lost_in_spice Napisano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Cześć! Próbuję zlokalizować powód strzelania przy mocniejszym pedałowaniu. Myślałem, że to suport. Wymieniłem najpierw pedały, potem suport. Dalej strzelało. Na jednym z filmików Szaja znalazłem poradę, że to może być źle dokręcone koło. I tak właśnie było. Mocniejsze dokręcenie pomogło. Przynajmniej do czasu, aż wymieniłem koło. Niestety nie udało mi się kupić z wolnobiegiem na siedem zębatek tylko na osiem. To była pierwsza taka moja transplantacja przy użyciu podkładki 3mm (której rozmiar podobno ma zapewnić poprawne działanie 7 na 8). Niestety podkładka okazała się za wąska i cała kaseta sobie latała. Nauka wyciągnięta, teraz wiem, że jak dokręca się kasetę to musi temu towarzyszyć taki ładny tyrkający odgłos. Pomierzyłem więc wszystko suwmiarką i wyszło mi, że powinienem użyć podkładki 3,4mm. Założyłem dwie o łącznej szerokości 3,8mm i wszystko ładnie się dokręciło. Dalej strzela. Pomyślałem więc, że może uszkodziłem kasetę jadąc na takiej niedokręconej. Rozebrałem, sprawdziłem - nie ma uszkodzeń ani na kasecie ani na wolnobiegu. Szukam dalej. O! niedokręcony hak tylnej przerzutki, to musi być to. Dokręciłem, sprawdzam - dalej strzela. Ręce mi opadły. Przecież nie ma co strzelać, praktycznie wszystko wymienione i wtedy zobaczyłem to co na zdjęciu. Zgaduję, że to jest powód tego strzelania, i pewnie sam sobie tak załatwiłem jeżdżąc na niedokręconym kole. Pytanie jednak czy da się coś z tym zrobić. Przychodzi mi na myśl wymienienie ośki szybko-złączki na normalną dokręcaną ręcznie, która będzie dłuższa a za tym będzie się opierać o całą szerokość tego mocowania. Będzie też można mocniej dokręcić niż szybko-złączkę. Może jakieś podkładki? Ewentualnie trochę splanować kątówką, ale to pewnie zmieni geometrię ramy. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 28 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.