Skocz do zawartości

[licznik] Jaki Licznik rowerowy z gps strava? 2020

weglin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o poradę i pomoc w wyborze z aktualnej oferty liczników. Szukam licznika Rowerowego z gps z możliwością szybkiego eksportu do stravy.Chciałbym aby współpracował z czujnikiem tętna i kadencji (transmisja bluetooth ; ant+). Ważne aby była tez dobra cena do jakość. Mam obecnie garmin fenix 5x niby gps jest ale słabo pokazuje drogę i gorzej już wyszukaniem i pokazaniem i kierowaniem trasą. A ceny czujników do niego kosmiczne (wole drugi sprzęt aby nie rozładowywał zegarka ) ...Proszę  o pomoc 

Napisano

Tradycyjny wybór to między Wahoo Elemnt Bolt a Garminem Edge 530 (830 jeżeli chcesz ekran dotykowy).

https://www.bike-discount.de/en/buy/garmin-edge-530-mtb-bundle-gps-bike-computer-871540 t jest z porządnym uchwytem, czujnikiem prędkości, zgrabną osłoną i pilotem (świetna sprawa).

Czujniki tętna i kadencji to najtańsze z Deca.Czujnik tętna z Deca jest fajny bo tani i można odpiąć pasek do prania.

• Mod Team
Napisano
51 minut temu, weglin napisał:

gorzej już wyszukaniem i pokazaniem i kierowaniem trasą

Jeżeli OP szuka nawigacji z możliwością wyszukiwania adresów to polecanie Bolta albo 530 mija się z celem.

Doprecyzuj czego potrzebujesz...

Poza tym do Fenixa pasują wszystkie czujniki z ANT+/BT, więc ceny czujników są dokładnie takie same jak do każdego innego zegarka/nawigacji

Napisano

Jak najtańszy chodź wątpię abym znalazł coś za 200-300. Patrze tak na max 1000 zł ale to juz chyba przesada.....za licznik i nic nie jest wstanie konkurować z tel z google maps do nawigacji.

Napisano
Teraz, safian napisał:

Jeżeli OP szuka nawigacji z możliwością wyszukiwania adresów to polecanie Bolta albo 530 mija się z celem.

O wyszukiwaniu po adresie nie doczytałem ; ) Edit:  Chyba też nic takiego nie było. 

Teraz, weglin napisał:

nic nie jest wstanie konkurować z tel z google maps do nawigacji.

Po adresie - oczywiście. Nie używałbym do tego celu Licznika rowerowego. Tyle, że to co wrzuciłem to trochę więcej niż liczniki - nie podałeś ceny.

Napisano

W fenixie nawigacja jest tragiczna . Pokazuje jakosc trase lecz nie reaguje jak w tel na moj ruch i nie pokazuje nowej trasy badz powrotu.( nie mówiąc ze pokazuje z opóźnieniem):/

Napisano

Wszystkie podstawowe funkcje + mierzenie kadencji, tętna; łączność ze srava.  Chciałbym aby min.rejestrował ślad gps, najlepiej aby była opcja "nawigowania".  Tylko coś lepszego niż mam w fenixie 5x . Aby po ustawieniu trasy prowadził "aktywnie - tak jak ma to miejsce w google maps " i nie tylko głównymi ulicami.. Cena oczywiście ma znaczenie :) aby nie był w cenie roweru :D

Teraz, FigoiFago napisał:

Jeżeli mapy nie są koniecznością to może EDGE 130 Plus. 

700 zł :P a nie ma nawigacji :P . TO funkcjonalność na poziomie  :P   https://www.decathlon.pl/licznik-gps-bc900-id_8487158.html

Napisano
Teraz, FigoiFago napisał:

No to Edge Explore. Co rozumiesz przez łączność ze Strava? Obsługę segmentów czy to żeby wysyłał aktywności do Stravy?

wysyłał aktywność na profil. Bo chyba kazdy z tych drozszych wspolpracuje ze zwiftem . 

A co sądzicie o produktach firmy Bryton i Lezyne? czy ktoś ma doswiadczenie z nawigacja . W internecie próżno szukać filmuku jak działa np nawigacja w Lezyne mega c :/

Napisano

Witam  a może ktoś ma jakiś sprawdzony i może polecić licznik z zapisem śladu z gps i importem do stravy ? a nie kosztuje miliony tylko tak do 500-600 z czujnikami?

Napisano

Ja mogę polecić Brytona. Mam licznik Raider 310 bez funkcji nawigacyjnych. Bardzo fajny komputerek. Oczywiście za tą cenę trzeba się godzić na pewne kompromisy np.

• Dosyć długa synchronizacja.
  • Raczej słabej jakości aplikacja (funkcjonalność i stabilność)
  • Niektóre f-cje tj zmiana profilu roweru zaszyte są w menu
  • Brak szybkiej kalibracji wysokościomierza barometrycznego (też trzeba klikać w menu)
  • I pewnie jeszcze kilka innych, do których się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadzają

Ale za to bardzo długi czas działania na baterii, całkiem niezła dokładność i koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie. Do tego dochodzi możliwość parowania pasa HR, kadencji, prędkości (przetestowane) i chyba też miernika mocy (nie testowałem) . Na początek naprawdę super.

Napisano
4 minuty temu, grzybu napisał:

Ja mogę polecić Brytona. Mam licznik Raider 310 bez funkcji nawigacyjnych. Bardzo fajny komputerek. Oczywiście za tą cenę trzeba się godzić na pewne kompromisy np.

• Dosyć długa synchronizacja.
  • Raczej słabej jakości aplikacja (funkcjonalność i stabilność)
  • Niektóre f-cje tj zmiana profilu roweru zaszyte są w menu
  • Brak szybkiej kalibracji wysokościomierza barometrycznego (też trzeba klikać w menu)
  • I pewnie jeszcze kilka innych, do których się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadzają

Ale za to bardzo długi czas działania na baterii, całkiem niezła dokładność i koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie. Do tego dochodzi możliwość parowania pasa HR, kadencji, prędkości (przetestowane) i chyba też miernika mocy (nie testowałem) . Na początek naprawdę super.

a masz zestaw z czujnikami ? ile dales za komplet?

Napisano
15 minut temu, grzybu napisał:

koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie.

Taki koszt dla każdego jest nieco inny. 310 to nie jest tani licznik, dla przeciętnego Kowalskiego to i Rider 15 czy 10 będą drogie. To jest ewentualnie tanie w porównaniu z produktami np. Garmina.

Tak swoją droga aplikacja Brytona rzeczywiście jest dość kiepska, a co aktualizacja to coś działa lepiej a coś innego gorzej...

Napisano
Cytat

a masz zestaw z czujnikami ? ile dales za komplet?

Nie pamiętam już, bo to było dosyć dawno. Cały zestaw zamknął się pewnie w 500zł (2x czujnik cad/speed po ok 50zł, HR coś poniżej 100zł i licznik).

Teraz patrzę na ceny, to też niewiele więcej: licznik 100$, magene MHR1 ok 20$; cad/speed ok 15$, razem daje ok 150$. Jeśli nie zależy Ci na dokładnej prędkości chwilowej w lesie to jeden czujnik cad/speed można pominąć. Nie wpływa on na żadne statystyki, tylko na wyświetlanie prędkości chwilowej, która np w lesie jest zaniżana jak jest brana z GPS a nie z koła.

@m0d

No tak, zabrzmiało trochę jakby mnie nie zabolała strata 300zł+
Ale zapewne jakbym zgubił takiego Garmina czy Wahoo, to pewnie bardziej by mi było szkoda i więcej bym stracił

Napisano

a ja myślałem ze licznika za 500 + które są monochromatyczne jak w latach 90 nokia 3310 to juz sa tak wypieszczone ze nie można się do nich przyczepić .

ja narzekam na dotychczasowy licznik Polar Cs500 Cad a teraz na swojego garmin fenix 5 x ( bo wszystko ok ale nawigacja to pomyłka)

Napisano

Ja za 569pln w ubiegłym roku i takich samych wymaganiach: dobra rejestracja trasy, namiastka nawigowania po wgranym śladzie, możliwość podłączenia czujników - i do tego sensowna cena - kupiłem Sigmę Rox 11.0. Do niej czujniki Magene i śmigam tak już drugi rok. Konfigurowalne ekrany, stałe podświetlenie (po włączeniu), bateryjka na naście godzin (może 20?). Garmin byłby dwukrotnie droższy - a czy dwukrotnie lepszy?

Aplikacja Sigmy działa i na PC i na telefonie, ma synchronizację z własną chmurą + automatyczny upload do stravy.

I jestem bardzo z zakupu zadowolony. Maleńki ale ma masę funkcji, kilka ekranów w których samemu się ustawia jakie parametry i jakiej wielkości mają być.

• 1 rok później...
Napisano

Cześć.

Potrzebuję licznika który ogarnie strave i teailforks. Co możecie polecić? Bo mam dość szukania singli z telefonem w ręku:-) musi też mieć kadencjometr i pomiar tętna:) dzięki.  Najlepiej do max 1000 zł:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...