Skocz do zawartości

[Klocki] 0.5 czy 1.5mm minimalna wartość do wymiany

peter.a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

W internecie znajduje sprzeczne informacje. Przy jakiej minimalnej wysokości okładziny klocki hamulca tarczowego nadają się do wymiany 0.5mm czy 1.5mm. Szajbajk twierdzi, że 1.5mm. Moje mają ok 1mm i wydaje mi się, że jeszcze by trochę pojeździły. Jaka jest Wasza opinia? 

Napisano

Na pewno mówił o klockach. Ktoś w komentarzu go poprawił, ale jeden komentarz jeszcze o niczym nie przesądza. Ja mam hamulce Avid DB1 ale niestety do nich manuala nie znalazłem. Znalazłem natomiast do Elxirów i Juicy i tam jest mowa o 0.3mm. ;) Może jeszcze uda mi się znaleźć dokładną instrukcję, ale w każdym razie mam jeszcze spooory zapas. :)

Dzięki za konkretną pomoc! :)

Napisano

Moje mają ok 1mm i wydaje mi się, że jeszcze by trochę pojeździły. Jaka jest Wasza opinia? 

Tak, jeszcze dobre, jak sprężynka między nimi zacznie obcierać tarczę to warto zmienić.

Napisano

Szajbajk różne rzeczy twierdzi. Czasem ustawia SAG pokrętłem tłumienia powrotu, czasem opowiada o tym, że na jednym łańcuchu zrobił 25000km a jak ktoś robi mniej, to znaczy, że nie czyści napędu. On nie jest autorytetem.

Instrukcja (w Shimano) mówi o minimalnej grubości tarczy 1,5mm i minimalnej grubości klocków 0,5mm. Temat uważam za wyczerpany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...