Skocz do zawartości

[hamulce] nie hamują po jeździe w deszczu.

koksu12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam dość irytujący problem z hamulcami w moim ulepie, mianowicie po jeździe w deszczu czy przejeździe przez jakąś kałużę, błoto itp. , jest totalny brak hamulców, w ogóle nie hamują nic a nic, klamka jest twarda a nie hamują.

Hamulce są tarczowe na linkę nie wiem co to za model.

Z przodu tarcza 180mm a z tyłu 160mm.

• Mod Team
Napisano

Prawdopodobnie klocki kiepskiej jakości, możliwe że zastosowane są okładziny żywiczne, które w deszczu nikną w oczach i do tego słabo hamują.

Co to za model zacisku?

• Mod Team
Napisano

Tarcza nie jest zatłuszczona? Wyjmij klocki, sprawdź jak wyglądają okładziny. Jeśli grubość ok to na początek przemyj benzyną ekstrakcyjną, potem przeszlifuj papierem ściernym i to samo zrób z tarczą. Jak to nie pomoże to trzeba szukać dalej.

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

przemyj benzyną ekstrakcyjną

Tylko nie benzyną ekstrakcyjną ...tłusta jest. Ona nadaje się do mycia części ale nie tarcz/kloców w rowerze

IPA lub aceton(uwaga na lakier) albo jakiś odtłuszczacz z motoryzacyjnego

Napisano

Już znalazłem źródło problemu czyli brak klocków.

Patrzę na klocki a tam same gołe błahy zostały.

Teraz pytanie jakie klocki kupić by dobrze hamowały i w deszczu błocie błyskawicznie nie znikały, orginalnie były jakieś czerwone (blachy czerwone)?

• Mod Team
Napisano

Średnio. Powierzchnia tarcia wygląda kiepsko, ma dziwny kształt, firma także nie jest znana.

Rozejrzyj się za klockami EBC, A2Z także robi niezłe komponenty. Do BB5 najwięcej jest organicznych i półmetalicznych. Te drugie także nie powinny być złym wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...