hawkeye Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Cześć, Mam kasetę 10 rzędową z przerzutką tylną M6000 i manetką M6000. Chciałbym założyć manetkę M8000 (11s). W kompendium na forum znalazłem informację, że nie zadziała. Natomiast w sieci znalazłem taki oto poradnik: Shimano 11 speed shifters with 10 speed Ktoś to praktykował i mógłby potwierdzić? Zależy mi na manetce XT, ale nie chcę jeszcze wymieniać kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Będzie działać byle jak (jak za czasów przerzutek bez ideksacji ). Jak kupujesz manetkę XT oczekujesz raczej precyzji . W takiej kombinacji jej nie spotkasz. Wypadałoby zmienić też kasetę i łańcuch (mogą pojawić się dodatkowe ograniczenia dot. przerzutek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Jeżeli chcesz XT do 10sp to szukaj XT M780 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Tylko, że moją motywacją był I SPEC II i przyszłościowo 11s kaseta No nic będę musiał jednocześnie zmienić kasetę, łańcuch, manetkę i przerzutkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Kiedyś na zimę do m8000 założyłem kasetę 10sp 11-36 oczywiście najwyższy bieg ograniczyłem na zakresie. Działało dokładnie tak samo jak z kasetą 11. Już nie pamiętam dokładnie bo to lata temu było ale coś mi po głowie chodzi, że kaseta 11sp u shimano była szersza od 10 sp o dokładnie 1 bieg który był wysunięty na szprychy - mogę się mylić. Tylko ja miałem manetkę 11 sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Tak, kaseta jest szersza ale jednak troszeczkę ciaśniej upakowali zębatki. Jak pisał Dokumosa, będzie działać co najwyżej miernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 W dniu 19.06.2020 o 14:31, Lawstorant napisał: Jeżeli chcesz XT do 10sp to szukaj XT M780 Cały czas chodzi mi ten temat po głowie. Tylko jak tanio pożenić i spec b z II? Adaptery są droższe niż sama manetka . Mam klamki M8000. Manetki z wyświetlaczem nie chcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Nie ma sensu żenić różnych i-spec. Lepiej kupić manetkę na obejmę i zaślepkę zamiast monitorka (zaślepki to groszowe sprawy a w pudełkowych sl-m780 były w komplecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Widziałem w sprzedaży pokrywy do tej manetki ale to były kwoty rzędu 60-70 zł. 😕 Mało też jest ofert na prawą manetkę. Jest dużo lewych i trochę kompletów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Nie piszę o pokrywach z mocowaniem tylko o zaślepkach monitorów...https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-case-cover-sl-m780-right-51493 Manetkę musisz mieć na obejmę. Można też znaleźć adaptery pozwalające na montaż manetek i-spec B do klamek wspierających i-spec 2. Np. ProblemSolvera ReMatch 1.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 W dniu 19.06.2020 o 13:36, Dokumosa napisał: Będzie działać byle jak (jak za czasów przerzutek bez ideksacji ). Nie posłuchałem ... Zamówiłem M8000, założyłem i działa, przynajmniej na sucho nie mam żadnych zastrzeżeń Jestem w szoku jak twardo klika M8000 w porównaniu do M6000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.