detrevnikcin Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Cześć Szukam roweru trailowego do jazdy po terenie (zjazdy,podjazdy, kamienie, błoto,) i od czasu do czasu na jakąś dłuższą przejażdżkę po drodze asfaltowej/szutrowej. Na tą chwile jestem zainteresowany tymi rowerami: NS bikes eccentric lite NS bike eccentric djambo Marin san quentin Marin nail trail 6 Proszę bardzo o opinie tych którzy posiadają te rowery , relacje z jazdy, awaryjność, komfort jazdy, wady i zalety. Jeśli macie inne traile z tej półki cenowej (4000-6000) też poprosze o model. Pozdrawiam
wojtt80 Napisano 19 Czerwca 2020 Napisano 19 Czerwca 2020 Koło 29, czyli NS Eccentric Lite i Marin Nail Trial. Wg. mnie najciekawsze pod względem uniwersalności. Marinem jeżdżę, jest trochę lepiej wyposażony od 6. Bardzo fajny sprzęt, można się na nim pobawić, a z lzejszymi oponami mamy całkiem niezłego XCka.
ostry2407 Napisano 19 Czerwca 2020 Napisano 19 Czerwca 2020 Jak Marin to tylko San Quentin 3 bo 2 i 1 to padaka osprzętowa. Jedynie do 3 można się przyczepić do hamulców bo są za słabe
detrevnikcin Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Napisano 19 Czerwca 2020 A jeśli miałbym wybierać między NS eccentric 1/2 a Marin nail trail 6 ? Prosze bardzo o argumentacje
wkg Napisano 19 Czerwca 2020 Napisano 19 Czerwca 2020 https://7anna.pl/product-pol-12218-Rower-NS-Bikes-2020-Eccentric-Lite-2-29.html Suport: FSA BSA square taper Czy to po prostu suport na kwadrat ? Taperowany
Galvatron Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Pseudo-amortyzator XCM w Eccentri Lite 2 to nieporozumienie do takich zastosowań. Celuj raczej w coś takiego: https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-1 https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-0 Przede wszystkim masz widelec z goleniami 34mm, a nie 32mm, co zapewnia lepszą sztywność przy większym skoku. Ewentualnie w San Quentina 3, ale to kompletnie inny typ roweru.
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 A jeszcze jakieś inne modele godne polecenia. Szukam używanego do około 3000zł +-500zł
wkg Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 W dniu 18.06.2020 o 18:13, detrevnikcin napisał: Szukam roweru trailowego do jazdy po terenie (zjazdy,podjazdy, kamienie, błoto,) i od czasu do czasu na jakąś dłuższą przejażdżkę po drodze asfaltowej/szutrowej. A właściwie co to za teren - jakie te zjazdy i podjazdy ? To góry ? Pytam bo czy to na pewno musi być ścieżkowiec ? Bo do takich zastosowań kupuje się XC. Teraz główki sie w XC spłaszczyły do 68,5. To takie zjazdy, że bez myk-myka nie da rady ?
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 Na obecnym rowerze bez myk-myka jest bardzo ciężko (rower crossowy) Mieszkam w małopolsce 60km od Bielska , ogólnie bardzo dużo kamieni, dość strome góry. Myślałem nad xc ale może być niewystarczający w tym terenie. Ale dalej mam dylemat między xc a trailem. Co jakiś czas chciałbym sie wybrać na jakieś singletracki i pewnie jakieś starty w amatorskich zawodach. Pozdrawiam
wkg Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Hmmm ... to faktycznie. Trail powinien mieć myk-myka, progresywną geometrię, solidny amortyzator, hamulce a to już daje konkretne ceny. Z używkami zawsze na dwoje babka wróżyła. Kiedyś byłem pod mocnym wrażeniem https://www.goride.pl/trail/kross-pure-trail-2017?gclid=EAIaIQobChMI5YHD1NiO6gIViqsYCh0EsAodEAQYBCABEgJFevD_BwE . Lekki nie jest ale ceny lekkich traili to kosmos. Na zawodach ludzie jeżdżą w XC - nawet w Beskidach ale zjazdy na XC to faktycznie wyzwanie dla przeciętnego rowerzysty Ja bym myślał o jakimś Rockriderze i dołożył myk-myka ewentualnie patrzył na polskich producentów ścieżkowców wrzucanych w tym wątku. RR ma przynajmniej mocne koła i dożywotnią gwarancję na ramę ale ścieżkowcem nie jest. Bo naprawdę ścieżkowiec powinien być fulem A to się robi już inny poziom cenowy.
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 Do rockridera mam jakieś negatywne nastawienie. Ale w zasadzie mógłbym pomyślec nad xc, ale jak już to taki który się nie rozpadnie na pierwszym lepszym zjeździe
wkg Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Myślę, że Kellys Gate Ci się nie rozpadnie - ma nieco przyciężką ale pancerną ramę. Mykmyka trzeba by dokupić No, ale na zjazdy płaska główka i większy skok to jednak co innego. Popatrz na tego PureTraila - dobra stal i Reba.
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 Myślałem nad fullem ale w tym budżecie nawet używane są słabe więc pozostaje ht
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 Podczas tych poszukiwań krąży mi po głowie opcja złożenia sobie samemu. Tylko nie wiem czy się zmieszcze w 3000 Składałbym zapewne z używanych części. Pozdrawiam
detrevnikcin Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Napisano 20 Czerwca 2020 A to może jednak wybije sobie ten pomysł z głowy
wkg Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 Przejedź się na tym RR i Gate, zobacz czy Ci pasuje geometria. To jest najważniejsze. Dobre ścieżkowce są droższe, wolniejsze na asfalcie. Możesz polować na używki ale to albo trzeba się znać albo mieć kogoś kto się zna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.