barthelemy11222 Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam Zdecydowałem sie na kupno Treka emondy sl5 disc 2020 tylko teraz dobrać rozmiar ramy do wzrostu 180 i przekroku 87. Czy rozmiar 56 będzie ok? czy kierować się ku 58? Dodam, że to bedzie moja 1 szosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 26 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Według producenta jesteś na granicy rozmiarów, chociaż teoretycznie ze względu na przekrok bardziej w stronę 58, nie masz możliwości przymierzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) @safian ogarniasz w miarę dobór wielkości ramy szosowej czy tak sobie sparafrazowałeś te głupoty treka? Przy tym wzroście i stosunku wzrost/przekrok te 56 to absolutny max. A biorąc pod uwagę pośrednią geometrię emondy wybór masz pomiędzy 54 a 56. Jeśli zależy Ci na dynamice/responsywności i masz jakieś aspiracje żeby w przyszłości się pościgać to weź 54, jeśli "wygodniejszy" to 56 Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zol82 Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Nic innego jak 56 nie bierz pod uwagę. Mam identyczny wzrost, przekrok podobny i od czterech lat użytkuje rozmiar 56. Nawet nie patrz na 58. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 A czemu ma nie brac? Pomijajac 58, bo to dla 180cm to lekki absurd, jak najbardziej rozważenie nie tylko 56 ale i 54 jest sensowne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 12 godzin temu, zol82 napisał: Nic innego jak 56 nie bierz pod uwagę. Mam identyczny wzrost, przekrok podobny i od czterech lat użytkuje rozmiar 56. Nawet nie patrz na 58. Pozdrawiam Tylko pewnie w kompletnie innym rowerze o kompletnie innej geometrii. Takie wypowiedzi pomagają w kompletnie zerowy sposób a tylko mieszają... 20 godzin temu, barthelemy11222 napisał: Zdecydowałem sie na kupno Treka emondy sl5 disc 2020 tylko teraz dobrać rozmiar ramy do wzrostu 180 i przekroku 87. W przypadku TREK-a odpowiedź jest dość prosta - przy nieco droższych rowerach po prostu warto odwiedzić jeden z wielu salonów TREK-a w Polsce, gdzie sprzedawcy dopasują na milimetry rozmiar najodpowiedniejszy dla Ciebie, wliczając w to Twoje doświadczenie. Emonda to wspaniały rower, natomiast 2020 mają dość sportową geometrię. Na start może być ciężko, wiadomo podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Trek zrezygnowal z wcześniej oferowanych geometrii H1(agresywna), również z H2 (zrelaksowana) i zrobili coś pomiędzy H1.5 (pewnie z powodu cięcia kosztów....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 H1.5 to akurat w Emondach 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Ok, tu jest mowa o 2020, wiec kilka opcji wiecej do przemyslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zol82 Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 9 godzin temu, arturooo3 napisał: Tylko pewnie w kompletnie innym rowerze o kompletnie innej geometrii. Takie wypowiedzi pomagają w kompletnie zerowy sposób a tylko mieszają... W przypadku TREK-a odpowiedź jest dość prosta - przy nieco droższych rowerach po prostu warto odwiedzić jeden z wielu salonów TREK-a w Polsce, gdzie sprzedawcy dopasują na milimetry rozmiar najodpowiedniejszy dla Ciebie, wliczając w to Twoje doświadczenie. Emonda to wspaniały rower, natomiast 2020 mają dość sportową geometrię. Na start może być ciężko, wiadomo podkładki Akurat w Emondzie SL6 z z rocznika 2017. I aktualnie to ty mieszasz bo nawet nie wiesz jaka geometria była do 2020 włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 7 godzin temu, arturooo3 napisał: H1.5 to akurat w Emondach 2021. a co niepoprawnego tutaj napisałem? Natomiast to nadal, mimo innej skali nie jest już typowo endurance geo. A dla przypomnieni ma pierwsza szosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 20 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Cześć. Posępne się pod temat. Mam 178cm wzrostu i przymierzam się do szukania używanej emondy. Tabelka podpowiada rozmiar 56, ale skłaniał bym się raczej do 54. Potwierdzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Zależy od długości nogi ale "w ciemno" wziąłbym 54. W emondach pomiędzy 54 a 56 jest zwykle duża różnica w wysokości główki ramy, najlepiej zmierz przekrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 20 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Mam 177 wzrostu i za tabelką Treka kupiłem parę late temu Emondę w rozmiarze 56. W sklepie Treka też mi taką doradzali, a że byłem zielony jeśli chodzi o szosy, to taką kupiłem. Dość szybko tego pożałowałem, bo ciągle coś mi nie pasowało mimo różnych kombinacji z ustawieniami. Dziś Emonda ma już nowego właściciela, a ja jeżdżę na innej szosie, ale już w rozmiarze 54. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 20 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 5 godzin temu, Mihau_ napisał: Zależy od długości nogi ale "w ciemno" wziąłbym 54. W emondach pomiędzy 54 a 56 jest zwykle duża różnica w wysokości główki ramy, najlepiej zmierz przekrok. Przekrok około 83.5cm. obecnie jeżdżę na triban 520 w rozmiarze M gdzie górna rura to jeśli dobrze 548mm a główka 165mm. Wyższej główki bym raczej nie chciał a emonda56 ma główkę 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Weź sobie 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrisstoff Napisano 23 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Witam, Także chciałem się poradzić. Mój wzrost to 184 cm i przekrok 91 cm. w planach zakup Emondy. Jaki wg Was powinienem wybrać rozmiar? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Sprawdź i 56 i 58. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 56 ze względu na stosunkowo duży przekrok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrisstoff Napisano 24 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 dziękuje! dziś zaczynam testy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 182 cm i 86 cm przekrok. Jaka jest wasza propozycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Wyłącznie 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Zastanawiałem się kiedyś nad 54, ale biorąc pod uwagę ultra dystanse, mimo wydłużenia mostka, chyba byłoby zbyt agresywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Obecna emonda to już nie taki dziadkowóz, imo 54 ma za mały stack przy takich gabarytach. W poprzednich generacjach jeszcze by to miało jakąś rację bytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi