weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o poradę i pomoc w wyborze z aktualnej oferty liczników. Szukam licznika Rowerowego z gps z możliwością szybkiego eksportu do stravy.Chciałbym aby współpracował z czujnikiem tętna i kadencji (transmisja bluetooth ; ant+). Ważne aby była tez dobra cena do jakość. Mam obecnie garmin fenix 5x niby gps jest ale słabo pokazuje drogę i gorzej już wyszukaniem i pokazaniem i kierowaniem trasą. A ceny czujników do niego kosmiczne (wole drugi sprzęt aby nie rozładowywał zegarka ) ...Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Powiedzmy, że rozstrzał cenowy to 400-2000 więc musisz sprecyzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Tradycyjny wybór to między Wahoo Elemnt Bolt a Garminem Edge 530 (830 jeżeli chcesz ekran dotykowy). https://www.bike-discount.de/en/buy/garmin-edge-530-mtb-bundle-gps-bike-computer-871540 t jest z porządnym uchwytem, czujnikiem prędkości, zgrabną osłoną i pilotem (świetna sprawa). Czujniki tętna i kadencji to najtańsze z Deca.Czujnik tętna z Deca jest fajny bo tani i można odpiąć pasek do prania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 51 minut temu, weglin napisał: gorzej już wyszukaniem i pokazaniem i kierowaniem trasą Jeżeli OP szuka nawigacji z możliwością wyszukiwania adresów to polecanie Bolta albo 530 mija się z celem. Doprecyzuj czego potrzebujesz... Poza tym do Fenixa pasują wszystkie czujniki z ANT+/BT, więc ceny czujników są dokładnie takie same jak do każdego innego zegarka/nawigacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Jak najtańszy chodź wątpię abym znalazł coś za 200-300. Patrze tak na max 1000 zł ale to juz chyba przesada.....za licznik i nic nie jest wstanie konkurować z tel z google maps do nawigacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Teraz, safian napisał: Jeżeli OP szuka nawigacji z możliwością wyszukiwania adresów to polecanie Bolta albo 530 mija się z celem. O wyszukiwaniu po adresie nie doczytałem ; ) Edit: Chyba też nic takiego nie było. Teraz, weglin napisał: nic nie jest wstanie konkurować z tel z google maps do nawigacji. Po adresie - oczywiście. Nie używałbym do tego celu Licznika rowerowego. Tyle, że to co wrzuciłem to trochę więcej niż liczniki - nie podałeś ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 W fenixie nawigacja jest tragiczna . Pokazuje jakosc trase lecz nie reaguje jak w tel na moj ruch i nie pokazuje nowej trasy badz powrotu.( nie mówiąc ze pokazuje z opóźnieniem):/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Patrzyłem na bryton aero60 i lezyne mega C. A czy może jest coś tańszego i wartego uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Napisz konkretnie jakich funkcji potrzebujesz, bo nie jesteśmy na forum dla jasnowidzów. Z każdym postem wymagań przybywa a budżet maleje :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Jeżeli mapy nie są koniecznością to może EDGE 130 Plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Wszystkie podstawowe funkcje + mierzenie kadencji, tętna; łączność ze srava. Chciałbym aby min.rejestrował ślad gps, najlepiej aby była opcja "nawigowania". Tylko coś lepszego niż mam w fenixie 5x . Aby po ustawieniu trasy prowadził "aktywnie - tak jak ma to miejsce w google maps " i nie tylko głównymi ulicami.. Cena oczywiście ma znaczenie aby nie był w cenie roweru Teraz, FigoiFago napisał: Jeżeli mapy nie są koniecznością to może EDGE 130 Plus. 700 zł a nie ma nawigacji . TO funkcjonalność na poziomie https://www.decathlon.pl/licznik-gps-bc900-id_8487158.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 No to Edge Explore. Co rozumiesz przez łączność ze Strava? Obsługę segmentów czy to żeby wysyłał aktywności do Stravy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Teraz, FigoiFago napisał: No to Edge Explore. Co rozumiesz przez łączność ze Strava? Obsługę segmentów czy to żeby wysyłał aktywności do Stravy? wysyłał aktywność na profil. Bo chyba kazdy z tych drozszych wspolpracuje ze zwiftem . A co sądzicie o produktach firmy Bryton i Lezyne? czy ktoś ma doswiadczenie z nawigacja . W internecie próżno szukać filmuku jak działa np nawigacja w Lezyne mega c :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam a może ktoś ma jakiś sprawdzony i może polecić licznik z zapisem śladu z gps i importem do stravy ? a nie kosztuje miliony tylko tak do 500-600 z czujnikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Ja mogę polecić Brytona. Mam licznik Raider 310 bez funkcji nawigacyjnych. Bardzo fajny komputerek. Oczywiście za tą cenę trzeba się godzić na pewne kompromisy np. Dosyć długa synchronizacja. Raczej słabej jakości aplikacja (funkcjonalność i stabilność) Niektóre f-cje tj zmiana profilu roweru zaszyte są w menu Brak szybkiej kalibracji wysokościomierza barometrycznego (też trzeba klikać w menu) I pewnie jeszcze kilka innych, do których się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadzają Ale za to bardzo długi czas działania na baterii, całkiem niezła dokładność i koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie. Do tego dochodzi możliwość parowania pasa HR, kadencji, prędkości (przetestowane) i chyba też miernika mocy (nie testowałem) . Na początek naprawdę super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 4 minuty temu, grzybu napisał: Ja mogę polecić Brytona. Mam licznik Raider 310 bez funkcji nawigacyjnych. Bardzo fajny komputerek. Oczywiście za tą cenę trzeba się godzić na pewne kompromisy np. Dosyć długa synchronizacja. Raczej słabej jakości aplikacja (funkcjonalność i stabilność) Niektóre f-cje tj zmiana profilu roweru zaszyte są w menu Brak szybkiej kalibracji wysokościomierza barometrycznego (też trzeba klikać w menu) I pewnie jeszcze kilka innych, do których się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadzają Ale za to bardzo długi czas działania na baterii, całkiem niezła dokładność i koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie. Do tego dochodzi możliwość parowania pasa HR, kadencji, prędkości (przetestowane) i chyba też miernika mocy (nie testowałem) . Na początek naprawdę super. a masz zestaw z czujnikami ? ile dales za komplet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 15 minut temu, grzybu napisał: koszt licznika, dzięki któremu nie jest szkoda jeśli licznik się uszkodzi/zginie. Taki koszt dla każdego jest nieco inny. 310 to nie jest tani licznik, dla przeciętnego Kowalskiego to i Rider 15 czy 10 będą drogie. To jest ewentualnie tanie w porównaniu z produktami np. Garmina. Tak swoją droga aplikacja Brytona rzeczywiście jest dość kiepska, a co aktualizacja to coś działa lepiej a coś innego gorzej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Cytat a masz zestaw z czujnikami ? ile dales za komplet? Nie pamiętam już, bo to było dosyć dawno. Cały zestaw zamknął się pewnie w 500zł (2x czujnik cad/speed po ok 50zł, HR coś poniżej 100zł i licznik). Teraz patrzę na ceny, to też niewiele więcej: licznik 100$, magene MHR1 ok 20$; cad/speed ok 15$, razem daje ok 150$. Jeśli nie zależy Ci na dokładnej prędkości chwilowej w lesie to jeden czujnik cad/speed można pominąć. Nie wpływa on na żadne statystyki, tylko na wyświetlanie prędkości chwilowej, która np w lesie jest zaniżana jak jest brana z GPS a nie z koła. @m0d No tak, zabrzmiało trochę jakby mnie nie zabolała strata 300zł+ Ale zapewne jakbym zgubił takiego Garmina czy Wahoo, to pewnie bardziej by mi było szkoda i więcej bym stracił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weglin Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 a ja myślałem ze licznika za 500 + które są monochromatyczne jak w latach 90 nokia 3310 to juz sa tak wypieszczone ze nie można się do nich przyczepić . ja narzekam na dotychczasowy licznik Polar Cs500 Cad a teraz na swojego garmin fenix 5 x ( bo wszystko ok ale nawigacja to pomyłka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Ja za 569pln w ubiegłym roku i takich samych wymaganiach: dobra rejestracja trasy, namiastka nawigowania po wgranym śladzie, możliwość podłączenia czujników - i do tego sensowna cena - kupiłem Sigmę Rox 11.0. Do niej czujniki Magene i śmigam tak już drugi rok. Konfigurowalne ekrany, stałe podświetlenie (po włączeniu), bateryjka na naście godzin (może 20?). Garmin byłby dwukrotnie droższy - a czy dwukrotnie lepszy? Aplikacja Sigmy działa i na PC i na telefonie, ma synchronizację z własną chmurą + automatyczny upload do stravy. I jestem bardzo z zakupu zadowolony. Maleńki ale ma masę funkcji, kilka ekranów w których samemu się ustawia jakie parametry i jakiej wielkości mają być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prozaczek Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Cześć. Potrzebuję licznika który ogarnie strave i teailforks. Co możecie polecić? Bo mam dość szukania singli z telefonem w ręku:-) musi też mieć kadencjometr i pomiar tętna:) dzięki. Najlepiej do max 1000 zł:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.