Skocz do zawartości

[Klucze] Pojedyncze małe imbusy.Klucze płaskie).

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sprzedaży są bardzo drogie klucze imbus, które potrafią odkręcić już częściowo zniszczone śrubki.

P1000209.thumb.jpg.571ca3d1b4a6201b4d398d44c50576e1.jpgP1000210.thumb.jpg.95b2c23d6d57fa2f715d041559469e21.jpg

U mnie w komplecie te małe są po prostu słabe, materiał jest miękki. Na zdjęciu w przypadku gripów Velo gwint praktycznie został zniszczony.

Interesują mnie pojedyncze male bardzo dobrej jakości klucze imbusowe (tu na przykład 2.5 mm).

Czy na rynku są lekkie multitool z kluczami płasko-oczkowymi (doraźnie 13,14,15,16,17). 200 PLN na Topeak Alien II nikt nie będzie wydawać. 

Dodatkowe pytanie dotyczy tego klona  multitool  Crankbrothers czy jest dobry jakościowo:  Klucze imbusowe scyzoryk 11 elementów  00-19-18992-00-00001  

Napisano

Ja tam jestem zdania, że w piwnicy/garażu/warsztacie lepiej mieć pełnowymiarowe narzędzia a multitoola na wyjeździe. Sam mam zestaw z castoramy w średniej cenie (nie te najtańsze...) i raczej jestem zadowolony. Trzeba pamiętać o jednym przy imbusach - nie zaczynać odkręcać "kulką".

A tak z ciekawości, po co ci potrzeba płaskich kluczy? No, chyba że jeździsz czymś starszym to zgoda, ale w miarę nowych rowerach wszystko załatwisz imbusem.

Napisano

Tak czymś starszym.

O multitoolu mówię własnie na drogę, z płaskimi nie spotkałem się - tylko w bardzo drogich kompletach.(A tak drogie multitoole to chyba nie do starszych rowerów tym bardziej). 

A pytanie główne o konkretnych producentów małych imbusów. 

Napisano

To prawda, że takie gówniane kluczyki w połączeniu z gównianymi śrubkami to jest katastrofa.

Do wszystkiego gdzie mogę używam dobrych bitów i bączka. Bączek to rączka do bitów. Tam, gdzie już ktoś próbował kręcić jakimś badziewiem i się nie udało - mi zazwyczaj się udaje odkręcić wkładając dobry, zdrowy bit. Bity mam różne, Wiha, Makita, Bosch, różne zestawy. I generalnie jestem zdania, że lepiej pójść do dobrego sklepu narzędziowego i kupić potrzebne bity, 5 czy 10 sztuk po 8pln sztuka niż zestaw 150 elementów za obojętne czy 70 czy 170pln, bo z takiego zestawu potem i tak nie będziemy wykorzystywali większości elementów - a jakość będzie taka sobie, bo to są zawsze takie bity, które można kupić za 2-3pln sztuka. No i nie mówię o jakimś szajsie z biedronki czy innego lidla. 

I chyba nawet w rowerze wolałbym wozić małą rączkę i kilka bitów niż jakiś badziew 'multi'.

Bączek do grzebania w domu:

uchwyt-magnetyczny-z-raczka-do-bitow-kro 

No i rączka, którą można wozić ze sobą w rowerze zamiast multitoola:

zestaw-bitow-z-uchwytem-katowym.jpg

Napisano
1 godzinę temu, whiteindian napisał:

W sprzedaży są bardzo drogie klucze imbus, które potrafią odkręcić już częściowo zniszczone śrubki.

to samo można zrobić dobrej jakości bondhusem, czy werą używając torxów odpowiedniego rozmiaru.

Napisano

Też myślałem doraźnie o takim dobrym torxie w tym przypadku.

18 godzin temu, whiteindian napisał:

Czy na rynku są lekkie multitool z kluczami płasko-oczkowymi (doraźnie 13,14,15,16,17). 200 PLN na Topeak Alien II nikt nie będzie wydawać. 

Tutaj chyba też osobno takie klucze chyba można dokupić, aby były krótkie (np. awaryjnie dokręcić pedał). 

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 27.06.2020 o 13:01, cervandes napisał:

Do wszystkiego gdzie mogę używam dobrych bitów i bączka. Bączek to rączka do bitów

Ten bit jest idealny https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/bity/koncowki-wkretakowe-graphite-57h966-hex2-5-x-25-mm-2-sztuki (z opisu: pokryty azotkiem tytanu) Nie wiem czy dobrze rozumiem, że w tym zestawie tej samej firmy (to chyba grupa Topex) funckję bączka spełnia...pudełko https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/bity/zestaw-bitow-graphite-56h614-10-sztuk Łącznie zestaw 30 PLN

W dniu 27.06.2020 o 13:01, cervandes napisał:

gówniane kluczyki w połączeniu z gównianymi śrubkami to jest katastrofa.

Gdzie takie bardzo dobre śrubki kupić? 

Napisano

Mogę tylko online. W tym sek że mieszkam na prowincji. Ty nie wiesz ze takie pytania są tu egzotyczne. Taki rynek ale już spotkałem się że nikt z was tego nie rozumie. Np. pokaż mi metalowy sklep z prętami w klasie 8.8 u mnie.

Pytałem o ocenę wybranego bitu. 2 sztuki to normalna cena za jakość?

Pyt

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem bączek Topex 39D891 już z zestawem krzyżaków za 15 PLN.

Do tego będę dokupował pojedynczo droższe bity submarki Topex czyli Graphite. Na przykład do gripów 2.5 mm GRAPHITE 57H966. 2 bity  pokryte azotkiem tytanu za 12 PLN. Solidny zestaw. 

• Mod Team
Napisano

Nie wiem, czy to co wkleiłeś na górze ma służyć za reklamę, jeśli tak to bardzo nieudolna i jedyne co mogę dodać to:

OSTRZEGAM przed wydawaniem pieniędzy na takie dziadostwo. Wyżej miałeś polecane firmy Wiha, wera, bondhus, proxxon. Uważaj, żeby Ci ten plastikowy klucz w ręce nie pękł i jej nie poranił.  Bitów marki Graphite nawet nie skomentuje, przy kręceniu śrub do płyt GK, czyli mały moment, jeden się tak zniszczył, że w połowie sufitu go wymieniłem na inny, który był dołączony z wkrętarką. Porażka!

Był temat kilku stronicowy o narzędziach. Warto jego poczytać.

Napisano

Nie byłą to reklama, w pierwszej wersji pytałem tylko bit 2.5 mm, a kupiłem tylko tego bączka, ale nie dla bitów.Natomiast co do samych bitów owszem myślałem o Wiha ze sklepu w którym regularnie kupuję. Nie była mowa o bączku tylko o bitach. Myślałem tez o takim zesatwie https://www.mediaexpert.pl/search?query[menu_item]=&query[querystring]=wiha%20bit  + ew. https://yato.com/products/5/YT-0465

Temat dotyczy doraźnych zastosowań jak dokręcanie, regulacje, czy przykręcenie gripów. N

Napisałem: produkt solidny, czyli przeciętny. Nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd. Poza tym....dwukrotnie prosiłem moderatora aby usunął wcześniejsze linki i cześć mojej wypowiedzi na temat tego produktu. 

• Mod Team
Napisano

Generalnie, to nic się nie stanie. Nawet jak kupisz te bity z MediaExpert. W tym sensie, że za wiele nimi nie pokręcisz przy rowerze :D

Zobacz, przykładowy zestaw:

https://profitechnik.pl/produkt/zestaw-12-narzedzi-wkretakowych-do-prac-zwiazanych-z-naprawa-rowerow-wera-bicycl.html?gclid=Cj0KCQjw4f35BRDBARIsAPePBHy-lQ0SzOjF-dZXYvvHMpMmKC0y0fBQGkzZVp80VRQ8inZBWMY14GAaAhL7EALw_wcB

Nie jest idealny, bo grzechotką nie wszędzie i nie zawsze się dobrze kręci, ale bity już byś miał i całość posłużyłaby Ci długo, a nawet bardzo. Zresztą w miarę nabywania doświadczenia oraz większej ilości zniszczonych śrub podczas odkręcania tanim dziadostwem, a później główkowania i męczenia się z rozwiercaniem i próbami ratowania zniszczonego gwintu itd. będziesz już wiedział jakie narzędzia chcesz kupić.

Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...