DzikiKoziol Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Rozglądam się za wytrzymałą obręczą do trekkinga i dobrymi szprychami do niej. 90 kg żywej wagi, staram się uważać na krawężniki, pilnować ciśnienia, ale co jakiś czas muszę regulować v-braki. Rozglądam się za dobrą obręczą i dobrymi szprychami. W jakie marki celować i ile cebulionów szykować. Co chciałbym mieć? Zauważalnie większą wytrzymałość od tego co można kupić z gotowym, nowym rowerem w sklepie rowerowym.
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Obręcz np. DT 535, albo jakiś Alexrims, do tego jakieś niecieniowane szprychy, np. Sapim Leader, do tego ktoś ogarnięty kto poskłada to w całość, to też ważne.
DzikiKoziol Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 Koło będzie zaplatane w serwisie, ja nie mam o tym pojęcia. Chcę mieć rozeznanie, o co cho na rynku.
Remigiusz1978 Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Ja z własnego doświadczenia polecę Alexrims DH19, 36H, oczkowane, ciut tańsze od DT535. Są ze mną od trzech lat, nia mam żadnych uwag do nich. Pozdrawiam.
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 @DzikiKoziol no to sprawa prosta - obręcz w okolicach stówki, szprychy różnie, od złotówki do dwóch, i tutaj już w zależności od miejsca mogą to złożyć na szprychach Pillar, Sapim, CN Spoke, to już bez znaczenia, byle była to dobra szprycha. Nyple zwykle w pakiecie. Robocizna to koło 40 złotych. I masz koło
DzikiKoziol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Czy do koła "28 jest jakaś "dedykowana" długość szprych, czy trzeba to jakoś obliczać?
cienkun Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Obliczasz używając programu: np https://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych
DzikiKoziol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Na Swaroga, tak myślałem, jeśli się zdecyduję, to kupię obręcz, a kołodziejowi podam firmę z jakiej chcę szprychy. Edit: 32 czy 36 szprych? Jest różnica?
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Potrzebujesz piasty i obręczy, na ich podstawie wylicza się długość szprych. Większej różnicy nie ma, może pod jakieś wielkie obciążenia czy sakwy dałbym 36 szprych ale tak 32 spokojnie sobie radzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.