peter.a Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 Cześć, W internecie znajduje sprzeczne informacje. Przy jakiej minimalnej wysokości okładziny klocki hamulca tarczowego nadają się do wymiany 0.5mm czy 1.5mm. Szajbajk twierdzi, że 1.5mm. Moje mają ok 1mm i wydaje mi się, że jeszcze by trochę pojeździły. Jaka jest Wasza opinia?
slavi Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 według instrukcji shimano 0.5mm okładziny czyli jak się otwory pokażą w blaszkach to klocki do wymiany.
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2020 Nie łatwiej po prostu sprawdzić w instrukcji swojego hamulca? Tu masz z SH-M8000
SoloTM Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 1 minutę temu, peter.a napisał: czy 1.5mm. Nie pomyliłeś z tarczą ? Jeśli nie to znaczy, że mu klocki słabo idą
peter.a Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Napisano 25 Czerwca 2020 Na pewno mówił o klockach. Ktoś w komentarzu go poprawił, ale jeden komentarz jeszcze o niczym nie przesądza. Ja mam hamulce Avid DB1 ale niestety do nich manuala nie znalazłem. Znalazłem natomiast do Elxirów i Juicy i tam jest mowa o 0.3mm. Może jeszcze uda mi się znaleźć dokładną instrukcję, ale w każdym razie mam jeszcze spooory zapas. Dzięki za konkretną pomoc!
Blueforce Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 Moje mają ok 1mm i wydaje mi się, że jeszcze by trochę pojeździły. Jaka jest Wasza opinia? Tak, jeszcze dobre, jak sprężynka między nimi zacznie obcierać tarczę to warto zmienić.
cervandes Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 Szajbajk różne rzeczy twierdzi. Czasem ustawia SAG pokrętłem tłumienia powrotu, czasem opowiada o tym, że na jednym łańcuchu zrobił 25000km a jak ktoś robi mniej, to znaczy, że nie czyści napędu. On nie jest autorytetem. Instrukcja (w Shimano) mówi o minimalnej grubości tarczy 1,5mm i minimalnej grubości klocków 0,5mm. Temat uważam za wyczerpany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.