Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Sachs spectra s7 nie przerzuca

adrusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Rower z napędem Sachs spectro s7. Stał z dwa lata nieużywany teraz wyciągnięty i jest problem z przełączeniem biegów. Biegi 7,6 i 5 przełącza bez problemu ale 4 do 1 nie reaguje tylko tyrkocze i z tego co widziałem przy manetce luzyje się pancerz jakby nie cofała się linka przy dolnych biegach. Może coś się zastało w piascie lub automacie? Pierwszy raz mam styczność z taka piastą i może ktoś doradzi co sprawdzić ewentualnie naprawić. 

Dziekuje i pozdrawiam 

Napisano

Może olej z syfem pozaklejał bebechy. Wyjmij środek i wymocz w benzynie, potem poskładaj, zalej olejem do piast i zobacz czy pomogło. Czasem pomaga. Jednemu nexusowi7 przywróciłem tak biegi. 

Napisano

Gdzieś jest dostępna instrukcja do tych piast? Smar kupiłem shimano do piast wielobiegowych ale olej do moczenia to z 250zl i średnio opyla się kupować do jednej piasty. Czymś nożna zastąpić olej do kąpieli? 

Napisano

Jeszcze zdejmę ten aparat z oski sprawdzę czy od pracuje poprawnie. Jak te dwa wodziki muszą być poprawnie wysunięte?

A co do zalania olejem to jak to zrobić bo widziałem, że nexusy w oleju moczyli i smarowali łożyska białym smarem i skręcali ale ten olej mega kosztował 

Napisano

A dobrze jest ustawiony? Jakiego masz Clickboxa - ten mechanizm przy tylnej piascie - zrób zdjęcie. 

Mam Spectro7 i działa dobrze. Podstawa to włączyć 4 bieg i ustawić na Clickboxie tak żeby czerwona "nakrętka" w środku zgadzala się z linia na Clickboxie. Zrób zdjęcie od góry Clickboxa na 4 biegu. 

Chyba, że masz jeszcze starszy model.... 

Napisano
8 godzin temu, cienkun napisał:

No w benzynie wymocz. 

Gdzieś w necie. Google szukajka. 

Do czyszczenia świetnie nadaje się również spray-otłuszczacz z Decathlonu. Duża puszka, ładnie czyści.

Żeby zabrać się za czyszczenie piasty wielobiegowej polecam wpierw poszukać instrukcji w pdf i obejrzeć filmy na YouTube. Mam 2 piasty, jedna działa wyśmienicie, druga już nie bo w trakcie czyszczenia zgubiłem malutka część. A teraz trudno takie dostać...

Ale wpierw prawidłowe ustawienie Clickboxa i sprawdzenie czy to nie jest problem podstawowy.

Napisano

Chyba mam przyczynę. Czerwony plastik jest ułamany i tamta część zablokowała ten mechanizm. Rozkręciłem clicboxa żeby wyjść go. Niestety sprężyna rozwinęła się.. Wie ktoś jak to poprawnie złożyć?

Widziki tak z piasty są wysunięte i działają 

Screenshot_20200622_105516.jpg

Screenshot_20200622_105505.jpg

Napisano

To rower na złom  nowy clicbox 190zl. Także nie ma sensu. 

Chyba że ktoś ma namiar na coś tańszego lub od czego dopasować 

Sram s7 i Sachs s7 można clickboxy stosować zamiennie? 

Napisano

Jako ostatnią szansę kupiłem dwuskładnikowy klej do plastiku. Skleiłem, złożyłem i o dziwo przełącza biegi.. 

Musiałem wymienić jeszcze linkę i po rozkręceniu manetki wypadla taka blaszka, włożyłem skręciłem ale wydaje mi się, że wskazania biegów nie są jak wcześniej. Wie ktoś jak ta blaszka powinna być włożona? 

Screenshot_20200623_010455.jpg

Napisano
44 minuty temu, adrusek napisał:

Jako ostatnią szansę kupiłem dwuskładnikowy klej do plastiku. Skleiłem, złożyłem i o dziwo przełącza biegi.. 

Musiałem wymienić jeszcze linkę i po rozkręceniu manetki wypadla taka blaszka, włożyłem skręciłem ale wydaje mi się, że wskazania biegów nie są jak wcześniej. Wie ktoś jak ta blaszka powinna być włożona? 

Screenshot_20200623_010455.jpg

A jak wygląda ta blaszka, jakieś zdjecie?

Napisano
W dniu 22.06.2020 o 00:45, adrusek napisał:

Gdzieś jest dostępna instrukcja do tych piast? Smar kupiłem shimano do piast wielobiegowych ale olej do moczenia to z 250zl i średnio opyla się kupować do jednej piasty. Czymś nożna zastąpić olej do kąpieli? 

Smar EP-1 lub EPX-1 i kąpiel w oleju do skrzyń automatycznych albo smar EP-0 lub EPX-0 i bez kąpieli w oleju.

Żeby się z tym bardzo nie dziabdziać, to na stacji paliw kupić litr benzyny, zanurzyć całą piastę w benzynie, potem przeczyścić pędzlem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...