Jakubek89 Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Cześć, w akcie desperacji postanowiłem zwrócić się do Was z problemem jaki notorycznie pojawia sie w moim rowerze. Rower to Romert rambler 29er 5.0: https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/romet/31368/rambler_29er_r_line_5_0 od bardzo długiego czasu w rowerze mam problem z tylnim hamulcem tarczowym. Po pierwsze jest nieefektywny ( jadąc nie mogę zblokować koła) a po drugie przy dohamowywaniu mega piszczą. Kiedyś się za to wziąłem i wyminiłem tarcze i od razu klocki oraz odpowietrzyłem hamulec..było super do pierwszej jazdy po mokrej nawierzchni ( zaraz po deszczu). Co więcej, nie wiem czemu, ale to zjawisko występuje także po tym jak rower sobie stoi w sezonie zimowym w domu. Nie mam pojęcia co sprawdzić, co przetestować;/...czyszczenie za dużo nie daje....może chwile jest lepiej, ale na drugi dzień znowu piszczą. Wymienię klocki i dokładnie (Brake cleaneerem) przeczyszczę tarcze....jest ok...po czym po paru dniach znowu to samo. Tarczę wymieniałem na taką samą, więc mam Shimano SM-RT64 160mm klocki też shimano, do tego klocki G01S (żywiczne). Będę wdzięczny za podpowiedzi i krótkie info w jaki sposób je weryfikować... dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Zdejmij zaciski i bez czyszczenia sprawdź palcem czy przypadkiem nie masz jakiegoś lekkiego wycieku. Może coś stało się z uszczelką. To dziwne żeby tak często zdarzało ci się zabrudzić tarcze jakimś syfem żeby piszczały i przestawały hamować. Oczywiście po czyszczeniu docierasz prawidłowo klocki? Sam używam żywic Shimano na tyle i nie mam problemów z hamowaniem. Na mokro piszczą trochę jak sygnał lokomotywy, ale po chwili hamowania to ustaje nie wpływając na moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Miałem to samo z przednim. Klamka była trochę gumowa, odpowietrzanie nic nie dało. Zmieniłem na XT i przeszło : ) Wiem, że to głupio brzmi ale kilkukrotna zmiana tarcz, klocków i walka z tym wszystkim więcej mnie kosztowała niż porządny hamulec. SLX-y podobno też nie gorsze, zapolowałbym na nowy lub zdjęty z nowego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.