przemorski Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Dzień dobry wszystkim To mój pierwszy post na forum dlatego z góry proszę o trochę wyrozumiałości. Do tej pory jeździłem na rowerze typowo miejskim - holender multicycle. 1x6, lekka alu rama, żadnych bajerów. Jednak doszedłem do wniosku, że potrzebuje lepszego roweru nadającego się zarówno do miasta jak i na wyjazdy poza. Z warunków jakie sobie postawiłem to przede wszystkim jak najlżejsza waga (max 14,5kg), sztywny widelec, osprzęt cokolwiek wyżej niż Tourney no i w miarę wyprostowana pozycja więc kupowanie Crossa i przerabianie na trekking odpada. Po spędzeniu mnóstwa czasu doszedłem do wniosku, że warunki spełniają tylko 2: 1. Superlite 24 Gent - 3054zł http://rowerysensa.pl/produkt/superlite-24-gent/ 2. Superlite v27 Gent - 3793zł http://rowerysensa.pl/produkt/superlite-v27-gent/ No i teraz mam pytanie o różnice pomiędzy tymi modelami. Czy wg Was ktoś kto jeździ glownie do pracy, weekendowo i czasem z sakwami powinien dopłacić do droższego modelu ? Preferuje jazdę po asfalcie (drogi gruntowe i polne tylko w dobrym stanie i bez szaleństw). Różnice jakie widzę, i które mnie najbardziej interesują to: 1. Alu 7005 (nie tappered) vs 6066 (tappered) - czy lepsza jest rama 7005 czy 6066 ? (Tapered wiem, że zwężany i przyszlosciowy, ale np nie planuje zmieniać sztywnego widelca na amortyzatory). 2. Widelec carbon vs full carbon (na czym polega różnica pomiędzy full a zwykłym ?) 3. Grupa sprzętowa Acera vs Alivia (przód) i Deore (tył) - czy przy moim stylu jazdy zauważę w ogóle jakąś różnicę ? 4. Opony Schwalbe Delta Cruiser vs Road Cruiser - na czym polega różnica ? 5. No i różnice w oświetleniu, obręczy kół, kierownicy. Jak sądzicie - czy dla zwykłego użytkownikajednośladu dodatkowa dopłatą będzie zauważalna i warto zainwestować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi