Kklaudia.sieczka Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Witam, mam rower rockinder st 540, jak ustawić miękkość amortyzatora? Na filmikach yt są pokazane powietrzne z pompką. U mnie jest pokrętło po lewej stronie, ale jak miałam odkręcone na całkowitą miękkość to wsiadając już robi się ugięty, i nie wiem czy na takim ugietym powinno się jeździć? Czy powinien być bardziej sztywny? Pozdrawiam
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 To musiały być rowery ze zmienionym amortyzatorem, domyślnie ma on widelec sprężynowy. I tak naprawdę nie regulujesz tam "miękkości" ale ugięcie wstępne sprężyny, czyli właśnie to ile się ugnie podczas wsiadania. Na pracę amortyzatora to ugięcie wstępne nie ma wpływu.
WaGiant Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Nie do końca się zgodzę . Jeśli ustawimy większy sag to amor musi być bardziej miękki i w czasie jazdy też taki będzie . Inna sprawa że w marnych sprężynowcach ta regulacja często niewiele daje . Tak czy siak ugięcie wstępne powinnaś ustawić na ok 15, max 20% skoku amora . Czyli zakładasz gumkę na górne golenie i mierzysz ile cm ugnie się jak spokojnie siedzisz na rowerze . Przyda się pomoc drugiej osoby albo odrobina cierpliwości i kilka prób .
Kklaudia.sieczka Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Czyli ustawiam na maks miękkie, zakładam gumkę, wsiadam i sprawdzam na ile się ugnie zaznaczając gumką, i na tyle ustawiam miękkość? Bo jak miałam całkiem odkręcone na minus, no to od razu klapło jak wsiadłam, ważę 54kg i miałam wrażenie, że na ugietym amory jeździłam, trochę podkręciłam na sztywno i lepiej się jechało
Kklaudia.sieczka Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Sprawdziłam gumką, zresztą delikatny odcień został na lagach 2,5 cm. Wzielam od całkowitej miękkości, trochę na plus odkręciłam, żeby dalej się nie uginało ponad te 2,5 cm.
Galvatron Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Ten amortyzator ma skok 100mm, więc ugięcie wstępne (SAG) powinno być w zakresie 15-20% (tutaj 15-20mm), ale tak naprawdę, to trzeba ustawić widelec tak, żeby Ci się dobrze jeździło. 7 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Na pracę amortyzatora to ugięcie wstępne nie ma wpływu. Ugięcie wstępne decyduje o tym jak miękka lub twarda jest sprężyna, a tym samym o czułości amortyzatora. Za dużo - amortyzator dobija na byle czym, ostro nurkuje przy hamowaniu, łatwiej zahaczyć pedałami o podłoże. Za mało - amortyzator słabo wybiera małe i średnie nierówności, przez co cierpią ręce.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2020 Ja tam jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju "bujaków" - amor mam ustawiony dość sztywno, bo w niewymagającym terenie nie ugina się więcej niż na 30 -40% skoku, i dobrze mi z tym ( po prostu nie można siedzieć jak worek ziemniaków, i ręce też muszą trochę popracować - w miarę możliwości nie powinny być za bardzo spięte, a lekko ugięte, i przygotowane na wybieranie nierówności, czyli też muszą trochę popompować + podnosimy tyłek i jedziemy dalej ).
Kklaudia.sieczka Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedzi Ustawilam tak troszkę bardziej sztywno, i myślę, że będzie ok, tymbardziej, że po padołach nie jeżdżę bo szkoda mi tylnego zawieszenia. Ugina się na do 3cm . Jak wsiadam to już nie robi się "klap" jak wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.