Skocz do zawartości

[manetka] M8000 manetka 11s do kasety 10s

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam kasetę 10 rzędową z przerzutką tylną M6000 i manetką M6000. Chciałbym założyć manetkę M8000 (11s).  W kompendium na forum znalazłem informację, że nie zadziała. Natomiast w sieci znalazłem taki oto poradnik:

Shimano 11 speed shifters with 10 speed

Ktoś to praktykował i mógłby potwierdzić? Zależy mi na manetce XT, ale nie chcę jeszcze wymieniać kasety

Kiedyś na zimę do m8000 założyłem kasetę 10sp 11-36 oczywiście najwyższy bieg ograniczyłem na zakresie. Działało dokładnie tak samo jak z kasetą 11. Już nie pamiętam dokładnie bo to lata temu było ale coś mi po głowie chodzi, że kaseta 11sp u shimano była szersza od 10 sp o dokładnie 1 bieg który był wysunięty na szprychy - mogę się mylić.

Tylko ja miałem manetkę 11 sp.

• 1 rok później...
W dniu 19.06.2020 o 14:31, Lawstorant napisał:

Jeżeli chcesz XT do 10sp to szukaj XT M780

Cały czas chodzi mi ten temat po głowie. Tylko jak tanio pożenić i spec b z II? Adaptery są droższe niż sama manetka . Mam klamki M8000. Manetki z wyświetlaczem nie chcę.

Nie piszę o pokrywach z mocowaniem tylko o zaślepkach monitorów...https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-case-cover-sl-m780-right-51493

Manetkę musisz mieć na obejmę. 

Można też znaleźć adaptery pozwalające na montaż manetek i-spec B do klamek wspierających i-spec 2. Np. ProblemSolvera ReMatch 1.1 

W dniu 19.06.2020 o 13:36, Dokumosa napisał:

Będzie działać byle jak (jak za czasów przerzutek bez ideksacji ;)).

Nie posłuchałem ... Zamówiłem M8000, założyłem i działa, przynajmniej na sucho nie mam żadnych zastrzeżeń :)

Jestem w szoku jak twardo klika M8000 w porównaniu do M6000. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...