zero' Edytowane 6 Lipca 2020 przez RafalxM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Srubom moze na zero, ale stopie to juz niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 aż sprawdziłem bloki u mnie - są tak samo jak na fotkach , śruby delikatnie wystają (nie aż tak bardzo) , we wkładce buta śruby wyraźnie się odcisnęły - ale nigdy nie czułem żadnego ucisku. najsensowniej zatem będzie pewnie spiłować te śrubki, żeby wyszły na równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 11 godzin temu, RafalxM napisał: bloki wrzynają się w buty od wewnętrznej zewnętrznej strony, będziesz miał idealne wzorki do umieszczenia tak samo jak było ja bym odwrócił te blachy, może się okazać że wyjdzie 'na zero' Niestety jest problem z blacha taki że ona po drugiej stronie przy każdym z otworów ma taki jakby kolnierz więc wtedy to one będą problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Mam dwie pary butków Shimano i w M089 mam tak samo sterczące śruby z blachy, nigdy mi to nie przeszkadzało w czasie jazdy a kilometrów troszkę w nich natrzaskałem. Co ciekawe w XC61 w zestawie są specjalne, dłuższe o 2mm śruby i w tych butach z blaszki gwint nie wystaje ani o włos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 U mnie tez troszkę wystają - może odrobinę mniej. Trzeba to po prostu zeszlifować i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 4 godziny temu, cervandes napisał: Mam dwie pary butków Shimano i w M089 mam tak samo sterczące śruby z blachy, nigdy mi to nie przeszkadzało w czasie jazdy a kilometrów troszkę w nich natrzaskałem. Co ciekawe w XC61 w zestawie są specjalne, dłuższe o 2mm śruby i w tych butach z blaszki gwint nie wystaje ani o włos. Ja wiem że zaraz ktoś napisze ze złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy ale dokładnie w tym samym miejscu co wystaja sruby bolała stopa. Przynajmniej mam juz pewność ze bloki ustawione sa idealnie bo bolalo tam gdzie powinno. Ale moze to byc tez spowodowane faktem ze trochę waże więc zeby ruszyć mocniejszy nacisk na pedaly itd itd i fizyki nie oklamiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 One po prostu za bardzo wystają, tu nie ma co filozofować tylko liznąć szlifierką milimetr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Same sruby nie musza zaraz wkrecac sie w stope, wystarczy, ze w tym miejscu podniosa nieco wkladke i mozna odczuwac dyskomfort. Tnij te sruby i zamykamy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Ok w takim razie dzięki za wszelkie rady i temat można zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi