Skocz do zawartości

[rower trail] szukam roweru - wasze opinie

detrevnikcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć
Szukam roweru trailowego do jazdy  po terenie (zjazdy,podjazdy, kamienie, błoto,) i od czasu do czasu na jakąś dłuższą przejażdżkę po drodze asfaltowej/szutrowej.
Na tą chwile jestem zainteresowany tymi rowerami:
NS bikes eccentric lite 
NS bike eccentric djambo 
Marin san quentin
Marin nail trail 6
Proszę bardzo o opinie   tych którzy posiadają te rowery , relacje z jazdy, awaryjność, komfort jazdy, wady i zalety. 
Jeśli macie inne traile z tej półki cenowej (4000-6000) też poprosze o model.
    Pozdrawiam

Napisano

Koło 29, czyli NS Eccentric Lite i Marin Nail Trial. Wg. mnie najciekawsze pod względem uniwersalności. 

Marinem jeżdżę, jest trochę lepiej wyposażony od 6. Bardzo fajny sprzęt, można się na nim pobawić, a z lzejszymi oponami mamy całkiem niezłego XCka.

Napisano

Pseudo-amortyzator XCM w Eccentri Lite 2 to nieporozumienie do takich zastosowań.

Celuj raczej w coś takiego:

https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-1

https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-0

Przede wszystkim masz widelec z goleniami 34mm, a nie 32mm, co zapewnia lepszą sztywność przy większym skoku.

Ewentualnie w San Quentina 3, ale to kompletnie inny typ roweru.

Napisano
W dniu 18.06.2020 o 18:13, detrevnikcin napisał:

Szukam roweru trailowego do jazdy  po terenie (zjazdy,podjazdy, kamienie, błoto,) i od czasu do czasu na jakąś dłuższą przejażdżkę po drodze asfaltowej/szutrowej.

A właściwie co to za teren - jakie te zjazdy i podjazdy ? To góry ? Pytam bo czy to na pewno musi być ścieżkowiec ? Bo do takich zastosowań kupuje się XC. Teraz główki sie w XC spłaszczyły do 68,5. To takie zjazdy, że bez myk-myka nie da rady ?

Napisano

Na obecnym rowerze bez myk-myka jest bardzo ciężko (rower crossowy) 
Mieszkam w małopolsce  60km od Bielska , ogólnie bardzo dużo kamieni, dość strome góry. Myślałem nad xc ale może być niewystarczający w tym terenie.

Ale dalej mam dylemat między xc a trailem. 
Co jakiś czas chciałbym sie wybrać na jakieś singletracki i pewnie jakieś starty w amatorskich zawodach.
                                           Pozdrawiam

Napisano

Hmmm ... to faktycznie. Trail powinien mieć myk-myka, progresywną geometrię, solidny amortyzator, hamulce a to już daje konkretne ceny. Z używkami zawsze na dwoje babka wróżyła. Kiedyś byłem pod mocnym wrażeniem https://www.goride.pl/trail/kross-pure-trail-2017?gclid=EAIaIQobChMI5YHD1NiO6gIViqsYCh0EsAodEAQYBCABEgJFevD_BwE . Lekki nie jest ale ceny lekkich traili to kosmos. 

Na zawodach ludzie jeżdżą w XC - nawet w Beskidach ale zjazdy na XC to faktycznie wyzwanie dla przeciętnego rowerzysty :( Ja bym myślał o jakimś Rockriderze i dołożył myk-myka ewentualnie patrzył na polskich producentów ścieżkowców wrzucanych w tym wątku. RR ma przynajmniej mocne koła i dożywotnią gwarancję na ramę ale ścieżkowcem nie jest. Bo naprawdę ścieżkowiec powinien być fulem :( A to się robi już inny poziom cenowy.

Napisano

Do rockridera mam jakieś negatywne nastawienie. Ale w zasadzie mógłbym pomyślec nad xc, ale jak już to taki który się nie rozpadnie na pierwszym lepszym zjeździe 

Napisano

Myślę, że Kellys Gate Ci się nie rozpadnie - ma nieco przyciężką ale pancerną ramę. Mykmyka trzeba by dokupić :( No, ale na zjazdy płaska główka i większy skok to jednak co innego. Popatrz na tego PureTraila - dobra stal i Reba.

Napisano

Podczas tych poszukiwań krąży mi po głowie opcja złożenia sobie samemu. Tylko nie wiem czy się zmieszcze w 3000
Składałbym zapewne z używanych części.
Pozdrawiam

Napisano

Przejedź się na tym RR i Gate, zobacz czy Ci pasuje geometria. To jest najważniejsze. Dobre ścieżkowce są droższe, wolniejsze na asfalcie. 

Możesz polować na używki ale  to albo trzeba się znać albo mieć kogoś kto się zna. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...