Skocz do zawartości

[Widelec] Jaki widelec sztywny wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Noszę się z zamiarem upgrade'u mojego starego roweru Kross Hexagon v3. Jest w nim aktualnie zamontowany strasznie badziewny amortyzator. Rower będzie wykorzystywany głównie w mieście i czasami również wycieczkowo, ale głównie asfalt + lekki teren. Zastanawiałem się na początku nad zakupem używanego amortyzatora, ale dochodzę do wniosku, że nie chcę do tego roweru dokładać nie wiadomo ile kasy, a taki sztywniak byłby fajnym eksperymentem. W rowerze aktualnie są zamontowane hamulce V-brake. 

Rozważam dwie opcje: 

Zakup czegoś pokroju Mosso M5 + nowe koła + opony + hamulce tarczowe + napęd 1x10 + nowy lakier ;) 

ew. opcja budżet widelec jak w linku poniżej lub coś podobnego: 

https://allegro.pl/oferta/widelec-mtb-do-kol-26-gwint-1-stalowy-6273894021

Zostają hamulce vbrake i obecne koła, a do tego dokładam jakieś fajne oponki i lakieruje rower. Tylko pytanie mam odnośnie tego widelca stalowego. Czy jest sens w to iść? Głównie zastanawiam się nad bezpieczeństwem. Cena wydaje się być podejrzanie niska. Waga myślę, że jest do zaakceptowania bo waży 1kg a to i tak mało. Rama mojego roweru jest aluminiowa. 

Pozdrawiam
Piotr

Napisano
Teraz, peter.a napisał:

Tylko pytanie mam odnośnie tego widelca stalowego. Czy jest sens w to iść?

A masz widelec ze sterówką 1" w tym hexagonie?

Oprócz widelców Mosso, masz też podobne aluminiowe Force. Zwykle były tańsze, są też wersje z piwotami. Druga sprawa - sprawdź wymiar a2c obecnego widelca i dobierz sztywny o jak najbardziej zbliżonym wymiarze lub nieco dłuższy. Ja np. jeździłem z widelcem pod koło 28/29" w ramie pod 26" bo gros widelców określonych jako "pod 26" jest po prostu za krótkie.

Napisano

Hej, 

Dzięki za odzew. W sumie jeśli chodzi o rozmiar i rodzaj sterówki to nie sprawdzałem jeszcze tego dokładnie. Na razie rozglądam się poglądowo. Przed ostatecznym zakupem zmierzę wszystko jak trzeba. Zastanawiam się tylko czy te widelce stalowe za ok. 50-100 zl są cokolwiek warte. :) 

Pozdrawiam
Piotr 

Napisano

A biorąc pod uwagę, że czasami lubię sobie zeskoczyć z jakiegoś większego krawężnika? ;) Chociaż zdaje sobie sprawę, że pewnie ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie ile taki amor wytrzyma. Może po prostu kupię coś lepszego na dłuższy okres czasu. 

Napisano

Zależy ile ważysz i ile cm ma ten krawężnik, ale jak chcesz jeździć w ostrzejszy sposób, to w istocie bezpieczniej coś lepszego brać. W końcu to przedni wideł a dentysta drogi... ;)

Napisano

https://allegro.pl/oferta/widelec-mtb-villiger-hi-ten-26-28-6mm-t69-8875036476

https://allegro.pl/oferta/widelec-accent-mtb-26-1-gwint-czarny-7657092632

Coś takiego jeszcze znalazłem. Tylko muszę wymiary posprawdzać. 

Ciężko dokładnie określić w cm, ale tak max 30cm myślę ;) Mam jeszcze rower Enduro i na nim głównie zaspokajam swoje potrzeby na ostrzejszą jazdę. Muszę jeszcze dokupić sztycę regulowaną i komplet nowych opon dlatego w kontekście tego rowerku zastanawiam się nad jakimś kompromisem. To ma być taki zapasowy na wycieczkowanie i jazdę po mieście w głównej mierze bo do tego niestety Endurak się średnio nadaje. :/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Też szukam widelca sztywnego, zmieniań suntour nrx d,rl air. Koła 28"

I widzę tylko Mosso M5E(AC 46), Force MTB 29"(AC 47,5). Znacie słyszeliście o czymś jeszcze? Maks 400zł full alu.jakie marki?

Jeżeli chodzi o dostępność Mosso. Mam info z dzisiaj

Cytat

Sklep@mossopolska.pl

Witam.
Czekamy na dostawę, towar jest w drodze, mam nadzieję że dotrze do nas wkrótce.
Nie podam dokładnego terminu, ponieważ czekamy dość długo, w normalnych okolicznościach towar od wysyłki był u nas ok. tydzień czasu, teraz już ponad miesiąc jest w dostawie.
Dam Panu znać jak widelce będą na stanie.
Pozdrawiam.
Przemysław Górniak

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkim trzeba szukać widelca z podobną wysokością co obecny amortyzator. W przeciwnym razie można skopać geometrię.

Nie myśleliście nad jakimś tanim karbonem z Chin?

Napisano

Boguś niezbyt pomocna odpowiedź, to już wiadome że AC wymiar jest tutaj kluczowy. Ja mam około 51 maks ale zawsze blokuje sobie na 46-47 amor i tak jeżdżę.

Czy znasz jakies marki? Wszystkie sklepy online są wybrakowane jakieś, mało tego na rynku PL. Przeglądałem AliExpress I zawsze przeglądam opinie i stwierdzam że tam nie ma kontroli jakości.

• Mod Team
Napisano

Jeśli chodzi o karbon z Chin to ludzie generalnie chwalą Tossek (około 260 zł) i BXT (około 360 zł) oczywiście wszystko także zależne od wersji osi i rury sterowej.

Z rozsądnych cenowo alu to wspomniany Accent i Mosso, aczkolwiek moim zdaniem są za niskie do koła 28/29 cali, bo są zbyt niskie (Accent 45 cm...).

Napisano

Jest jeszcze firma RST (Rigid Fork 26" 1,1/8" PM/ V-brake) i XLC. Jest tego sporo, ale ceny są z kosmosu biorąc pod uwagę, że "uginacze" są tańsze, a taki sztywniak jest po prostu goły, ale cóż... Im mniej materiału, tym cena wyższa.
Można też przemyśleć opcję z tanim amortyzatorem z blokadą. Po zablokowaniu można z takim amortyzatorem jakoś żyć i wyjdzie to 2x taniej od widelca stalowego...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zamontowałem tego Cube i zeszło 1,3kg :)

Widelec full karbon ważył 600g bo mtb solidny i długi AC48. Więc czarnulka ma 11kg równo teraz. Zrezygnowałem kupować na Ali widelce.

pzdr.

IMG_20200811_170135_compress70.jpg

IMG_20200811_135918_compress76.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...